Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mystisiä mitokondrioita tutkiva Anu Wartiovaara löysi avun lihassairauksiin B-vitamiinista

Solujen mystisiä mitokondrioita tutkiva Anu Wartiovaara hämmästyi itsekin havainnosta.

Tiede
 
Heidi Piiroinen
”Minua kiinnostavat lapsuuden vegaaniruokavalion mahdolliset riskit. Aivojen kehitys tarvitsee tiettyjä B-vitamiineja”, sanoo professori Anu Wartiovaara.
”Minua kiinnostavat lapsuuden vegaaniruokavalion mahdolliset riskit. Aivojen kehitys tarvitsee tiettyjä B-vitamiineja”, sanoo professori Anu Wartiovaara. Kuva: Heidi Piiroinen
Kuka?

Laulava akatemiaprofessori

 Sigrid Juselius -professori Anu Wartiovaara, 50, johtaa molekyylineurologian tutkimusohjelmaa Biomedicumissa Helsingissä, sen Finmit-huippuyksikössä.

 Akatemiaprofessori ensi vuoden alusta.

 Tutkinut mitokondrioiden häiriöitä 1980-luvun lopulta.

 Perehtynyt ikääntymisen mekanismeihin Berkeleyssa Yhdysvalloissa.

 Harrastaa vanhojen iskelmien laulamista käpyläläisessä a cappella -yhtyeessä Merry Ladies.

 Juoksee säännöllisesti ”mitokondrioiden aktivoimiseksi”.

Korjaus 29.7. kello 18.47: Sigrid Juselius -säätiön nimessä kirjoitusvirhe.

Kun B-vitamiini tehosi lihassairauteen hiirikokeessa, professori Anu Wartiovaara vallan hämmästyi.

”Tuntui uskomattomalta, että pelkkä B-vitamiini voisi hidastaa etenevää lihassairautta, johon ei ole tarjolla mitään hoitoa.”

Tätä lihastautia sairastavien ihmisten lihakset ja silmälihakset heikkenevät. Sairauden syy tiedetään: sen aiheuttaa solujen energialaitosten eli mitokondrioiden häiriö.

Wartiovaara on mitokondrioiden tutkimuksen uranuurtajia Suomessa. Hänen ryhmänsä tutkii Helsingin Biomedicumissa, miten mitokondriot toimivat – ja miksi joskus eivät.

Laboratoriokoe B3-vitamiinin tehosta julkaistiin kaksi vuotta sitten. Sitä edelsi kymmenen vuoden työ.

Yllättävää hoitoa on kokeiltu nyt myös potilailla. Puolisen tusinaa mitokondriotautia sairastavaa aikuista sai kasvavia annoksia B3-vitamiinia joitakin kuukausia. Wartiovaaran ryhmä tutkii parhaillaan tuloksia.

”Olemme varovaisen innostuneita.”

Vuoden alusta Wartiovaara keskittyy mitokondrioihin akatemiaprofessorina. Tutkimista solujen energialaitoksissa riittää.

Mitokondrioiden häiriöt aiheuttavat diabetesta, sydänvaivoja, lihavuutta, kuuroutta, hedelmättömyyttä ja ties minkälaisia sairauksia.

Mitokondriot liittyvät myös yleisten hermoston sairauksien, kuten Parkinsonin taudin, etenemiseen.

”Jokaisella lääketieteen alalla on oma mitokondriosairautensa”, Wartiovaara sanoo.

Mitokondriot ovat elimistömme jäänteitä miljardien vuosien takaa. Ne lienevät entisiä bakteereja, jotka alkusolut ilmeisesti söivät sisäänsä.

”Se oli lajien kehitykselle tärkeää. Happi ei enää ollut myrkyllistä, kun mitokondriot alkoivat käyttää sitä tuottaakseen ravinnosta energiaa. Ilman niitä olisimme yhä hapettomissa syvänteissä viihtyviä, yksisoluisia olioita”, Wartiovaara hymähtää.

Mitokondriot jalostavat tehokkaasti rasvoista ja sokereista solujen polttoaineeksi atp-molekyylejä. Keskiverron 70-kiloisen ihmisen kehossa kiertää ATP:tä 40 kiloa vuorokaudessa.

Solujen tuhannet mitokondriot uusiutuvat ja jakautuvat yhä kuin bakteerit. Niillä on oma perimä, joka siirtyy aina äidiltä tai naaraalta kaikille jälkeläisille.

Wartiovaaran ryhmä kiinnostui, miksi yhden mitokondrioon liittyvän geenin häiriö voi aiheuttaa niin monia sairauksia: Esimerkiksi aikuisissa lihastaudin, mutta lapsissa vaikean aivosairauden.

”Voi olla, että lapsen kudokset ovat erityisen riippuvaisia mitokondrioista. Jos ymmärrämme, miksi mitokondrioiden aiheuttamat aivotaudit tai lihastaudit syntyvät, ymmärrämme paljon myös normaaleista kudoksista.”

Mitokondrioiden häiriöt liittyvät myös ikääntymiseen. B3-vitamiinista on havaittu, että se hidastaa eläimissä ikääntymisen merkkejä.

Vitamiinit ja antioksidantit vaikuttavat mitokondrioihin. Esimerkiksi hoidossa kokeiltu B3vitamiinin muoto korjaa solusta sen aineenvaihdunnan ketjun, joka oli katkennut mitokondrioiden geenivirheen takia.

”Solu ikään kuin kuvittelee, että vitamiinia ei ole, vaikka sitä olisi riittävästi ravinnossa”, Wartiovaara tiivistää.

”En osannut ajatella, että Bvitamiinit alkaisivat kiinnostaa geenitutkijaa. Nobelisti Linus Pauling esitti jo 1970-luvulla, että tietyt sairaudet voivat aiheuttaa tiettyihin soluihin vitamiinipuutoksia.”

Wartiovaara lisää, että vitamiinien syöminen summanmutikassa ei ole hoitoa. Niiden vaikutukset mitokondrioihin eivät ole aina vain hyödyllisiä.

”Syömme apteekin hyllyltä tuotteita, jotka vaikuttavat merkittävästi solun aineenvaihduntaan”, Wartiovaara sanoo.

”Minua kiinnostavat lapsuuden vegaaniruokavalion mahdolliset riskit. Aivojen kehitys tarvitsee tiettyjä B-vitamiineja erityisesti varhaislapsuudessa. B3-vitamiinien monia muotoja on erityisesti lihassa ja maidossa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!