Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nykyajan sateentekijät viljelevät hiukkasia pilviin

Sateen tekeminen on syntymisen fysiikka tunnetaan hyvin. Silti on yhä epäselvää, voiko pilviä pakottaa satamaan

Tiede
 
Howard Lipin / MVphotos
Los Angelesin kaupungin työntekijä Kerjon Lee esitteli muun muassa hopeajodidia levittäviä laitteita maaliskusssa. Laitteita on useita vuorilla kaupungin lähellä. Tiedelehti Scientific Americanin mukaan tuloksista on vaikea sanoa mitään varmaa.
Los Angelesin kaupungin työntekijä Kerjon Lee esitteli muun muassa hopeajodidia levittäviä laitteita maaliskusssa. Laitteita on useita vuorilla kaupungin lähellä. Tiedelehti Scientific Americanin mukaan tuloksista on vaikea sanoa mitään varmaa. Kuva: Howard Lipin / MVphotos

Sadetanssia rummun kanssa tanssiva poppamies on osa populaarikulttuurin kuvastoa. Mutta sateentekijöille on kysyntää yhä.

Heidän työkaluinaan eivät kuitenkaan ole soittimet ja naamiot vaan aerosolihiukkaset. Niitä he kylvävät pilviin lentokoneilla, raketeilla ja eri laitteilla maan pinnalla.

Sateen tekemisen fysiikka on periaatteessa yksinkertaista. Jokainen sadepisara muodostuu pilven sisällä aerosolien ympärille. Aerosoli ei ole jotakin tiettyä ainetta, vaan se tarkoittaa ilmassa leijuvaa hiukkasta.

Luonnollisia aerosoleja pilvissä ovat muun muassa merivedestä muodostuneet suolakiteet, maasta nouseva pöly tai tulipalojen savun hiukkaset.

Tällainen pieni hiukkanen muodostaa ytimen, johon liittyy uusia ja yhä uusia vesimolekyylejä. Kun niitä on kertynyt yhteen tarpeeksi, muodostuu pilvipisara. Ne puolestaan yhdessä muodostavat pilven.

Pilvipisarat törmäilevät keskenään, jolloin osa niistä kasvaa sataviksi sadepisaroiksi. Sadepisaroita tutkinut Sudip Chakraborty Uppsalan yliopistosta vertaa sadepisaraa soluun, jossa aerosoli on tuma ja vesi solulima.

Pisaraan tarvitaan molemmat. Tarvitaan tarpeeksi kosteutta pilven muodostamiseksi ja sopivia aerosolihiukkasia, jotka voivat käynnistää sateen.

Alamy / MVphotos
Lentokone on tavallisin tapa levittää hopeajodidia pilviin.
Lentokone on tavallisin tapa levittää hopeajodidia pilviin.

Nykyajan sateentekeminen on sateen viljelyä, sillä se perustuu aerosolien kylvämiseen pilviin. Yksinkertaisimmillaan se voisi tarkoittaa merisuolan sirottelua pilviin.

Otollisimpina kohteina pidetään niin sanottuja kylmiä pilviä, joissa sade muodostuu jääkiteiden kautta.

Näissä käytetään yleisimmin hopeajodidia. Sen molekyylirakenne sopii hyvin pisaroiden jäädyttämiseen. Näin syntyneen jääkiteet kasvavat nopeasti ja muodostavat tehokkaasti sadetta.

Toinen paljon käytetty vaihtoehto on kuivajää eli hiilihappojää. Sen kylmyyden toivotaan tiivistävän pilven kosteutta suoraan jääkiteiksi.

Koska sadepilvet ovat kuitenkin laajoja, useiden tuhansien kuutiometrien muodostelmia, pyritään aerosolit levittämään tehokkaammin. Suosittu tapa on polttaa lentokoneissa soihtuja, joista aerosolit leviävät savuna pilviin.

Ei kuitenkaan olla varmoja, millaiset aerosolit tai millainen laite niiden levittämiseen on kaikkein tehokkain.

”Itse asiassa suurin osa nyt käytetyistä tekniikoista kuten kuivajää ja hopeajodidi ovat yli 30 vuotta vanhoja”, kertoo pilvifysiikan tutkija Sami Romakkaniemi Ilmatieteen laitokselta.

”Tiettävästi useilla valtioilla, kuten Yhdysvalloilla, Kiinalla ja Yhdistyneillä arabikunnilla on tutkimusohjelmia. Niissä pohditaan nykyistä parempia tapoja aerosolien levittämiseen ja kylvämiselle otollisten pilvien tunnistamiseen.”

Xu hongxing / MVphotos
Sadepisaroiden tarvitsemia hiukkasia voi levittää ilmaan vaikka raketilla. Kuva on Kiinasta Henanin maakunnasta lokakuulta 2013.
Sadepisaroiden tarvitsemia hiukkasia voi levittää ilmaan vaikka raketilla. Kuva on Kiinasta Henanin maakunnasta lokakuulta 2013.

