Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Festivaaliyleisön virtsasta valmistetaan olutta uuden puhdistusmenetelmän avulla

Aurinkoenergialla toimiva laite voi olla avuksi kehittyvien maiden maaseuduilla.

Tiede
 
FRANCOIS LENOIR / Reuters
Belgialaiset tutkijat esittelivät mullistavaa virtsankäsittelylaitosta toiminnassa Ghentin yliopistolla tiistaina.
Belgialaiset tutkijat esittelivät mullistavaa virtsankäsittelylaitosta toiminnassa Ghentin yliopistolla tiistaina. Kuva: FRANCOIS LENOIR / Reuters

Belgialainen tutkijaryhmä kertoo kehittäneensä laitteen, joka puhdistaa virtsan juomavedeksi aurinkoenergialla.

”Pystymme ottamaan talteen lannoitteita ja juomavettä virtsasta käyttämällä yksinkertaista menetelmää ja aurinkoenergiaa”, Ghentin yliopiston tutkija Sebastiaan Derese sanoi uutistoimisto Reutersille.

Järjestelmää kokeiltiin vastikään musiikki- ja teatterifestivaalilla Ghentissä, ja juhlijoilta saatiin kymmenen päivän aikana kerättyä tuhat litraa puhdasta vettä, uutistoimisto Reuters kertoi. Suurempia versioita laitteesta on tarkoitus asentaa seuraavaksi urheiluareenoille ja lentokentille.

Keksintö on suunnattu myös kehittyvien maiden maaseuduille. Alueilla, joille sähköverkko ei ulotu, vaihtoehdot veden puhdistamiseksi ovat rajoitetut. Ghentin yliopiston tutkijoiden kehittämä erityinen kalvo on monia muita menetelmiä energiatehokkaampi.

Virtsa kerätään suureen säiliöön, jossa sitä lämmitetään aurinkoenergian avulla. Lopulta neste lasketaan läpi kalvon, joka erottelee siitä ravinteet kuten kaliumin, typen ja fosforin.

Tutkijaryhmän aikaisempien vedenpuhdistusprojektien tapaan festivaalilta kerätty vesi on määrää käyttää erityisen oluterän panemiseen, mikä kertoo sen puhtaudesta ja juomakelpoisuudesta.

”Sanomme sitä ’virtsasta vierteeksi’ -olueksi”, Derese vitsaili.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!