Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ukkoselta suojaan uusin konstein – lasersäde voi korvata ukkosenjohdattimen

Aktiivinen ukkosenjohdatin nappaa salaman isolta alueelta.

Tiede
 
Kalevi Rantanen
science photo library
Jokaiseen lentokoneeseen osuu reittilennoilla salama ainakin kerran vuodessa. Lentokone on kuitenkin kuin suojaava Faradayn häkki. Matkustajat eivät edes välttämättä huomaa iskua. Kuva on taiteilijan näkemys, mutta perustuu aitoon video nauhaan salamaniskusta koneeseen.
Jokaiseen lentokoneeseen osuu reittilennoilla salama ainakin kerran vuodessa. Lentokone on kuitenkin kuin suojaava Faradayn häkki. Matkustajat eivät edes välttämättä huomaa iskua. Kuva on taiteilijan näkemys, mutta perustuu aitoon video nauhaan salamaniskusta koneeseen. Kuva: science photo library

Perinteinen ukkosenjohdatin odottaa salamaniskua passiivisesti. Se johtaa salaman rakennuksen huipulta maahan.

Yleensä se on taloissa metallinen piikki. Tästä salamansieppaimesta on yhdistetty kaapelit maahan.

Aktiivisessa salaman suojauksessa ukkosenjohdattimen terävässä kärjessä syntyy niin sanottu koronapurkaus, kun ilmakehän sähkökenttä kasvaa voimakkaaksi.

Koronapurkauksessa kärjestä irtautuu ioneja, jotka muodostavat purkauskanavan. Tämä kanava sieppaa salaman isommalta alueelta kuin passiivinen johdatin.

Aktiivisen salamasuojauksen tehosta on kiistelty vuosikymmeniä. Tutkijat ovat suhtautuneet siihen joskus epäilevästi, mutta kaupallisesti se on edennyt ympäri maailman.

Valmistajia on useita, joukossa sähköteknisen alan suuryrityksiä, kuten ABB. Myynti-insinööri Jesse Saastamoinen ABB Oy:stä kertoo, että yhtiön järjestelmiä on asennettu moneen paikkaan.

Hän mainitsee Disneylandin Ranskassa, Ikean Slovakiassa, Shellin Egyptissä ja elektroniikkajätti LG:n Etelä-Koreassa. Suomessa ABB on myynyt aktiivisia johdattimia vuodesta 2013.

Niitä on asennettu muun muassa teollisuuslaitoksiin, sähköasemille ja logistiikkakeskuksiin.

”Tulevista kohteista mainittakoon tunnetuin eli Helsinkiin 2018 valmistuva uusi Lastensairaala”, kertoo Saastamoinen.

Lasersäde voi korvata perinteiset ukkosenjohdattimet tulevaisuudessa. Laser sieppaa salaman ja ohjaa iskun turvallisesti maahan.

Voimakas ilmaan suunnattu lasersäde ionisoi ilman molekyylejä. Elektronit irtautuvat atomeista.

Näin syntyy negatiivisten elektronien ja positiivisten ionien kaasua, plasmaa, joka johtaa sähköä. Ilmaan syntynyt plasmasäie on kuin sähköjohto, joka toimii ukkosenjohdattimena.

Vahva lasersäde muuttaa ilman taitekerrointa. Säteestä tulee itsefokusoiva eli se taittuu omaa etenemissuuntaansa kohti. Se ei hajaannu heikon säteen tavoin. Periaatteessa näin on mahdollista rakentaa pitkiä plasmasäikeitä.

Jotta saataisiin tarpeeksi pitkä säie, tarvitaan runsaasti tehoa. Yksittäinen plasmasäie jäähtyy pian, eli kolmessa nanosekunnissa, kun ionit neutraloituvat.

Vahvan säikeen synnyttämiseksi alan tutkijat käyttävät kahta laseria. Päälaser tuottaa lyhyitä, sadan femtosekunnin valopulsseja. Toinen laser tuottaa kymmenen miljoonaa kertaa pitempiä, kymmenen nanosekunnin pulsseja. Se syöttää pääsäteeseen lisää energiaa.

Fyysikko Jenya Papeer ja hänen kollegansa Jerusalemin heprealaisessa yliopistossa kuuluvat joukkoon, joka kehittää ukkosta hallitsevaa lasersädettä.

Kahden säteen yhdistelmän esitteli ensimmäisenä yhdysvaltalaisten ja saksalaisen tutkijoiden ryhmä.

Israelilaiset ovat parantaneet sitä. He ovat käyttäneet lisäksi linssejä, joilla estetään plasmasäikeen haarautuminen. Toistaiseksi he ovat pystyneet synnyttämään noin kolmen metrin mittaisen säikeen.

Kaupallistumisen aikataulusta tutkijat eivät sano vielä mitään. Käytössä ovat edelleen vanhat tekniikat, joita toki kehitetään voimallisesti.

Perinteinen tekniikka on Faradayn häkki. Nimitys tulee Michael Faradaysta. Hän osoitti jo vuonna 1836, että sähkökenttä jää suljetun metallisen kotelon tai verkon ulkopuolelle.

Myös Faradayn häkki on kehittynyt paljon, kiitos paljolti ilmailuteollisuuden. Perinteisen lentokoneen paksuhkoon metallikuoreen iskevän salaman virtapulssi kulkee koneen ulkopinnalla ja jatkaa sieltä maahan.

Koneissa on kuitenkin alettu käyttää materiaalina eristäviä hiilikomposiitteja. Siksi koneen suojausta ukkoselta on jouduttu miettimään uusiksi.

Valmistajat ovat päällystäneet uusien koneiden runkoja metallikalvolla, tiheällä metalliverkolla tai sähköä johtavalla maalilla.

Nanoteknologia on edennyt ukkosen suojauksessa hitaammin kuin viime vuosikymmenellä uskottiin.

Hiiliset nanoputket johtavat sähköä paremmin kuin metallit. Yhdysvaltalainen Applied Nanostructures kehittää hiilinanorakenteita myös ukkosen suojaukseen. Se mainostaa niitä kevyenä ja halpana vaihtoehtona kömpelöille metalliverkoille.

Myös grafeenin eli ohuen hiililakanan käyttöä salaman suojauksessa tutkitaan.

Kanadan ilmavoimat on selvittänyt, että kaupallisessa liikenteessä olevaan lentokoneeseen osuu salama keskimäärin kerran vuodessa.

Yhdessä salamaniskussa voi olla jännitettä miljoona volttia. Virta voi nousta 30 000 ampeeriin.

Silti matkustajat eivät tavallisesti edes huomaa salaman iskua. Välttämättä sitä eivät huomaa lentäjätkään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!