Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aivojen kartta päivitettiin kunnolla ensimmäistä kertaa yli sataan vuoteen

Kummassakin aivopuoliskossa on ainakin 180 aluetta, jotka suorittavat eri tehtäviä. Tähän asti neurotieteilijät ovat tukeutuneet kartoitukseen, joka on julkaistu vuonna 1909.

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Matthew Glasser & David Van Essen,Washington University
Ihmisen aivokuorelta löytyi uudessa kartoituksessa 180 toisistaan erillistä aivoaluetta kummaltakin aivopuoliskolta. Punaisella näkyvät liittyvät kuuloon, vihreät tuntoon ja siniset näköön.
Ihmisen aivokuorelta löytyi uudessa kartoituksessa 180 toisistaan erillistä aivoaluetta kummaltakin aivopuoliskolta. Punaisella näkyvät liittyvät kuuloon, vihreät tuntoon ja siniset näköön. Kuva: Matthew Glasser & David Van Essen,Washington University

Se saattaa näyttää aikuisten värityskirjan kuvalta, mutta on tieteen huippua: uusi, ultratarkka aivojen kartta. Tuotos on Washingtonin yliopiston tutkijoiden ponnistelujen tulos ja osa Human Connectome -projektia, jossa perataan esiin täsmätietoa hermosoluverkostoista kuvaamalla 1 200 vapaaehtoisen aivoja.

Päivitys on tervetullut, sillä tähän asti neurotieteilijät ovat tukeutuneet kartoitukseen, jonka julkaisi saksalainen neurotieteilijä Korbinian Brodmann vuonna 1909. Hän viipaloi ensimmäisenä ihmisen aivokuoren ja eritteli siitä mikroskoopin avulla 52 erilaista aluetta. Tulokset Brodmann piirsi kartaksi käsin.

Sittemmin eri tehtäviin erikoistuneita hermosolukoita on kyetty paikantamaan vain 31 lisää.

Uudessa kartassa aivoalueita on kuitenkin rutkasti enemmän – peräti 180 kummassakin aivopuoliskossa, kertoo Washingtonin yliopiston tiedote.

”Tilanne on sama kuin tähtitieteessä: maan pinnalla sijaitsevat teleskoopit tuottivat sumeita kuvia, ennen kuin optiikka kehittyi ja keksittiin avaruusteleskoopit”, vertasi karttaryhmään kuulunut neurotietelijä Matthew Glasser Yhdysvaltain kansallisen terveysinstituutin tiedotteessa.

Aivan kuten fyysistä maailmaa kuvaaviin karttoihin merkitään tarkoituksen mukaan korkeuskäyriä, tiennumeroita tai vaikka mannerlaattojen ääriviivoja, voidaan aivokarttakin koota hyvin erilaisen informaation ympärille.

Aiemmat kartat aivoista on koostettu yleensä yhden tietyn ominaisuuden perusteella, kuten sen, millaiselta hermosolut näyttävät mikroskoopissa tai mitkä alueet vilkastuvat magneettikuvauslaitteessa, kun ihminen suorittaa jotakin tiettyä tehtävää. Nämä eri menetelmin tehdyt jaottelut näyttävät kuitenkin hyvin erilaisilta.

Glasser kollegoineen päätti yhdistää anatomiset ja toiminnalliset tiedot samaan karttaan. Tähän päästäkseen he opettivat tietokoneohjelman jäljittämään erilaisia aivoalueita oppivan algoritmin avulla.

Ohjelmaan syötettiin ensin tiedot 210 vapaaehtoisen magneettikuvista, joita taltioitiin eri tilanteissa. Välillä koehenkilöt vain makasivat skannerissa, toisinaan taas tekivät tehtäviä, kuten laskivat laskuja, kuuntelivat tarinoita tai luokittelivat esineitä.

Aivotoiminnan lisäksi tutkijat tarkastelivat myös aivojen rakennetta. He mittasivat muun muassa myeliiniä, rasvaa, joka ympäröi hermosoluja ja vauhdittaa signaalien kulkua paikasta toiseen. Sen määrässä ilmeni suuria eroja eri aivoalueiden välillä.

“Meillä on aivoista 112 eri sortin informaatiota, jota pystymme hyödyntämään”, päätutkija David Van Essen kertoi New York Timesille.

Algoritmin toimivuus varmistettiin toisella 210 koehenkilön ryhmällä.

Siitä tuli niin tarkka, että se tunnisti eri hermosolukot, vaikka ne olisivat olleet poikkeuksellisen muotoisia.

Kartoitus vahvisti aiemmin tunnistetut 83 aivoaluetta ja paikansi 97 uutta. Tutkijat ovat kuitenkin varmoja, että niitä löytyy vielä lisää.

Ryhmä toivoo, että uusi kartta hyödyttää niin tutkijoita kuin lääkäreitä.

”Se auttaa esimerkiksi leikkausten suunnittelua”, Glasser sanoo.

Neurotieteilijät taas voivat sen avulla ehkä oppia ymmärtämään paremmin esimerkiksi erilaisia häiriöitä, kuten dementiaa ja skitsofreniaa, Glasser pohtii.

Kuten fyysisen maailman kartografit, Glasser ja van Essen ryhmineen tarjoavat Nature-lehdessä julkaistun karttansa työkaluksi muiden käyttöön.

”Onnistuimme suostuttelemaan Naturen panemaan nettiin lähes 200 ylimääräistä sivua lisätietoa kaikista paikantamistamme 180 aivoalueesta sekä algoritmista, jota käytimme”, van Essen kommentoi Washington yliopiston verkkosivulla.

“Uskomme, että on parasta, että tiedeyhteisö pääsee itse sukeltamaan näihin tietoihin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!