Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Piristäviä aineita ja pirtua – jo Paavo Nurmen aikana tunnettiin ”elimistöä vahvistavat” aineet.

Tiedeyhteisö tosin ei ollut yksimielinen siitä, mitä piristeet ovat ja miten ne vaikuttavat

Tiede
 
Erkki Vettenniemi
lehtikuva
Paavo Nurmi hierotutti jalkalihaksiaan New Yorkissa Yhdysvaltain-kiertueella 1925.
Paavo Nurmi hierotutti jalkalihaksiaan New Yorkissa Yhdysvaltain-kiertueella 1925. Kuva: lehtikuva

Piinkovasta julkisivustaan huolimatta Suomen suurin olympiaurheilija, yhdeksänkertainen kultamitalisti Paavo Nurmi taisi pohjimmaltaan olla pehmoilija.

Vanha Nurmi vannoi kyynelsilmin, ettei ollut ikinä rahastanut juoksuillaan – ja yhtä lailla hän vakuutteli, ettei ollut perehtynyt piristeisiin, joiden käyttö kiellettiin yleisurheilussa 1928.

”Me pelkäsimme kaikkia outoja aineita”, Nurmi korosti 75-vuotiaana syntymäpäivähaastattelussaan.

Korkea ikä oli ehkä nakertanut mestarin muistia. Nurmen raharikkeet olivat johtaneet potkuihin amatööriurheilusta, mutta piristehuhuihin hänet oli yhdistetty sitä ennen. Mikä merkillisintä, jälkeen päin hänet on jopa leimattu hormoniurheilijaksi.

Urheilijoiden lääkekokeilut ja niitä saattelevat vihjailut ovat vanhaa perua, kuten kesän 1927 kohu todistaa.

Kun Nurmi kävi Riikassa kilpailemassa, latvialainen saksankielinen sanomalehti Rigasche Rundschau julkaisi jutun, jossa Nurmi sanoi saksalaisen juoksijan suosivan ”piristäviä aineita”.

Laajalti levinnyt väite viittasi Otto Peltzeriin, saksalaiseen keskimatkojen juoksijaan, joka oli hiljattain nujertanut Nurmen.

Mitä piristeitä (saksaksi Stimulant) Nurmi tarkoitti – kokaiinia, strykniiniä vai konjakkia?

Edes tiedeyhteisö ei ollut siihen aikaan yksimielinen stimulantin määritelmästä. Yhtä epäselvää oli se, kuinka paljon piristeet kenties kohensivat juoksuvauhtia.

Tässäkään suhteessa mikään ei ole oikeastaan muuttunut: nykyisiä kieltoja perustellaan tiettyjen aineiden ”mahdollisella” vaikutuksella suorituskykyyn.

Nurmi ja Peltzer hautasivat ”Riikan jutun” jo syksyllä 1927. Peltzer saapui Suomeen kilpailemaan, lounasti Nurmen kanssa ja hyllytti syytöksen latvialaislehden sepitteenä, mikä oli koko ajan myös Nurmen kanta.

Peltzer painotti turvautuvansa ”elimistöä vahvistaviin” lääkkeisiin, kuten suosittu saksalainen ilmaisu kuului. Urheilulääketieteen mahtimaassa puhuttiin siihen aikaan terapeuttisesta ”avusta”, johon urheilijoillakin oli oikeus.

Terveydenhoidon ja suorituskyvyn virittämisen välinen raja oli silti häilyvä. Suklaa virkisti pitkillä taipaleilla, joten sekin oli tavallaan piriste. Dopingin määrittelystä tuli näin varhain tulkinnallinen kysymys.

Suomessa ei vielä mietitty yhtä syvällisiä. Lääkärit lähinnä hillitsivät nuorten kilpaviettiä. Se selittyi oletuksella ankaran ruumiinrasituksen vaaroista.

Esimerkiksi harjoittelun tuottamaa sydämen laajentumaa pidettiin patologiana.

”Kahdesti vuodessa annan röntgenkuvata sen välttyäkseni yllätyksiltä”, Nurmikin mainitsi tuolloin.

Kun urheilulääkäreitä ei ollut, piristekokeiluja tehtiin omissa oloissa.