Yhtiö nimeltä Meteo Systems on yrittänyt uudenlaista menetelmää. Siinä sadetta pyritään luomaan sähköistämällä ilmaa.

Yhtiöllä on Arabiemiraateissa aavikolla 50 lähetintä, jotka levittävät ilmaan negatiivisesti varautuneita ioneita, kun ilmankosteus ylittää 30 prosenttia.

Ionit nousevat ilmavirtausten mukana. Ne kiinnittyvät pilven aerosoleihin, tekevät niistä vakaampia ja helpottavat sateen syntyä.

Meteo on julistanut, että järjestelmä loi yli 50 sadekuuroa vuodessa, mutta tulokset eivät kaikki eivät vakuuta kaikkia.

Maailman meteorologinen järjestö WMO arvioi vuonna 2010, ettei järjestelmän tehosta ollut takeita. Pilvet olisivat voineet sataa muutenkin.

Tämä ei ole yllättävää. Nykypäivän sateentekijät muistuttavat muinaisia poppamiehiä muutenkin kuin tavoitteiltaan.

Kukaan ei ole ihan varma, kuinka tehokasta sateiden tekeminen tosiasiassa on edes aerosoleja kylvämällä.

”Ongelmana on se, että jokainen pilvi on erilainen. On kamalan vaikea sanoa, saiko ionien tai aerosolien kylväminen yksittäisen pilven satamaan vai olisiko se satanut muutenkin”, Romakkaniemi sanoo.

”Tai olisiko satanut vaikka kymmenen tai kaksikymmentä prosenttia vähemmän, jos aerosoleja ei olisi kylvetty pilveen.”

Epävarmuus ei estä yrittäjiä, koska sade on niin arvokasta. Maailmassa on yhä paljon sateesta riippuvaista maataloutta.

Merkitystä voi olla silläkin, että sade saadaan pois sieltä, minne sitä ei haluta.

Maailmalla tätä tekniikkaa on käytetty turvaamaan esimerkiksi Pekingin olympialaisten avajaisia 2008. Sillä on arkisempiakin sovelluksia.

”Esimerkiksi Yhdysvalloissa aerosoleilla on pyritty laukaisemaan raekuuroja ennen kuin rakeet kasvavat liian isoiksi tai osuvat peltojen ja kaupunkien päälle,” Romakkaniemi selittää.

Onpa sadetta pyritty käyttämään sodankäynnissäkin.

Vietnamin sodassa Yhdysvallat pyrki kastelemaan vihollisen käyttämät polut kulkukelvottomiksi. Se ei kuitenkaan onnistunut.

Sateen tekemisellä on myös yksi iso rajoitus. Ilman sadepilviä se ei onnistu. Tarmokkainkaan aerosolien kylvö ei auta, jos ilmassa ei ole kosteutta.

Entä voisiko sadepilviä sitten luoda keinotekoisesti? Periaatteessa kyllä, Romakkaniemi arvelee. Mitään hyötyä tälle on kuitenkin vaikea keksiä.

Yhdessä neliökilometrin sadepilvessä voi olla miljoona litraa vettä.

Pilvi ei myöskään pysy kasassa, jos ympäröivässä ilmassa ei ole kosteutta.

”Ei meillä ole järkeviä keinoja luoda saderintamia kuiville alueille. Jos jonnekin tarvitaan vettä, se voidaan kuljettaa tehokkaammin esimerkiksi kastelujärjestelmillä. Ei siinä tarvita pilviä väliin.”

Kokonaisuutena sateen kylvämisen epävarmuus kertookin siitä, miten huonosti ymmärrämme ilmakehän fysiikkaa, kertoo Romakkaniemi.

”Parhaat säämallit mallintavat tällä hetkellä muutamien neliökilometrien tarkkuudella, eikä niissä pohdita aerosoleja lainkaan. Jotta pääsisimme tarkkailemaan yksittäisiä pilviä, mallinnusten pitäisi parantua vielä huomattavasti. Se ei tapahdu ihan heti.”

Eikä edes pilvikohtainen mallinnus toisi varmuutta siihen, satoiko pilvi lopulta hopeajodidin tai sähkön ansiosta vai niistä huolimatta.

”Ilmakehä on kaoottinen järjestelmä, jossa on loputtomasti muuttujia. Ei ilmakehän yksittäistä pilveä voi mallintaa niin tarkasti, että sen käytöstä pystyttäisiin ennustamaan.”

Oma kysymyksensä on, kuinka viisasta on ylipäätään sorkkia ilmakehää.

Uppsalan yliopiston tuore tutkimus selvitti aerosolien merkitystä ukkospilville. Aerosolin runsastumisen havaittiin johtavan siihen, että pilvet itse asiassa imivät itseensä enemmän kosteutta.

Tämä heijastuu aikaisempaa rankempina sateina ja kovempina tuulina. Aerosolien kylväminen voi tehdä säästä vaikeammin eikä paremmin hallittavan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!