Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hoitamaton reikä hampaassa lisää sydänkohtauksen riskiä

Hammasjuuren kärjen tulehdus ei tunnu missään, mutta se voi silti laukaista sepelvaltimotautikohtauksen.

Tiede
 
Pekka Elomaa
Juurihoito voi hirvittää, mutta sillä voi parhaassa tapauksessa välttää jopa sydänkuoleman.
Juurihoito voi hirvittää, mutta sillä voi parhaassa tapauksessa välttää jopa sydänkuoleman. Kuva: Pekka Elomaa

Joka neljännellä suomalaisella aikuisella piilee suussaan tulehdus, joka voi kaikessa hiljaisuudessa lisätä sepelvaltimotaudin riskiä.

Helsingin yliopiston tutkimuksessa huomattiin, että hoitamaton hampaan juurenkärjen tulehdus lisää sydänkohtauksen riskiä.

Hampaan juurenkärjen tulehdus voi olla oireeton mutta se lisää sepelvaltimotaudin riskiä, osoittaa Helsingin yliopistossa tehty tutkimus. Tulehdus on usein muuten oireeton, ja se havaitaan yleensä sattumalta röntgenkuvista.

”Potilaat, joilla oli hoitamattomia, juurihoidon tarpeessa olevia hampaita, sairastuivat sepelvaltimotautikohtaukseen 2,7 kertaa yleisemmin kuin potilaat, joilla ei ollut tällaisia hampaita”, kertoo tiedotteessa tutkija John Liljestrand.

Tutkimuksen julkaisi hammaslääketieteeseen erikoistunut tiedelehti Journal of Dental Research. Tutkimukseen osallistui viitisensataa suomalaista, joilla tutkimushetkellä oli sydäntaudin oireita.

Hampaan juurenkärjen tulehdus eli apikaaliparodontiitti saa alkunsa hammasytimeen pesiytyneestä mikrobi-infektiosta. Hammasytimeen mikrobit puolestaan porautuvat usein hampaan pintaan tekemänsä reiän kautta. Juurenkärjestä ne voivat matkata edelleen vaikka keuhkoihin tai tekoniveleen.

Hieman samantapainen vaikutus on parodontiitilla, joka on tulehdus hampaita ympäröivissä kudoksissa. Sekin lisää riskiä sairastua sepelvaltimotautiin, koska pitkittyessään se parodontiitti johtaa koko elimistön matala-asteiseen tulehdukseen.

Ilmeisesti myös hampaan juurenkärjen tulehdus lisää sairastumisriskiä samalla tavalla, mutta tutkimustietoa tästä on vielä vähän.

Sydän- ja verisuonitaudit aiheuttavat jo 30 prosenttia maailman kuolemista. Niiden ehkäisemiseksi ihmisiä neuvotaan pitämään paino normaalina, liikkumaan, syömään terveellisesti ja välttämään tupakointia. Myös säännölliset hammaspesun ja hammaslangan käytön voisi tutkimuksen perusteella lisätä ehkäisytoimien joukkoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!