Alkoholia oli kulunut jo 1800-luvun kisoissa, kuten lehtijutut kertovat, ja 2000-luvulla ilmestyneen muistelun mukaan Nurmi olisi sekoitellut ”kylmäntippoja, piristysainetta, pienen määrän pirtua ja vettä” ennen ponnisteluja.

Kun tuollaisen paukun nautti, ”niin kyllä juoksu maittaa”, Nurmi olisi vihjannut tuttavalleen.

Jos lausunto on autenttinen, Nurmen laukussa ei ollut aineita, joita vastustajat eivät olisi tunteneet. Suomalaiset antoivat itse asiassa muille tasoitusta jopa veriarvoissa. Saksalainen Peltzer esimerkiksi popsi rautatabletteja, mikä tapa yleistyi Suomessa vasta sotien jälkeen.

Ruotsalainen sanomalehti Dagens Nyheter teki kuitenkin Nurmen kuoltua kohujutun vanhan lääkemainoksen perusteella.

Nurmi oli ylistänyt mainoksessa Rejuven-nimistä rohtoa, joka sisälsi testosteronia, kansankielellä mieshormonia. Tämän vuoksi hänestä puhuttiin kautta maailman dopingaineen käyttäjänä. Samalla tuotenimellä myydään sattumoisin nyt erektiolääkkeitä.

Koska testosteroni kiellettiin urheilussa vasta 1980-luvulla, suomalaisittain voisi pitää melkein imartelevana, että Nurmi olisi ihastunut hormoniterapiaan jo 1930-luvulla.

Hänestähän on juteltu tiedemiestyyppinä, joka kokeili kasvissyöntiä ja litki kesäisin kivennäisvettä. ”Se kun sisältää runsaasti mineraalisuoloja, joita ruumis hikoillessaan menettää.”

Mutta Nurmi oli väistynyt juoksuradoilta jo ennen kuin testosteroni eristettiin vuonna 1935. Sitä aikaisemmat ”testosteronilääkkeet” olivat tuhruisia kivesuutteita, joiden vaikutus juoksunopeuteen (tai potenssiin) oli uskonasia.

Mahdollisesti Nurmi ei edes koskenut Rejuveniin. Näytepurkin hän sai Carl-Adam Nycopilta, Hufvudstadsbladetin toimittajalta, jonka ruotsalainen urheilija-apteekkari oli värvännyt välikädekseen.

Nurmelle tarjottiin amatöörisääntöjä halventaneesta mainoksesta tuhat markkaa, nykyrahassa kolmisensataa euroa.

Kun Nycop muisteli kahvilaan sijoittunutta tapaamista, hän sanoi panneensa pilleripurkin pöydälle ja vetäneensä lompakostaan setelin.

”Anna vain rahat niin allekirjoitan minkä tahansa todistuksen”, juoksija oli tuhahtanut.

Ehkä Nurmi ”pelkäsi” kaiken maailman aineita, kuten hän ikämiehenä sanoi, ja jätti pillerit pöydälle.

ikääntyneenä Nurmi kuitenkin vieraili sveitsiläisellä klinikalla, jonka perustaja, tohtori Paul Niehans oli kehittänyt kiistellyn ”soluterapian”.

Siihen oli varaa lähinnä filmitähdillä ja kuninkaallisilla – sekä yhdellä entisellä amatööriurheilijalla. Solurohtoon tarvittiin ensinnäkin tiine lammas.

”Sitä, mitä kellareissa operoitiin, eivät potilaat tienneet”, Nurmi sanoi karitsan kohtalosta. Pistosten nuorentava voima oli sekin hämärän peitossa:

”Tuskin ne ainakaan pahentavat tilannetta.”

Tokaisussa kuuluu ehkä huippu-urheilijan mentaliteetti paljaimmillaan. Lääkkeitä käytetään, jopa ”outoja aineita”, koska ikinä ei tiedä, mistä purkista tulee isoin potku. Tuon asenteen Nurmi saavutti kepin kanssa kulkevana vanhuksena.

Kirjoittaja valmistelee artikkeliväitöskirjaa, jonka aiheena on urheilulääketieteen historia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!