Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hollantilaiset ja latvialaiset pisimpiä maailmassa – suomalaismiehen keskipituus on nyt 178,5 senttiä ja -naisen 168 senttiä

Suurtutkimus selvitti, miten ihmisten pituus on muuttunut sadassa vuodessa.

Tiede
 
REUTERS / Mark Schiefelbein
Hollannin 195-senttinen pääministeri Mark Rutte (vasemmalla) on varmaan maailman pisimpiä valtiomiehiä. Tässä hän kättelee Mongolian presidenttiä Tsakhiagiin Elbegdorjia, kun hän saapui Asem-kokoukseen Mongolian pääkaupunkiin Ulan Batoriin 15. heinäkuuta.
Hollannin 195-senttinen pääministeri Mark Rutte (vasemmalla) on varmaan maailman pisimpiä valtiomiehiä. Tässä hän kättelee Mongolian presidenttiä Tsakhiagiin Elbegdorjia, kun hän saapui Asem-kokoukseen Mongolian pääkaupunkiin Ulan Batoriin 15. heinäkuuta. Kuva: REUTERS / Mark Schiefelbein

Hollantilaiset miehet ja latvialaiset naiset ovat pisimpiä kansallisuuksia maailmassa. Hollantilainen mies on nyt keskimäärin 183 senttimetriä pitkä ja latvialainen nainen noin 170 senttimetriä.

Pituuskasvua maailman eri maissa selvitti tiedelehti eLife. Se teki koosteen ja analyysin 1 472 väestötutkimuksesta, joissa oli mitattu 18,6 miljoonan täysi-ikäisen ihmisen pituus vuodesta 1914 lähtien. Mitattavat olivat syntyneet vuosien 1896 ja 1996 välisenä aikana.

Iranin miesten ja Etelä-Korean naisten keskipituus ovat kasvaneet sadassa vuodessa eniten. Miesten pituus on venähtänyt keskimäärin yli 16 senttimetriä ja naisten 20 senttimetriä.

Eurooppa hallitsee kansallisia pituustilastoja, mutta erot ovat tasoittuneet. Erityisesti itäaasialaisten pituus on venähtänyt sadassa vuodessa.

Planeetan pienimmät miehet löytyvät Itä-Timorista, jossa miesten keskipituus on 160 senttiä. Pienimmät naiset elävät Guatemalassa, vajaat 150 senttimetriä, kertoo BBC.

Osassa Saharan eteläpuolista Afrikkaa väestö on jopa lyhentynyt 1970-luvun pituuksiin verrattuna. Esimerkiksi Ugandassa ja Sierra Leonessa miesten pituus on laskenut muutaman senttimetrin.

Suomalaiset ovat kansainvälisessä pituusvertailussa hieman sijan kymmenen toiselle puolelle sekä miehissä (16:s) että naisissa (13:s). Suomalainen keskiverto mies on 178,5 senttiä pitkä ja nainen 168 senttiä.

Suomalaiset olivat viime vuosisadan alun tilastoissa vielä pitkälti sijaluvun 20 tuolla puolen.

Yhdysvaltalaiset ovat puolestaan pudonneet tilastoissa. Vuonna 1914 maassa elivät kolmanneksi pisimmät miehet ja neljänneksi pisimmät planeetan naiset. Nyt he ovat vastaavasti tilastoissa sijoilla 37. ja 42.

Pituudesta noin kolmanneksen voi selittää geeneillä. Ne eivät kuitenkaan selitä muutosta sadan vuoden kuluessa. Geenit eivät muutu niin lyhyessä ajassa, sanoo terveydenhuollon tutkija Majid Ezzati Imperial Collegesta Lontoosta New Scientistille.

Hyvä terveydenhuolto, hyvät vesi- ja käymäläpalvelut ja ravinto ovat lisänneet pituuskasvua. Ratkaisevaa on myös se, miten terve äiti on raskauden aikana ja mitä ravintoa hän saa.

Pitkät ihmiset elävät yleensä pitempään. Heillä on pienempi riski saada sydäntauteja.

Toisaalta on jonkin verran näyttöä siitä, että he ovat muita alttiimpia sairastumaan tiettyihin syöpiin. Yksi tutkijoiden olettamus on, että pituuskasvuun vaikuttavat tekijät voivat myös muuttaa soluja.

Tiedelehti eLife kokosi tietoja kansallisista väestötutkimuksista apunaan yli 800 tutkijaa Ncd Risk Factor -hankkeessa. Se tekee yhteistyöstä Maailman terveysjärjestön WHO:n kanssa.

Tutkimus esiteltiin Euroopan tiedeviikolla Manchesterissä.

Maat joissa on pisimmät miehet vuonna 2014

(vuoden 1914 sijoitus suluissa):

 1. Alankomaat (12)

 2. Belgia (33)

 3. Viro (4)

 4. Latvia (13)

 5. Tanska (9)

 6. Bosnia ja Hertsegovina (19)

 7. Kroatia (22)

 8. Serbia (30)

 9. Islanti (6)

 10. Tsekin tasavalta (24)

(16. Suomi (25))

Maat joissa on pisimmät naiset vuonna 2014

(vuoden 1914 sijoitus suluissa):

 1. Latvia (28)

 2. Alankomaat (38)

 3. Viro (16)

 4. Tsekin tasavalta (69)

 5. Serbia (93)

 6. Slovakia (26)

 7. Tanska (11)

 8. Liettua (41)

 9. Valko-Venäjä (42)

 10. Ukraina (43)

(13. Suomi (45))

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!