Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rasvamaksa voi saada alkunsa jo lapsuuden elintavoista

Valtaosa sairastumisista johtuu ylipainosta, eritoten keskivartalolihavuudesta.

Tiede
 
Guang Niu / Reuters
Lapsuuden ylipaino, veren korkea insuliinipitoisuus lapsuudessa ja alhainen syntymäpaino lisäsivät riskiä maksan rasvoittumiseen aikuisena.
Lapsuuden ylipaino, veren korkea insuliinipitoisuus lapsuudessa ja alhainen syntymäpaino lisäsivät riskiä maksan rasvoittumiseen aikuisena. Kuva: Guang Niu / Reuters

Rasvamaksa tunnetaan runsaasti alkoholia käyttävien sairautena, mutta sen kehittyminen voi alkaa jo lapsuudessa, kertoo suomalainen väestötutkimus.

Lapsuuden ylipaino, veren korkea insuliinipitoisuus lapsuudessa ja alhainen syntymäpaino lisäsivät riskiä maksan rasvoittumiseen aikuisena.

”Riski on toki suurempi, jos ylipainoa on vielä aikuisenakin tai se on ehtinyt jatkua pitkään”, kertoo tohtorikoulutettava Emmi Suomela.

Tämä selvisi seurantatutkimuksessa, johon osallistui runsaat 2 000 suomalaista. Tutkimuksen alkaessa vuonna 1980 he olivat 3–18-vuotiaita. Heidän maksansa tarkastettiin ultraäänellä 34–49 vuoden iässä.

Tutkittavista lähes joka viidennellä havaittiin rasvamaksan oireita. Maksa on rasvoittunut, kun yli viisi prosenttia sen kudoksesta koostuu rasvapisaroista.

Vyötärölle kertyneen rasvakudoksen lisäksi maksaa rasvoittaa runsas alkoholin käyttö. Arviolta seitsemän prosenttia 45–74-vuotiaista suomalaisista kärsii alkoholiperäisestä rasvamaksasta.

Alkoholista riippumattomaan rasvamaksaan sairastuu Suomessa 20–30 prosenttia aikuisista, yleensä vasta yli 40-vuotiaana. Nuorten ja lasten rasvamaksat ovat kuitenkin yleistyneet ylipainon myötä.

Turun yliopiston tutkijat tunnistivat kaksi geeniä, jotka ennustavat rasvamaksan kehittymistä. Kyseessä oli yhden nukleotidin muutokset geeneissä tm6sf2 ja pnpla3.

”Tutkimus antaa keinoja tunnistaa varhaisessa vaiheessa lapset ja nuoret, joilla on korkea riski saada tulevaisuudessa rasvamaksa. Rasvamaksan ennaltaehkäisy jo lapsuudesta lähtien on tärkeää, koska edenneeseen maksan rasvoittumiseen ei ole parantavaa hoitoa”, kertoo yliopiston tiedotteessa akatemiaprofessori Olli Raitakari.

Rasvamaksaa voi ehkäistä pitämällä painon normaalina. Liikunnan harrastaminen vähentää sairastumisen riskiä, vaikka paino ei laskisikaan. Alkoholista johtuvaa tautimuotoa voi luonnollisesti ehkäistä välttämällä liiallista alkoholinkäyttöä.

Hoitamattomana rasvamaksa voi aiheuttaa maksatulehduksen tai maksakirroosin.

Tutkimuksen julkaisi Journal of Hepatology.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!