Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Chilipippuri-instituutin tutkimus vahvistaa: Maito sammuttaa chilin poltteen parhaiten

Maidon proteiini tukkii kielen chilireseptorit tehokkaammin kuin hiilihydraatit, joilla ruokailijat myös tapaavat helpottaa oloaan poltteen iskiessä.

Tiede
 
Rami Marjamäki
Chilejä on kasvatettu arviolta 15000 vuotta. Ne kehittyivät alunperin Bolivian tietämillä, mistä niitä levittivät muualle Etelä-Amerikkaan todennäköisesti linnut: niiden nokassa kun ei ole kapsaisiinia tuntevia reseptoreja.
Chilejä on kasvatettu arviolta 15000 vuotta. Ne kehittyivät alunperin Bolivian tietämillä, mistä niitä levittivät muualle Etelä-Amerikkaan todennäköisesti linnut: niiden nokassa kun ei ole kapsaisiinia tuntevia reseptoreja. Kuva: Rami Marjamäki

Jos suupala osoittautuu liian tuliseksi, kannattaako poltetta kielen päällä liennyttää maidolla, leivällä, vedellä vai oluella?

Tätä tulisen ruoan ystävien ikuisuuspulmaa selvitti joukko tutkijoita New Mexicon osavaltion yliopiston Chilipippuri-instituutissa Yhdysvalloissa. Lopputulos oli selvä: maidosta löytyvä proteiini taltuttaa chilin poltteen tehokkaimmin.

Chilistä tekee tulisen kapsaisiini-niminen yhdiste, joka tarttuu kielen pinnassa sille otollisiin reseptoreihin. Silloin aivoihin välittyy samankaltainen viesti kuin jos kielellä poreilisi jotain kuumaa. Tästä syystä ruoka koetaan ”tuliseksi” ja se nostaa joillain jopa hien pintaan.

”Maidossa on proteiini, joka korvaa kapsaisiinin kielen reseptoreissa. Se on todella nopein keino lievittää polttavaa tunnetta”, sanoo Chilipippuri-instituutin johtaja Paul Bosland tiedotteessa.

Maidon lisäksi proteiinia löytyy muista maitotuotteista, kuten piimästä, kermaviilistä tai intialaisesta lassi-jogurttijuomasta.

Hiilihydraatitkin tukkivat reseptoreita, mutta eivät yhtä tehokkaasti. Parhaita hiilihydraatteja tähän tarkoitukseen ovat sokerit, vaikka leipäkin toimii joten kuten.

”Tämä selittää perinteiset meksikolaiset jälkiruoat, kuten flan-piirakat ja hunajaiset sopapilla-munkit. Ne on tehty leivästä, sokerista ja maidosta”, Bosland selittää.

Veden juominen ei reseptoreja vaimenna, vaan ainoastaan levittää poltetta ympäri suuta. Sama on laita alkoholipitoisten juomien.

Kummaa kyllä, avaruudessa chili ei maistu yhtä tuliselta kuin Maan kamaralla. Tämä mysteeri on Chilipippuri-instituutissa yhä selvittämättä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!