Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Käsitys omista kyvyistä riippuu siitä, työskenteleekö huippujen kanssa vai heitä vastaan

Hyvässä joukkueessa arvioimme taitomme paremmiksi, mutta kilpailussa taitavia vastaan saatamme aliarvioida itsemme.

Tiede
 
Mikkel Bigandt / Colourbox
Samakin ihminen arvioi omat kykynsä eri tavoin riippuen siitä, kenen kanssa hän kilpailee tai tekee yhteistyötä.
Samakin ihminen arvioi omat kykynsä eri tavoin riippuen siitä, kenen kanssa hän kilpailee tai tekee yhteistyötä. Kuva: Mikkel Bigandt / Colourbox

Arvioimme osaamistamme paitsi oman, myös muiden suoritusten perusteella. Oxfordin yliopiston tutkijat huomasivat kokeessaan, että heitämme tämän arvion ylä- tai alakanttiin sen perusteella, ovatko vertailukohtana toimivat ihmiset kilpakumppaneita vai joukkuetovereita.

Tiimissä toimiessamme arvio omista taidoista seilaa ryhmän menestyksen mukana: hyvien seurassa arvioimme itsemme taitavammaksi, heikkojen rinnalla huonommaksi.

Kilpailutilanteessa arvio on päinvastainen. Kun kilpailijat ovat taitavia, arvioimme oman taitotasomme huonommaksi, kun taas heikot vastustajat saavat meidät uskomaan kyvyistämme enemmän.

Asia selvisi kokeessa, jossa ihmiset pantiin pelaamaan yksinkertaista peliä samalla, kun heidän aivojaan magneettikuvattiin. Koehenkilöille kerrottiin, että peliä pelaa samaan aikaan kaksi muutakin henkilöä. Jokaisen pelikierroksen jälkeen he saivat palautetta paitsi omasta, myös toisaalla olevien pelitovereiden suorituksista.

Kun koehenkilöitä pyydettiin ennustamaan omaa menestymistään seuraavalla kierroksella, he perustivat arvionsa oman menestyksen lisäksi pelikumppaneiden suoriutumiseen. Toisten pelaajien taso vaikutti itsearvioon eri tavoin riippuen siitä, uskoiko koehenkilö pelaavansa heidän kanssaan joukkueena vai heitä vastaan.

Magneettikuvissa näiden pohdiskelujen aikana aktivoitui etuaivokuorella alue, joka liittyy niin kutsuttuun minän teoriaan. Aiemmissa kokeissa sen on huomattu liittyvän sosiaaliseen vertailuun ja oman paikan hahmottamiseen ryhmässä.

Havainto on linjassa arkisten kokemusten kanssa, tutkijat toteavat. Jokapäiväinen elämämme sisältää hetkiä, jolloin arvioimme omaa osaamistamme suhteessa työtovereihin, harrastusporukkaan tai vaikka leikkimielistä vetoa ehdottavaan ystävään.

”Tuloksilla voi olla yhteyksiä sosiaaliseen kanssakäymiseen niin työpaikoilla kuin masennuksen kaltaisissa sairauksissa”, sanoo tiedotteessa tohtoriopiskelija Marco Wittmann.

Masentuneet ihmiset saattavat esimerkiksi arvioida omaa osaamistaan suhteessa muihin eri tavalla kuin terveet ja siksi tuntea niin ylitsepääsemätöntä voimattomuutta arkisten askareiden edessä, Wittman arvelee. Asian selvittäminen vaatii kuitenkin lisää tutkimusta.

Tutkimustulokset julkaisi tiedelehti Neuron.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!