Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mooren laki kumoutuu: Tietokoneen nopeus ei väistämättä kasva helposti

Vuosikymmeniä on ennustettu, että transistorien määrä kaksinkertaistuu vuoden tai kahden välein. Laki kohtaa rajansa viimeistään 2020-luvulla. Koneet voivat hidastua

Tiede
 
Marja Seppänen-Helin / Lehtikuva
Entistä pienempien ja tehokkaampien suorittimien tekeminen tietokoneiden ja älypuhelinten mikrosiruille alkaa olla entistä vaikeampaa. Kuvassa piirilevy, jonka sisällä on mikrosiruja.
Entistä pienempien ja tehokkaampien suorittimien tekeminen tietokoneiden ja älypuhelinten mikrosiruille alkaa olla entistä vaikeampaa. Kuvassa piirilevy, jonka sisällä on mikrosiruja. Kuva: Marja Seppänen-Helin / Lehtikuva

Älykännykkä on uusi, mutta ei entistä kätevämpi. Pokemon Gosta ei saa nopeampaa päivitystä. Ja internet, se junnaa vanhoilla nopeuksilla. Missä syy?

2020-luvulla moni voi kokea, että uusi digitaalinen tekniikka ei lunasta lupauksiaan. Kaikki voi johtua siitä, että Mooren laki kohtaa rajansa 2020-luvulla.

Tietokoneesi ja älykännykkäsi aivot ovat mikrosirussa. Mitä tiheämpään ja runsaammin transistoreja on pakattu laitteesi sirulle, sitä nopeammin se laskee.

Piilaakson varhaisina vuosina Gordon Moore löysi tietokoneiden pienentämisen kehitykselle lain. Moore ennusti, että transistorien määrä tuplaantuu vuoden välein.

Ne pakattaisiin samaan tilaan, mutta yhä pienempään. Silloin elettiin vuotta 1965 – yli 50 vuotta sitten kaikki tietokoneet olivat lähes huoneen kokoisia.

Sittemmin Moore päivitti lain kahteen vuoteen, ja se on pitänyt. Suurin sirujen valmistaja Intel on tuonut kaksi kertaa tiheämpään pakattuja siruja tehtaalta aina noin 24 kuukauden välein. Tämän Intel on vuodesta 1975 taannut yli 20 kertaa.

Laitevalmistajat ovat hieroneet käsiään. He ovat Mooren lain turvin voineet suunnitella uusia hienoja vempaimia, vaikkapa joulumarkkinoille.

Tämän varman ennusteen iskulause oli yli 50 vuotta ”more is moore” eli lisää moorea. Mooren laista tuli piiritehtailijoille itseään toteuttava ennuste. Mutta tuskin kukaan uskoi, että laki kantaisi aina 2020-luvulle.

Moore perusti pian ennusteensa jälkeen kahden muun yrittäjän kanssa Intelin. Siruyhtiö on johtanut mikrosirujen tuotantoa 1970-luvulta tähän päivään.

Länsimaissa on nykyisellään vaikea löytää laitetta, jossa ei olisi sirua. Niitä on liikennevaloissa, leikkikaluissa, autoissa, internetin reitittimissä. . .

Kun Mooren ennuste on pitänyt, on maailmaan ehditty puskea vuosikymmenien aikana transistoreja ja siruja niin paljon, että niitä on lähes kaikkialla.

Yksinomaan vuonna 2014 maailmaan tuotettiin 250 miljardia miljardia transistoria. Jokaiselle maapallon kansalaiselle riittäisi miljoonia transistoreja.

Maaliskuussa 2016 Intel ja muut suuret sirujen valmistajat kertoivat, että juhlat loppuvat. Intel ei luvannut enää ”tuplia”.

Siruja valmistava teollisuus ei enää keväällä 2016 julkaissut ”tiekarttaa”, joka perustui Mooren lakiin. Se kohtaa pian rajansa. Sillä mitä pienempää tekee, sitä vaikeampaa ja kalliimpaa se on.

Transistorit ovat nyt niin pieniä, että niitä sopisi miljoonia pisteen sisään, joka on tämän lauseen lopussa: .

Jos transistorin leveys on enää muutamia nanometrejä eli metrin miljardisosia, alkavat laskentamyllyn sähköiset päätekijät eli atomien elektronit sekoilla.

Elektronien ”helminauhat” tulevat tuolloin liian lähelle toisiaan. Ne laskevat tietokoneessa 0/1-tiloja. Se on tietokoneen kaiken laskennan perusta.

