Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilmasto-olojen parantuessa routa-alueet alkavat hävitä

Tiede
 
Helsingin Sanomat

Heinäkuussa 1966: Ikiroudan esiintyminen vaikuttaa haitallisemmin subarktisten alueiden hyväksikäyttöön Euraasiassa kuin eteläisen pallonpuoliskon routautumisalueilla, todettiin subarktisten alueiden tutkijain kongressissa, jossa keskiviikkona kahdeksassa eri esitelmässä pyrittiin selvittämään ikiroudan ilmiöitä.

– – –

Mielenkiintoisin seikka, joka tutkimuksissa on havaittu, on palsasoiden ikiroudan tyypillisimmän esiintymismuodon vähittäinen katoaminen.

– – –

Mielenkiintoinen ilmiö on palsasuo, jota yleensä esiintyy entisissä jääjärvien altaissa. Laakean palsakohouman pinta on tavallisesti ohuen lumivaipan peitossa, mutta sen alla on noin kolmen metrin paksuinen routasydän. Palsan ympärillä on jäätymätöntä turvetta ja sen alla usein savi- ja hiesumaata, niin että palsa ikään kuin kelluu suon pinnalla. Suurimmat palsat viime aikoina ovat alkaneet repeytyä ja kulua voimakkaasti. Näyttää siltä, että nykyinen ilmasto hävittää palsoja, mutta toisaalta on myöskin kasvua todettavissa. Mittaukset tosin osoittavat, että palsan säilymisen kannalta tämän sisäinen lämpötila on yleensä liian korkea.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!