Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilmastonmuutos lisää aseellisten selkkausten riskiä

Etniset konfliktit ja ilmastokatastrofit kulkevat käsi kädessä, havainnoi saksalainen tutkijaryhmä.

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Feisal Omar
Afrikan sarven kokemaa kuivuutta ja luonnonkatastrofeja pidetään yhtenä taustatekijänä Somalian pitkittyneeseen konfliktiin.
Afrikan sarven kokemaa kuivuutta ja luonnonkatastrofeja pidetään yhtenä taustatekijänä Somalian pitkittyneeseen konfliktiin. Kuva: Feisal Omar

Kuivuus tai muut ilmastoon liittyvät katastrofit todennäköistävät konfliktien puhkeamista etnisesti sirpaloituneissa maissa, raportoi Pnas-lehdessä julkaistu tuore tutkimus.

Kytkös kävi ilmi, kun Carl Schleussner Potsdamin PIK-tutkimusinstituutista kollegoineen analysoi vuosina 1980–2010 eri puolilla maailmaa tapahtuneita aseellisia yhteydenottoja.

”Näyttää siltä, että ilmastotuhot purevat erityisen ikävällä tavalla etnisesti jakautuneisiin yhteiskuntiin”, Schleussner sanoo tiedotteessa.

Maissa, joissa etninen eriytyminen on suurta, noin joka neljäs selkkauksista osui yksiin samassa kuussa tapahtuneen ilmastokatastrofin kanssa.

”Yllätyimme, kuinka väkevästi maan etninen pirstaloituminen pisti tuloksissa esiin verrattuina muihin ominaisuuksiin, kuten konfliktihistoriaan, köyhyyteen tai eriarvoisuuteen”, tutkijaryhmään kuulunut Johanthan Donges huomauttaa.

Tulokset eivät osoita, että ilmaston aiheuttama hätätila suoraan laukaisisi selkkauksen, mutta se lisää sellaisen puhkeamisriskiä.

“Uskomme, että etninen juopa voi toimia valmiina rintamalinjana, kun jokin lisäpaine kuten luonnonkatastrofi iskee. Tämä tekee multietnisistä maista erityisen haavoittuvaisia tällaisille katastrofeille”, Donges sanoo.

Tutkimus ei kuitenkaan anna riskiarviota yksittäisille maille. Aseelliset konflitkit ja luonnonkatastrofit ovat – onneksi – niin harvinaisia, että aineisto ei riitä tilastollisiin analyyseihin maittain.

”Aseelliset yhteenotot ovat suurimpia uhkia ihmisille, tappaen toisia ja pakottaen toiset jättämään kotinsa ja pakenemaan jopa kaukaisiin maihin. Siksi etnisen jakaantumisen ja luonnonkatastrofien tunnistaminen epävakautta lisääviksi tekijöiksi on tärkeää”, muotoilee PIK-instituutin johtaja Hans Joachim Schellnhuber.

Koska ihmisen aikaansaama ilmaston lämpeneminen aiheuttaa yhä enemmän luonnonkatastrofeja, myös konfliktien ja siirtolaisuuden riskit kasvavat, tutkijat korostavat.

Tutkijat muistuttavat, että moni maailman konfliktiherkimmistä seuduista, kuten Pohjois- ja Keski-Afrikka sekä Keski-Aasia, on erittäin altis ilmastonmuutokselle – ja niillä asuu etnisiä ryhmiä, joiden väliset kuilut ovat erittäin syviä.

”Tutkimuksemme tarjoaa siis lisää näyttöä eräästä ilmaston vakauttamisen sivuhyödystä: rauhasta”, Schellnhuber kiteyttää.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!