Elektroneille voi tulla liian kuuma – lämpöhän on atomien liikettä. Ne myös voivat vuotaa ulos kaistoiltaan. Kone laskee silloin väärin.

Intel on tehnyt 14 nanometrin siruja, joiden nimi on Broadwell. Niiden tuotanto ei ole pysynyt Mooren lain vauhdissa.

Tietokoneiden asiantuntijat sanovat, että alle kymmenen nanon transistori alkaa olla liian kallis edes yrittää. Kun sirut pienenevät, joutuvat sirujen valmistajat näet aika ajoin perustamaan aivan uuden tuotantolinjan.

Siruja voidaan tuottaa monin eri menetelmin. Yksi niistä on nanolitografia. Siinä puolijohteiden sijoittelusta mikrosirulle tehdään ensin iso kalvo eli maski.

Sitten se pienennetään nanokokoon. Piin puolijohtavat kerrokset eli puolijohteet ja piirit uutetaan piihin eri kemikaalein ja ultraviolettivalon avulla.

Kerta kerralta on kalliimpaa perustaa tällainen uusi tuotantolinja. Kovalla puristuksella valmistajat voisivat vielä saada transistorit 2–3 nanometriin.

Siihen sopisi enää kymmenen atomia rinnan. Mutta se on ehdoton alaraja – ainakin kun siruja tehdään puolijohteista, niin kuin käytännössä kaikki nyt tekevät.

Sirun pienennys ja transistorien pakkaus eivät ole siruyhtiöille kuten Intelille ja Samsungnille itsetarkoitus. Tärkeintä niille on valmistaa tuotteita, joista yhtiöt saavat voittoja.

Kuluttajaa ei yleensä myöskään kiinnosta tietää, mikä on Mooren laki. Hän vain haluaa ostaa yhä kätevämpiä tietoteknisiä laitteita.

Siruihin on 2020-luvulla saatava jollain tapaa lisää vääntöä. Alan pelurit uskovat, että sirun ja tietokoneen kehittelyssä kukoistaa lähivuosina luovuus.

”Verratkaamme sirujen kehitystä lentokoneiden muuttumiseen”, sanoo mikrosirujen valmistaja Daniel Red Naturelehdessä: ”2010-luvun Boeing 787 ei lennä nopeammin kuin edeltävät mallit, esimerkiksi 1950-luvun Boeing 707. Silti 2010-luvun kone on hyvin toisenlainen.”

Mikrosiruja voi parantaa muutenkin kuin transistoreja pienentämällä.

Tietokoneiden valmistajat ovat kohdanneet tiiviin pakkaamisen ongelmia jo aiemmin. Esimerkiksi tietokoneiden laskennan nopeus eli kellotaajuus ei ole juuri kehittynyt 2000-luvun alun jälkeen, kertoo Technology Quarterly.

Ehkä sitä voisi sittenkin nopeuttaa. Transistoreilla toteutetut loogiset portit avautuvat ja sulkeutuvat tosin 0/1-tiloihin parhaimmillaan jo nyt 300 miljoonaa kertaa sekunnissa. . . 

Valmistajat voisivat kohentaa transistoreja muilla keinoin. Tietokoneisiin voi liittää rinnan monta prosessoria eli laskevaa keskusyksikköä, ja niin on tehty. Mutta niitä varten tarvitaan aina uusi ohjelma.

Lisäksi siruja voisi räätälöidä, esimerkiksi yhä parempia pelejä varten. Tai valmistaa parempia mikrosiruja erityisesti datakeskuksiin eli pilviin. Kodit ja yritykset hakevat niistä yhä enemmän dataa.

Luvassa on tietokoneita, joissa valo laskee ja siirtää dataa, ei piin puolijohde. Tulossa ovat kvanttitietokoneet, jotka laskevat valon kvanttien avulla.

Valosta ei vielä ole avuksi Mooren lain hiipumiseen. Kvanttilaskimien valtakausi alkaa, jos alkaa, vasta kuluvan vuosisadan lopulla.

Oikaisu 21. heinäkuuta kello 13.00: Jutun otsikkoa on muutettu. Aiemmassa otsikossa puhuttiin vauhdin hiipumisesta. Kuvatekstin viimeinen lause ”Kuvassa mikrosiru vuodelta 1998” on muutettu muotoon: ”Kuvassa piirilevy, jonka sisällä on mikrosiruja". Biljoonat lauseessa ”Yksinomaan vuonna 2014 maailmaan tuotettiin 250 biljoona biljoonaa transistoria” on muutettu miljardeiksi. Broadwellin siruja käsittelevää kohtaa on muutettu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!