Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isoisän ylipaino sotkee vielä lastenlastenkin aineenvaihduntaa

Lihavan isoisän vaikutus ulottuu toiseen sukupolveen, vaikka pullukkapapan oma poika pysyttelisi hoikkana, osoittivat australialaistutkijat hiirillä.

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Marja Airio
Isoisän liikakilot tuppaavat periytymään lapsenlapsillekin, jos nämä herkuttelevat liiaksi.
Isoisän liikakilot tuppaavat periytymään lapsenlapsillekin, jos nämä herkuttelevat liiaksi. Kuva: Marja Airio

“Jos isäsi tai isoisäsi oli lihava, sinun pitää ehkä olla erityisen tarkka siitä, mitä syöt”, sanoo professori Mark Febbraio australialaisesta Garvanin tutkimuskeskuksesta tiedotteessa.

Kehotus nojaa koko ajan tukevoituvaan näyttöön siitä, että vanhemman lihavuus vaikuttaa jälkeläisen elimistön toimintaan.

Febbraio kollegoineen osoitti nyt hiirillä, että hedelmöityshetkellä lihavan isän poikasilla ja poikasenpoikasilla on normaalia suurempi riski aineenvaihduntahäiriöihin.

”Äitiä on pitkään pidetty vastuullisena sikiön terveydestä. Hyvin vähän on kiinnitetty huomiota siihen, miten isän terveys vaikuttaa hänen syntymättömään lapseensa. Nyt meillä on vahvoja todisteita siitä, että isän ravitsemus ja aineenvaihdunnallinen terveys voi vaikuttaa jopa hänen pojanpoikiinsa”, tutkimuksen ykköskirjoittaja Cathryn Suter Victor Chang -instituutista sanoo.

Entä tyttöihin?

“Vaikutus näyttää kohdistuvan vain urospuolisiin jälkeläisiin – ainakin siinä ajassa, kuin meidän kokeemme kesti ”, Suter tarkentaa Helsingin Sanomille.

Febbraio ja Suter tarkastelivat ryhmineen hiiri-isän lihavuuden vaikutusta jälkeläisiin kolmen sukupolven ajan.

Ensi vilkaisulla ylipainoisen isän ja hoikan emon poikasten aineenvaihdunta näytti toimivan kuten pitääkin.

Ongelmia syntyi kuitenkin heti, jos ne ryhtyivät syömään runsaasti rasvaa ja sokeria sisältävää ruokaa: kaikki urospoikaset kehittivät muutamassa viikossa rasvamaksan ja diabeteksen ensi oireita. Muun muassa niiden veren glukoosi- ja insuliinipitoisuudet kohosivat.

Ällistyksekseen tutkijat huomasivat, että näin kävi myös pojanpojille – siitä huolimatta, että niiden oma isä olisi syönyt terveellisesti ja ollut hedelmöityshetkellä aineenvaihdunnaltaan terve.

"Olimme järkyttyneitä tuloksista. Lastenlapsilla on merkittävä riski sairastua, jos ne syövät roskaruokaa – jopa siinä tapauksessa, että heidän oma isänsä syö terveellisesti. Vaikutus on dramaattinen, vaikka jälkeläinen söisi kehnosti vain lyhyen aikaa. Ja vain sen tähden, että niiden isoisä oli lihava”, Suter toteaa.

Vaan ei niin pahaa ettei jotain hyvääkin. Tutkijat nimittäin huomasivat, että pojanpojanpoikien aineenvaihdunta oli huomattavasti parempi.

“Kolmanteen sukupolveen mennessä herkistyminen roskaruoalle oli hävinnyt. Tämä osoittaa, että aineenvaihduntatautikierteen voi murtaa. On tärkeää tajuta, että alttius ei ole varsinaisesti geneettistä vaan hankittua. Tämä tarkoittaa sitä, että haitan voi korjata”, Suter korostaa.

Tutkijoiden mukaan vielä ei tiedetä, miten ylisukupolvinen ohjelmointi tapahtuu. Selitys löytynee siittiöistä.

“Siittiöt ovat ilman muuta mukana kantamassa näitä ei-geneettisiä vaikutuksia”, Suter vakuuttaa.

Kööpenhaminalaistutkijat raportoivat joulukuussa havainneensa muutoksia lihavien miesten siittiöiden pienissä rna-molekyyleissä, joiden on todettu voivan rukata geenien toimintaa. Muutoksia näkyi erityisesti alueilla, joiden geenit säätelevät ruokahalua. Tutkijat arvelivat, että nämä muutokset voisivat selittää ylipainon periytymistä, Helsingin Sanomat kertoi uutisessaan.

Australialaistutkijat yrittävät seuraavaksi selvittää hiiren siittiöillä, miten nämä rna-muutokset kykenevät kuljettamaan aineenvaihdunnan muutokset sukupolvelta toiselle.

Tutkimuksen isoisän ylipainon vaikutuksista jälkipolviin julkaisee Molecular Metabolism.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!