Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näkötutkimus: Ihminen voi havaita jopa yhden vaivaisen valohiukkasen

Tarkassa kokeessa osoitettiin, että ihminen voi havaita kaikkein heikoimman valon eli yhden fotonin.

Tiede
 
Sirpa Räihä
Silmä voi havaita hyvin heikkoa valoa. Kuva ei liity jutun koejärjestelyyn.
Silmä voi havaita hyvin heikkoa valoa. Kuva ei liity jutun koejärjestelyyn. Kuva: Sirpa Räihä

Ihminen voi havaita niinkin heikon valon kuin yhden vaivaisen fotonin eli valohiukkasen valon. Valon havaitsemisessa tehty uusi koe voi päättää vuosikymmenien kinastelun siitä, mikä on ihmisen näkökyvyn alin raja.

”Koe vastaa vihdoin kysymyksen siitä, voivatko ihmiset nähdä yhden ainoan fotonin – kyllä voivat!” Näin sanoo kvanttioptiikan tutkija Paul Kwiat Illinoisin Urbana-Champaignin yliopistosta.

”Hämmästyttävää löydössä on, että fotonin havaitseminen ei ole sama asia kuin tavallisen valon näkeminen. Se on kuin tunnetila ja mielikuvituksen kynnyksellä”, kommentoi Alipasha Vaziri, fyysikko Rockefellerin yliopistosta New Yorkissa. Hän johti kokeita.

Katsovan ihmisen silmään osuu miljardeja fotoneja joka sekunti.

Kokeissa käytettiin huipputason kvantti-optiikan tekniikoita. Niillä voidaan luotettavasti tuottaa valoa todella yksi fotoni kerrallaan. Tutkimuksen julkaisi Nature Communications 19. heinäkuuta.

Fyysikko Vazirin järjestämässä kokeessa kolme vapaaehtoista istui täysin pimeässä noin 40 minuuttia. Sitten he tuijottivat kohteeseen, joka tuotti satunnaisesti hyvin heikkoa valoa.

Koehenkilöt painoivat nappia, kun he kuulivat kaksi ääntä, jotka tulivat sekunnin välein. Joskus toisen äänen yhteydessä koehenkilön näkökenttään lähetettiin yksi fotoni, valohiukkanen. Osallistujien piti kertoa, minkä äänen yhteydessä he aistivat fotonin ja se, kuinka varmoja he olivat havainnosta asteikolla 1–3.

Monissa tapauksissa koehenkilöt olivat väärässä. Tämä johtuu siitä, että yli yhdeksässä tapauksessa kymmenestä fotonit eivät edes yllä verkkokalvon sauvasoluun, jossa fotoni aistitaan. Ne joko imeytyvät tai heijastuvat silmän muihin osiin.

Koehenkilöt pystyivät vastaamaan oikein kuitenkin paljon paremmin kuin sattumanvaraisesti. Lisäksi he olivat luottavaisempia silloin, kun osuivat aistimuksessa oikeaan.

Kolme vapaaehtoista istui yhteensä yli 2 400 kokeessa, joissa yksi fotoni lähetettiin – ja myös monessa kokeessa, jossa fotonia ei lähetetty. Koska testien määrä oli niin suuri, antoi se järjestäjille vahvan tilastollisen näytön fotonin havaitsemisesta.

”Tässä kokeessa vain kolme henkilöä on testattu”, sanoo kokeen tulosta epäilevä fyysikko Leonid Krivitski Naturen uutisessa. Hän toimii Tiede- ja teknologiatoimistossa Singaporessa.

Lisäksi kaikki koehenkilöt olivat miehiä, hän muistuttaa. Naisten ja miesten näön tiedetään poikkeavan hieman toisistaan.

Krivitski on vakuuttunut siitä, että koejärjestely voi kuitenkin vastata kiistaan lopullisesti, jos se toistetaan suuremmalla määrällä vapaaehtoisia.

Aiemmissa kokeissa on voitu osoittaa, että sammakkojen sauvasolut ovat reagoineet yksittäisiin fotoneihin. Tutkijat eivät kuitenkaan ole pystyneet vahvistamaan, meneekö signaali sammakon aivoihin asti.

Sirpa Räihä
Silmä voi havaita hyvin heikkoa valoa. Kuva ei liity jutun koejärjestelyyn.
Silmä voi havaita hyvin heikkoa valoa. Kuva ei liity jutun koejärjestelyyn.
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!