Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kanan kanssa nukkuminen voi suojata malarialta

Malariahyttyset pistävät paremman puutteessa kotieläimiäkin, mutta kanoja ne karttavat jopa niin, että omistaja voisi käyttää kotkottajia karkottimena.

Tiede
 
Hanna-Kaisa Hämäläinen
Kanaloiden puute tutkimusalueella Etiopiassa voi olla kananomistajille odottamaton siunaus, sillä asuinhuoneessa värjöttävä kana karkottaa hyttysiä.
Kanaloiden puute tutkimusalueella Etiopiassa voi olla kananomistajille odottamaton siunaus, sillä asuinhuoneessa värjöttävä kana karkottaa hyttysiä. Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Kanalan puutteesta voi Afrikassa olla yllättävää hyötyä: asuinhuoneessa yöpyvät kanat kun voivat suojata omistajiaan hyttysenpistoilta ja malarialta.

Asia selvisi ruotsalaisten ja etiopialaisten tutkijoiden yhteisessä kokeessa, joka toteutettiin kolmessa etiopialaisessa kylässä. Niissä kotieläimille ei tavallisesti rakenneta omia suojia, vaan omistajat ottavat ne otetaan yöksi suojaan kotitaloonsa.

Tutkijat selvittivät ihmisten ja kotieläinten määrän kolmessa eri kylässä. Lisäksi he nappasivat kylissä Anopheles arabiensis -hyttysiä selvittääkseen, minkä eläimen verta ne olivat imeneet. Kyseinen hyttyslaji on tärkein malarian levittäjä Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

Selvisi, että hyttyset nauttivat sisätiloissa mieluiten ihmisverta, mutta ulkosalla niille kelpaa paremman puutteessa myös vuohen, naudan tai lampaan veri. Kana-ateria hyttysille ei sen sijaan maistunut.

Tästä tutkijat päättelivät, ettei kana ole tälle hyttyselle suotuinen isäntälaji. Koska hyttynen valitsee uhrinsa pääasiassa hajun avulla, tutkijat uskoivat hyönteisen erottavan kanan muista eläimistä juuri sille ominaisen hajun perusteella.

Kanan höyhenistä löytyikin omanlaisiaan tuoksuvia yhdisteitä, jotka eivät tuoksahtaneet ihmisten hiuksissa tai kotieläinten karvoissa lainkaan.

Testatakseen kanatuoksun tehoa hyttyskarkotteena tutkijat sivelivät sitä hyttysansoihin. Vertailun vuoksi osa ansoista hajustettiin vuohien, nautojen ja lampaiden karvoista saaduilla aineilla.

Ansojen eroja kokeiltiin 11 päivän ajan 11 asunnossa. Kussakin nukkui houkuttimena myös ihminen, hyttysverkon alla.

Kananhajulla kyllästetyt ansat keräsivät vähemmän hyttysiä kuin muiden kotieläinten hajua matkivat. Saman asian ajoi myös elävän kanan pitäminen häkissä ansan vieressä.

Tästä tutkijat päättelivät, että kanojen kanssa samassa huoneessa nukkuvat kyläläiset ovat muita paremmassa turvassa An. arabiensis -hyttysiltä.

”Olimme yllättyneitä huomatessamme, että kanojen erittämät hajut karkottavat malariahyttysiä. Tämä on ensimmäinen tutkimus, joka osoittaa, että malariahyttyset aktiivisesti välttelevät syömästä tiettyjä eläinlajeja, ja että hajuvihjeet ohjaavat tätä käytöstä”, sanoi tutkimustiedotteessa Rickard Ignell Ruotsin maatalousyliopistosta.

Tutkimustulokset julkaisi Malaria Journal.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!