Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taustahäly voi hidastaa taaperon sanojen oppimista

Lapsi ei pysty kytkemään sanaa ja merkitystä toisiinsa, jos ympärillä on hälinää, osoittivat yhdysvaltalaistutkijat.

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Kimmo Taskinen / HS
Aivan tavallisen tuntuinen häly kotona tai päiväkodissa voivat hankaloittaa uusien sanojen oppimista, tutkimuksessa huomattiin.
Aivan tavallisen tuntuinen häly kotona tai päiväkodissa voivat hankaloittaa uusien sanojen oppimista, tutkimuksessa huomattiin. Kuva: Kimmo Taskinen / HS

Melu häiritsee lapsia sekä kognitiivisesti että psykofysiologisesti, tutkimukset osoittavat. Meteli näkyy paitsi huonona koulumenestyksenä myös stressihormoni kortisolin lisääntymisenä.

Jopa kodeissa on paljon hälyä: televisio pauhaa ja radio ja ihmiset pulisevat.

”Pienet lapset ovat herkkiä kaikenlaiselle metelille, niin puheelle kuin ympäristömelullekin”, tohtorikoulutettava Brianna McMillan Wisconsin-Madisonin yliopistosta toteaa Helsingin Sanomille.

Useimmat tutkimukset esimerkiksi sanojen oppimisesta on kuitenkin tehty hiljaisissa laboratorioissa. McMillan kollegoineen päätti testata lapsia hälinässä, jollaisessa he yleensä elävät.

Tutkimuksessa yli sata 22–30 kuukauden ikäistä taaperoa osallistui kolmeen kokeeseen, joissa heille opetettiin uusien esineiden nimiä.

Ensimmäiseen testiin valikoitiin lapsiryhmän nuorimmat, korkeintaan kaksivuotiaat. Nämä kuulivat uudet termit samalla, kun taustanauha soitti puheensorinaa joko 55 desibelin tai 60 desibelin voimakkuudella.

Normaali puhe on äänenvoimakkuudeltaan noin 60 desibeliä. Opetettavat sanat kerrottiin aina 65 desibelin voimakkuudella.

Kävi ilmi, että lapset oppivat uudet sanat vain siinä tapauksessa, että taustapuhe oli säädetty hiljaisemmalle vaihtoehdolle.

Toisessa testissä sama toistettiin toisella lapsiryhmällä, jonka taaperot olivat korkeintaan 2,5-vuotiaita. Tulos oli sama: oppiminen onnistui vain silloin, kun taustapuhe poreili vaimeasti.

Kolmannessa kokeessa 26 taaperoa kuulivat kaksi uutta termiä ensin ilman taustahälyä. Sitten taustanauha pistettiin pyörimään, ja lapsille opetettiin, mitä äsken mainitut sanat tarkoittivat – sekä kaksi uutta termiä.

Lapset pystyivät omaksumaan vain niiden sanojen merkityksen, jotka he olivat kuulleet ensin hiljaisessa ympäristössä.

”Tulostemme perusteella kannustaisin huoltajia miettimään, pitääkö televisiota tai radiota päällä kaiken aikaa. Lasta ei tarvitse kasvattaa hiljaisessa ympäristössä, mutta taustahälyn vähentäminen voi auttaa lapsen kielellistä kehitystä”, McMillan sanoo.

McMillanin ja kollegoiden tulokset julkaisi Child Development.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!