Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaksi uutta muurahaislajia muistuttaa Game of Thronesin lohikäärmeitä – nimettiin Drogonin ja Viserionin mukaan

Muurahaiset kuuluvat ensimmäisiin lajeihin, joiden tieteellinen lajimääritys on luotu 3d-kuvausta hyödyntäen. Se helpottaa luonnossa möyriviä tutkijoita lajintunnistuksessa.

Tiede
 
Okinawa Institute of Science and Technology
Pheidole viserion -muurahaislajin työläisen piikit tuovat mieleen tv-sarjan lohikäärmeet.
Pheidole viserion -muurahaislajin työläisen piikit tuovat mieleen tv-sarjan lohikäärmeet. Kuva: Okinawa Institute of Science and Technology

Fidžin ja Papua-Uuden-Guinean sademetsistä on löydetty kaksi tieteelle uutta muurahaislajia, jotka toivat löytäjien mieleen jotain tuttua. Selän pitkät ja erikoiset piikit olivat kuin Game of Thrones -sarjassa nähdyillä lohikäärmeillä.

Japanilaisen Okinawan tiede- ja teknologiainstituutin tutkijat päättivät nimetä muurahaiset sarjassa esiintyvien lohikäärmeiden Drogonin ja Viserionin mukaan Pheidole drogoniksi ja Pheidole viserioksi. Niiden tieteelliset kuvaukset julkaisi Plos One.

Lajit kuuluvat ensimmäisiin, jotka on heti löydettyä taltioitu hyvin tarkan tietokonekerroskuvauksen avulla. Perinteisesti uudet kasvi- ja eläinlajit on kuvattu muita tutkijoita varten kirjallisin selostuksin, piirroksin ja valokuvin.

Virtuaaliset tietokonekerroskuvat ovat niihin nähden lyömättömiä. Ne ovat kolmiulotteisia, ja niiden avulla pääsee kurkistamaan jopa eläimen sisälle. Tässä mielessä uudenlaiset kuvat ovat jopa parempia kuin museoihin kerätyt eläin- ja kasvinäytteet.

”Jos työskentelet Afrikan puskissa ja löydät muurahaisen, jonka haluat tunnistaa, on tosi vaikeaa lentää koko matka museoon Eurooppaan tai Yhdysvaltoihin katsomaan jo tunnettujen lajien kokoelmia”, kertoo tiedotteessa löytöä tehnyt tohtori Georg Fischer.

”Näin voit ladata virtuaalisen muurahaisen, tehdä mittauksia ja vertailla sitä näytteeseen, jota yrität tunnistaa.”

Tutkijat hyötyivät kuvausmenetelmästä itsekin. Sen avulla selvisi, että työläismuurahaisten piikkien sisällä on lihasta. Tästä he päättelivät, että piikkien tehtävä ei ole pelkästään pedoilta suojautuminen, vaan ne tekevät niistä myös piikittömiä muurahaisia vahvempia.

Okinawa Institute of Science and Technology
Pheidole drogon -lajin työläisiä löytyy kahta kokoa, joista pienempi näkyy vasemmalla ja suurempi oikealla. Kuva on otettu 3d-skannausmenetelmällä.
Pheidole drogon -lajin työläisiä löytyy kahta kokoa, joista pienempi näkyy vasemmalla ja suurempi oikealla. Kuva on otettu 3d-skannausmenetelmällä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!