Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Raskausvitamiinit ovat rahanhukkaa – vain foolihappo ja D-vitamiini tarpeen

Vitamiinilisät voivat olla tarpeen esimerkiksi köyhissä maissa, joissa odottavat äidit saattavat olla aliravittuja.

Tiede
 
Martti Kainulainen
Raskausvitamiinin nimellä myytävät monivitamiinivalmisteet eivät ole useimmille odottajille tarpeen.
Raskausvitamiinin nimellä myytävät monivitamiinivalmisteet eivät ole useimmille odottajille tarpeen. Kuva: Martti Kainulainen

Raskaana olevat saattavat syödä heille markkinoituja monivitamiinipillereitä turhaan, koska odottavat äidit eivätkä lapsetkaan välttämättä tarvitse niitä. Brittiläisen tutkimuksen mukaan raskausvitamiinilisien syöminen ei näyttäisi vaikuttavan äitien ja vauvojen hyvinvointiin.

Raskaana olevien pitäisi kuitenkin ottaa foolihappoa ja D-vitamiinia sekä syödä monipuolisesti, tutkijat suosittelevat.

Vitamiinilisät voivat tutkimuksen mukaan olla tarpeen esimerkiksi köyhissä maissa, joissa odottavat äidit saattavat olla aliravittuja. Vauraissa maissa voi olla toisin. Tutkimus julkaistiin tiedelehdessä Drug and Therapeutics Bulletin. Siitä kertoo esimerkiksi Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) toteaa, että raskaana olevat voivat tarvittaessa syödä monivitamiineja yksipuolisen tai rajoitetun ruokavalion tukena.

A-vitamiinia sisältäviä valmisteita ja kalanmaksaöljyä sen sijaan ei tule THL:n mukaan käyttää. A-vitamiinin yliannostus voi aiheuttaa sikiölle kehityshäiriöitä. Siksi myös runsaasti A-vitamiinia sisältävät maksaruoat ovat raskauden aikana pannassa.

Etenkin foolihappoa on hyvä nauttia, brittitutkimus arvioi. Suosituksena on tutkimuksessa 400 mikrogramman nauttiminen päivittäin. Myös Suomessa foolihapon saantisuositus on THL:n mukaan 400 mikrogrammaa vuorokaudessa.

Foolihappo saattaa suojella sikiötä selkärangan kehittymisen häiriöltä. Puute voi aiheuttaa sikiön hermostoputken sulkeutumishäiriön tai suulakihalkion, THL kertoo.

Suomessa foolihappoa saa yleensä riittävästi ravinnosta, mutta sen saannin lisäämistä suositellaan raskaana oleville ja imettäville. Lähteitä ovat muun muassa tuoreet kasvikset, hedelmät ja marjat sekä täysjyväviljavalmisteet.

D-vitamiinia suositellaan raskaana oleville 10 mikrogrammaa päivässä.

Asiantuntija Janet Fyle Britannian kätilöiden järjestöstä toteaa BBC:lle, että raskaana olevia ja raskaaksi aikovia pitäisi kannustaa syömään monipuolisesti ja terveellisesti. Raskaana olevien ei tarvitse syödä ”kahden edestä”.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!