Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Albatrossi kertoo merituulista enemmän kuin satelliitit

Lintujen lento voi antaa tarkempaa tietoa valtamerten tuulten nopeudesta ja suunnasta kuin satelliitit tai poijut.

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
John Harrison
Tutkimuksessa lähettimiä kiinnitettiin kuvassa näkyvän jättiläisalbatrossin lisäksi valkonaamaliitäjiin ja havaijinalbatrosseihin.
Tutkimuksessa lähettimiä kiinnitettiin kuvassa näkyvän jättiläisalbatrossin lisäksi valkonaamaliitäjiin ja havaijinalbatrosseihin. Kuva: John Harrison

Valtamerten pintatuulten seuranta on olennaista, kun yritetään mallintaa meren ja ilmakehän vuorovaikutusta – ja ennustaa säätä.

Tuulista yritetään saada selkoa satelliittien ja meren pinnalla kelluvien poijujen avulla, mutta niiden luotaamiin tietoihin jää paljon ajallisia ja paikallisia aukkoja.

Yoshinari Yonehara Tokion yliopistosta kollegoineen keksi oivan idean tarkentaa mittauksia. He varustivat merilintuja – valkonaamaliitäjiä, havaijinalbatrosseja ja jättiläisalbatrosseja – pienin gps-laittein, ja jäljittivät niiden liitelyä.

Lintujen lento vaihteli odotetusti tuulen nopeuden ja suunnan mukaan: vauhti lisääntyy myötätuulessa ja hiljeni vastatuulessa.

Tutkijat arvioivat siivekkäiden lentotiedoista tuulten nopeutta ja suuntaa. Sitten he vertasivat saamiaan tuloksia satelliittipohjaisiin arvioihin. Lukemat pitivät hyvin yhtä.

Lintujen pitkät lentomatkat mahdollistivat kuitenkin sen, että tutkijat saivat täsmällisiä tuulihavaintoja erityisesti rannikkoalueilta. Tietoja poimittiin noin viiden minuutin ja viiden kilometrin välein, mikä paikkasi puutteita kaukokartoituksissa.

Yonehara työtovereineen uskoo, että perinteisiä tuulimittauksia voidaan näppärästi täydentää käyttämällä merilintuja ”elävinä anemometreinä” eli ilmavirtausta mittaavina laitteina.

Tutkimuksen julkaisi Pnas.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!