Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Akkukehittäjä Broadbit: energiatiheys tuplaantuu

Tiede
 
Helsingin Sanomat

”Meidän tavoite on korvata maailman litiumioniakut”, sanoo Broadbit Batteriesin toimitusjohtaja David Brown. Olemme Viikin tiedepuistossa parinkymmenen neliön huoneessa.

Täällä teknologiajohtaja Andras Kovacs ja johtava insinööri Tapani Alasaarela testaavat uutta teknologiaa. He pyrkivät pakkaamaan sylinterin malliseen akkuun paljon enemmän energiaa kuin nyt.

Sylinterin mallisten litiumioniakkujen energiatiheys on noin 250 wattituntia kilogrammaa kohden. Suomalaisten tavoite on 400 wattituntia.

Viikkiläisten akussa tärkein keksintö on saada metallista natriumia akun negatiiviselle elektrodille. Lisäksi yhtiö kokeilee uusia materiaaleja positiiviselle elektrodille sekä elektrolyytille.

Elektrolyytti tarvitaan väliaineeksi, jossa ionit liikkuvat. Yhtiö on jättänyt keksinnöistään patenttihakemukset.

Metallisessa muodossa elektrodin etuna on pienempi tila eli parempi energiatiheys. Haittana on epävakaus eli turvallisuus. Materiaali voi myös muuttua nopeasti käyttökelvottomaksi.

Metallisia litiumakkuja kehitettiin jo vuosia sitten. Kovacsin tiedossa on ainoastaan yksi tuote, joka on enää markkinoilla. Sekin toimii vain tietyssä lämpötilassa ja sopii tiettyyn käyttöön.

Kovacs ja Alasaarela vakuuttavat löytäneensä ratkaisun akun epävakauteen.

”Ei ole enää ylitsepääsemättömän isoja esteitä”, Kovacs sanoo. ”Vain paljon insinöörityötä, jotta teknologia saadaan toimimaan massatuotannon oloissa”, jatkaa Alasaarela.

Natriumin etu litiumiin verrattuna on runsas saatavuus. Sitä saa myös halvalla. Natriumyhdisteitä saadaan natriumkloridista, siis ruokasuolasta.

Uudet akut voitaisiin saada ensiksi lennokkeihin ja kevyisiin ajoneuvoihin parin vuoden päästä. Viiden vuoden päässä tavoite on sähköauton akku. Sitten suunnattaisiin kännyköiden akkuihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!