Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kivuton mikroneula säästää potilaat jatkuvilta verinäytteiltä

Uudenlainen lääkesensori ei puhkaise verinahkaa, jossa hermot ja verisuonet kulkevat.

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Sahan Ranamukhaarachchi
Mikroneulat lävistävät ainoastaan uloimman ihokerroksen ja jättää rauhaan ne orvaskeden ja verinahan kerrokset, joissa hermoja ja verisuonia risteilee.
Mikroneulat lävistävät ainoastaan uloimman ihokerroksen ja jättää rauhaan ne orvaskeden ja verinahan kerrokset, joissa hermoja ja verisuonia risteilee. Kuva: Sahan Ranamukhaarachchi

Suonensisäinen lääkekuuri voi olla niin tymäkkä, että sen vaikutuksia joudutaan seuraamaan jatkuvasti.

Tällainen on esimerkiksi vankomysiini-antibiootti, jolla yritetään nitistää muun muassa mrsa-superbakteereita. Vankomysiini on niin myrkyllistä, että potilaan tilaa tarkkaillaan verinäyttein jopa neljä kertaa päivässä.

Sahan Ranamukhaarachchi Brittiläisen Kolumbian yliopistosta kehitti kanadalaisten ja sveitsiläisten kollegoidensa kanssa menetelmän, joka säästää vankomysiinipotilaat jatkuvalta veren imemiseltä.

Käden ihoon painetaan laastari, jonka pienet ontot piikit painuvat ihon pintaan alle puolen millimetrin syvyyteen. Sieltä ne imuroivat pienen tipan – vähemmän kuin millilitran miljoonasosa riittää – kudosnestettä, josta antibiootin pitoisuus pystytään lukemaan.

Analyysi hoituu kemiallisten reaktioiden avulla suoraan ontossa mikroneulassa.

Konsti on halpa ja kivuton. Verta ei tarvita lainkaan.

"Tämä on todennäköisesti tilavuudeltaan pienimpiä näytteitä, josta lääketieteellinen analyysi on koskaan kyetty tekemään”, arvelee tutkijaryhmään lukeutunut apulaisprofessori Urs Haveli tiedotteessa.

Mikroneuloja on kokeiltu myös lääkkeiden annosteluun. Niiden avulla esimerkiksi rokotteita voitaisiin antaa ilman kivuliaita pistoksia.

Mikrokokoisia neuloja käytetään myös kauneushoitoloissa erilaisten kauneusvirheiden häivyttämiseen.

Tutkimuksen julkaisi Scientific Reports.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!