Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neljä keinoa kehittää lupaavia akkuja

Tiede
 
Helsingin Sanomat

1 Litiumin tilalla käytetään jotain toista metallia.

Esimerkiksi alumiinin käyttöä akuissa tutkitaan paljon. Vaikka alumiini on raskaampaa kuin litium, sillä on etunsa.

Kun litium mahdollistaa yhden varauksen atomia kohden, alumiini mahdollistaa kolme. Samaan tilaan saataisiin siis kolminkertainen kapasiteetti. Tällainen akku tosin painaisi enemmän kuin vastaava litiumioniakku.

2 Litiumioniakun elektrodien materiaaleja kehitetään.

Ne voisivat varastoida enemmän varauksia painoa kohti. Lupaavimpia ja tutkituimpia negatiivisen elektrodin materiaaleja on pii.

Uusissa materiaaleissa on kuitenkin pulmansa. Ne laajenevat paljon, kun niihin varastoidaan litiumionit elektroneineen ja ne supistuvat, kun varausta puretaan. Ne myös hajoavat helposti.

Elektrodien hajoamista on pyritty estämään päällystämällä piitä esimerkiksi grafeenilla tai litiumilla. Se kuitenkin heikentää hyötysuhdetta.

Piin atomien väliin voidaan kehittää sidosaineita, jotka pitävät piikerroksen kasassa. Myös tutkitaan, voisiko positiivisessa elektrodissa yleisen koboltin korvata nikkelillä ja mangaanilla. Ensimmäiset näistä keksinnöistä ovat jo markkinoilla, mutta suurta kehitysloikkaa ei ole tehty.

Näissä vaihtoehdoissa suuri ongelma on se, että akut eivät kestä tarpeeksi montaa latausta. Monesti osoitetaan, että akku kestää 20 latausta, kun sen pitäisi kestää satoja.

3 Akkujen nykyinen ja myrkyllinen orgaaninen neste korvataan kiinteällä aineella, jossa ionit liikkuisivat.

Se voitaisiin pakata tiiviimmin. Tällöin ei tarvitse pelätä elektrodien oikosulkua. Tämä teknologia tulee luultavasti ensimmäiseksi autojen akkuihin. Toyota arvioi, että se on käytössä vuonna 2020.

4 Litiumilma-akku olisi tulevaisuuden ratkaisu. Siinä toisena elektrodina toimisi ilma.

Toista elektrodia ei näin tarvitsisi pakata kokonaan akun sisälle. Se tekisi akusta huomattavasti kevyemmän. Akun energiatiheys paranisi jopa kymmenen prosenttia verrattuna nykyisiin akkuihin.

Litiumilma-akkua on kehitetty kymmeniä vuosia. Toyota arvioi saavansa niitä käyttöön 2030-luvulla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!