Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhteys Philae-laskeutujaan katkaistiin lopullisesti

Laskeutuja pomppi heti liian varjoisaan paikkaan, mutta ehti tehdä joitakin löytöjä.

Tiede
 
esa
Philae kyllä päätyi komeetta 67P:n pinnalle toissa vuonna, mutta se pomppi liian varjoisaan paikkaan. Yhteys on nyt lopullisesti poikki. Kuvassa taiteilijan näkemys Philaesta.
Philae kyllä päätyi komeetta 67P:n pinnalle toissa vuonna, mutta se pomppi liian varjoisaan paikkaan. Yhteys on nyt lopullisesti poikki. Kuvassa taiteilijan näkemys Philaesta. Kuva: esa

Euroopan avaruusjärjestö Esa on katkaissut yhteyden Philae-laskeutujaan, jonka laskeutuminen onnistui joten kuten komeetta 67P / Churyumov-Gerasimenkolle marraskuussa 2014.

”On aika hyvästellä”, twiittasi laskeutuja, tai oikeammin laskeutujan ohjaajat, loppuviikosta: ”laite, jota käytän tiedonsiirtoon sammuu ikuisesti...”

Philae saapui komeetta 67P:lle luotain Rosetan kyydissä. Luotain on lähettänyt sadoittain kuvia oudon muotoisesta komeetasta. Kuvavirta on jatkunut pitkälle toista vuotta.

Philaen piti kertoa enemmän komeetan maaperästä. Laskeutumisen ongelma kehkeytyi koukusta, jolla Philaen piti tarttua pintaan. 67P:n pintaan piti iskeytyä ja jäädä kiinni harppuunan avulla.

Mutta harppuuna ei toiminut ja Philae pomppi pitkin komeetan pintaa. Se ajautui parin pompun jälkeen varjoisaan paikkaan. Siellä Philaen akut tyhjenivät nopeasti. Välillä ne saivat virtaa, kun paikka joutui hetkeksi auringonvaloon. Mutta sitten yhteys katkesi taas.

Lopulta laskeutuja sammui kokonaan, kun se ei saanut tarpeeksi auringonvaloa. Tammikuussa 2016 Euroopan avaruusjärjestö ESA:n lennonjohto julistikin, että Philae on virallisesti kuollut, kertovat New Scientist ja Euroopan avaruusjärjestö Esa.

Philae ehti ennen loppuaan hieman tutkiakin komeetan pintaa. Se osoitti, että 67P:llä ei ole magneettikenttää ja että komeetta sisältää joitakin yhdisteitä, jotka ovat tunnettuja elämälle.

Koko Rosettan lento päättyy pian muutenkin. Rosetta on jo niin kaukana Auringosta, että sen aurinkopaneelit eivät pian enää saa tarpeeksi virtaa. Yhteys katkeaa.

Sitä ennen Rosetta alkaa lähestyy komeettaa. Se ottaa vielä lähikuvia, mutta se ohjataan komeetan pintaan viimeistään 30. syyskuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!