Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kovat rasvat sekoittavat aivot haluamaan lisää ruokaa

Tämä voi osin selittää niiden lihottavaa vaikutusta, arvioivat asiaa rotilla kokeilleet tutkijat.

Tiede
 
Marja Airio / Lehtikuva
Suklaan sisältämästä rasvasta noin kaksi kolmasosaa on kovia eli tyydyttyneitä rasvoja.
Suklaan sisältämästä rasvasta noin kaksi kolmasosaa on kovia eli tyydyttyneitä rasvoja. Kuva: Marja Airio / Lehtikuva

Tyydyttyneiden eli kovien rasvojen runsas syöminen voi sekoittaa aivoalueen, jonka vastuulla on ohjata syömistä. Tällaisen huomion tekivät italialaiset tutkijat rottakokeissa.

Löytö voi osaltaan selittää ihmistenkin lihomista. Tutkimuksen julkaisi Frontiers in Cellular Neuroscience.

Kun tutkijat syöttivät rotille runsaasti kovia rasvoja sisältävää ruokaa, niiden aivojen toiminta muuttui. Muutokset tapahtuivat hypotalamukseksi kutsutulla aivoalueella, joka ohjaa sitä, mitä ja miten paljon syömme.

Tyydyttyneet rasvat voivat siis hankaloittaa syömisen hallintaa, mikä on tyypillistä ylipainosta kärsiville ihmisille.

Ratkaisun siemenkin rottatutkimuksessa nousi esiin. Runsaasti pehmeitä rasvoja syövien rottien hypotalamuksessa ja syömisen sääntelyssä ei tapahtunut muutoksia, vaikka ne popsivat yhtä paljon rasvaa kuin toinenkin rottaryhmä.

”Ero oli erittäin selvä ja olimme ällistyneitä osoittaessamme rasvaisen ruokavalion vaikutuksen aivoihin. Tuloksemme viittaavat siihen, että tietoisuus käytetyn rasvan laadusta saattaa pienentää lihomisriskiä ja ehkäistä useita aineenvaihdunnan sairauksia”, toteaa tutkimustiedotteessa professori Marianna Crispino Frederico II:n yliopistosta Napolista.

Aiemmassa tutkimuksessa kovien rasvojen on huomattu jarruttavan aivojen energiansaantia.

Kovia eli tyydyttyneitä rasvoja ovat monet eläinperäiset rasvat, esimerkiksi juustossa, naudanlihassa, voissa ja makkarassa. Pehmeitä, tyydyttämättömiä rasvoja löytyy esimerkiksi kalasta, pähkinöistä, avokadoista ja oliiveista.

Aivojen hippokampuksessakin on havaittu muutoksia rasvaisen ja sokerisen ruokavalion seurauksena, kerrottiin ravitsemuskäyttäytymisen yhdistyksen Society for the Study of Ingestive Behaviorin vuositapaamisessa heinäkuussa.

Ihmisillä tehdyn tutkimuksen tuloksia ei toistaiseksi ole julkaistu vertaisarvioidussa tiedelehdessä, mutta ne ovat linjassa koe-eläimillä aiemmin tehtyjen havaintojen kanssa. Tutkimusryhmän mukaan runsas sokeri ja rasva heikentävät ihmisen muistia.

Tavallisesti hippokampuksen tulisi työntää epäoleelliset muistot syrjään ja pitää pinnassa tärkeät. Nälkäisenä esimerkiksi suklaamuffinsi tai metvurstisiivu vaikuttavat vastustamattomammilta kuin kylläisenä, koska niiden popsimiseen liittyvät herkulliset muistot ovat mielen päällä.

Rasva ja sokeri näyttävät sotkevan tämän tärkeysjärjestyksen. Siksi ruokaan liittyvät muistikuvat eivät kaikkoa mielestä, kun ihminen saa mahansa täyteen, vaan ihmisen tekee kylläisenäkin mieli jälkiruokaa ja herkkuja.

Sokerin ja rasvan sekoittama hippokampus voi hankaloittaa arkea muutenkin kuin ylensyönnin ja siitä helposti koituvien liikakilojen kautta.

Kokeessa runsaasti rasvaa ja sokeria käyttävät ihmiset selviytyivät huonommin muistia ja oppimista mittaavista tehtävistä kuin henkilöt, jotka haarukoivat lautaseltaan enemmän kasviksia ja kuituja.

Aiemminkin on huomattu, että rasvainen ruoka sekoittaa aivojen kylläisyyttä tunnistavan järjestelmän.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!