Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Geenimuunnellut hyttyset lähes hävittivät denguekuumeen brasilialaisesta kylästä – voi toimia zikaankin

Uusi menetelmä on vasta koevaiheessa, mutta se vaikuttaa erittäin lupaavalta: tartunnat vähenivät 90 prosentilla.

Tiede
 
Paulo Whitaker / Reuters
Geenimuunneltu Aedes aegypti kehitettiin Oxitec-yrityksen laboratoriossa.
Geenimuunneltu Aedes aegypti kehitettiin Oxitec-yrityksen laboratoriossa. Kuva: Paulo Whitaker / Reuters

Hyttysten levittämää sairautta on nyt ensi kertaa torjuttu onnistuneesti geenimuunneltujen hyttysten avulla, kertoo tiedelehti New Scientist. Koe tehtiin Brasiliassa Piracicaban kaupungissa, joka monen täkäläisen paikkakunnan tapaan kärsii denguekuumeesta.

Dengueta levittää keltakuumehyttynen Aedes aegypti, joka on myös zikan, chikungunyan ja Länsi-Niilin kuumeen kantaja. Tutkijat ovat kehittäneet lajista geenimuunnellun version, jonka jälkeläiset kuolevat lisätyn geenivirheen takia jo ennen aikuisikää.

Geenimuunnos tehtiin koirashyttysiin, koska ne eivät ime lainkaan verta eivätkä siis kykene itse levittämään tauteja. Kun muunnellut koiraat pariutuvat luonnonvaraisten naaraiden kanssa, verenimijät jäävät käytännössä ilman jälkeläisiä. Munittuaan naaraat kuolevat joka tapauksessa pois.

Menetelmää on aiemmin testattu vain laboratoriossa, mutta nyt muunneltuja hyttysiä tuottava Oxitec-yritys kokeili sitä oikeassa brasilialaisessa kaupungissa. Koko Piracicabassa on 400 000 asukasta, mutta hyttysiä kokeiltiin vain noin 5 000 ihmisen asuttamalla alueella.

Ensimmäiseksi alueella vähennettiin hyttysiä tavanomaisin keinoin eli raivaamalla ympäristöstä pois paikkoja, joihin hyttyset voisivat munia. Tällaisia ovat kaikki pienetkin seisovan veden lähteet: lätäköt, tynnyrit, autonrenkaat, jopa pois heitetyt muovipakkaukset ja kookospähkinän kuoret.

Pelkästään tällä konstilla Piracicaba onnistui tämän kevään sadekaudella puolittamaan denguetartuntojen määrän viime vuoteen verrattuna.

Tätäkin enemmän tartunnat vähenivät asuinalueella, jolle tutkijat vapauttivat tuhotoimien jälkeen miljoonia geenimuunneltuja koirashyttysiä. Kun ne sabotoivat luonnonvaraisten lajitovereidensa lisääntymisen, denguetartunnat putosivat kymmenykseen viime vuodesta.

Nyt Oxitec suunnittelee Maailman terveysjärjestö WHO:n kanssa suurempaa koetta, joka antaisi lisää näyttöä ja tietoa menetelmän tehosta. Jos tulokset ovat edelleen hyviä, geenimuunnelluista hyttysistä voidaan saada apua tropiikin pelättyjen hyttystautien torjuntaan.

Muuntogeenisten eläinten vapauttaminen luontoon ei ole tavanomainen ratkaisu, sillä pelko ihmisen tuottamien geenimuunnosten leviämisestä luontoon on yksi keskeinen syy geenimuuntelun vastustamiseen.

Tässä tapauksessa muunnellut hyttyset ovat kuitenkin käytännössä mahoja, eivätkä niiden keinotekoiset geenit siten jatka leviämistään seuraaville hyttyspolville. Niiden ansiosta voidaan välttää myös hyönteismyrkkyjen massaruiskutuksia ja niiden ikäviä ympäristö- ja terveysvaikutuksia.

Muutkin tahot ovat etsineet keinoja saada hyttyset tuhoamaan toisiaan. Kalifornian yliopiston tutkijat kehittivät geenimuunnoksen malariaa levittävään Anopheles stephensi -hyttyseen. Hiireltä lainattu geeni esti malarialoisen selviämisen hyttysen matkassa.

Ominaisuus periytyi kokeissa 99,5 prosentille jälkeläisistä, eli muuntogeeniset hyttyset pystyisivät valtaamaan elinalueita tautia levittäviltä hyttysiltä. Näitä hyttysiä ei toistaiseksi ole testattu brasilialaiskokeen tapaan luonnossa.

Melbournen yliopistossa on menestyksekkäästi kokeiltu Wolbachia pipientis -bakteerin tartuttamista Aedes aegypti -hyttysiin.

Se estää dengueviruksen lisääntymistä naarashyttysissä, ja bakteeri periytyy myös jälkeläisille. Bakteeria kantavat uroshyttyset eivät puolestaan pysty lisääntymään muuta kuin tartunnan saaneiden naaraiden kanssa.

Tutkijat testasivat konstin toimivuutta vapauttamalla 300 000 bakteeria kantavaa hyttystä Australian perämetsiin. 9–10 viikkoa myöhemmin lähes kaikki alueen hyttyset olivat saaneet tartunnan.

Sama bakteeri voisi hillitä myös zikaviruksen leviämistä hyttysissä, sillä se on denguen sisarvirus. Bakteerin kykyä vähentää denguetartuntojen määrää ei kuitenkaan vielä ole kokeiltu Brasilian kokeen tyyppisesti alueella, jolla virusta esiintyy.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!