Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viikon kiintoisimmat tiedeuutiset: Dengue nitistyi geenimunnelluilla hyttysillä ja satavuotias aivokartta syöstiin vallasta

Tiedetoimitus kokoaa mielenkiintoisimmat uutiset viikon varrelta.

Tiede
 
Rutilio Enamorado
Denguekuumeeseen sairastuu vuosittain Maailman terveysjärjestö WHO:n arvion mukaan 50–100 miljoonaa ihmistä vuosittain. Sairauteen ei ole rokotetta tai suojaavaa lääkitystä, joten suojautumiskeinot rajoittuvat tavallisesti vaatetukseen ja hyttysverkkoihin.
Denguekuumeeseen sairastuu vuosittain Maailman terveysjärjestö WHO:n arvion mukaan 50–100 miljoonaa ihmistä vuosittain. Sairauteen ei ole rokotetta tai suojaavaa lääkitystä, joten suojautumiskeinot rajoittuvat tavallisesti vaatetukseen ja hyttysverkkoihin. Kuva: Rutilio Enamorado
Aivokartta piirrettiin uusiksi ensi kertaa sataan vuoteen

Vuonna 1909 silvotuista aivoista käsin piirretty kartta sai päivityksen, kun tutkijat yhdistivät eri kuvantamismenetelmillä saatuja tietoja virtuaaliseksi kartaksi. Paikannettujen aivoalueiden määrä nousi päivityksen myötä 83:sta 180:een.

Geenimuunnellut hyttyset häätivät denguen

Muuntogeenisiä hyttysiä käytettiin normaalien torjuntatoimien tehosteena Brasilialaisessa kaupungissa. Lopputulos oli hätkähdyttävän hyvä: denguetartunnat vähenivät 90 prosentilla.

Isoisän liikakilot voivat näkyä vielä lastenlastenkin vyötäröllä, vaikka oma isä olisi hoikka

Edellisten sukupolvien hankkima liikapaino voi kulkea suvussa, vaikka se hyppäisi jonkin sukupolven yli. Hiirikokeessa isän puntarilukeman huomattiin koodautuvan siittiöihin.

Sfääri: Pienhiukkaset ovat vaarallisempia kuin ydinvoimalat

Ydinvoimaloiden terveysvaikutuksia on helpompi pelätä kuin autolla ajelun tai puukiukaan polttelun, vaikka jälkimmäisistä syntyvät pienhiukkaset tappavat ihmisiä läjittäin enemmän kuin Tšernobyl tai Fukushima yhteensä, kertoi Aalto-yliopiston energiatekniikan ja -talouden professori Sanna Syri tiedeohjelma Sfäärissä.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!