Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Hidastetussa videossa vahinko näyttää harkitulta – Kuvatallenteen nopeus vaikuttaa katsojan arvioon tekijän syyllisyydestä

Hidastus saa tilanteen tuntumaan siltä, kuin tekijällä olisi ollut todellista enemmän aikaa toimiinsa.

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Peter jansson
Suomessakin käytetään oikeudessa videotodisteita. Kuva Forssan käräjiltä helmikuulta 2008, jolloin syyttäjä käytti videota todisteena siitä, että koiratappeluita on järjestetty laittomasti.
Suomessakin käytetään oikeudessa videotodisteita. Kuva Forssan käräjiltä helmikuulta 2008, jolloin syyttäjä käytti videota todisteena siitä, että koiratappeluita on järjestetty laittomasti. Kuva: Peter jansson

Syytetty voi saada herkemmin kuolemantuomion, jos todisteena käytetty video näytetään normaalin nopeuden sijaan hidastettuna. Tämän osoittivat yhdysvaltalaiset tutkijat kokeellisesti.

Valvontakamerat surraavat, älypuhelimet videoivat. Yhä useampi rikos ja onnettomuus taltioituu jollekin laitteelle.

Tapahtumien kulku pystytään tarkistamaan usein kuvanauhoitteilta jälkikäteen. Videot rikos- ja turmapaikoilta leviävät herkästi myös sosiaalisessa mediassa.

Yhdysvaltalaiset tutkijat osoittivat, että kuvatallenteen nopeus vaikuttaa katsojan arvioon tekijän syyllisyydestä. Kun video pyörii hidastettuna – niin kuin esimerkiksi yhdysvaltalaisissa oikeussaleissa – teko näyttää harkitummalta kuin silloin, kun tallennetta katsotaan normaalilla nopeudella.

Tämä on tärkeää, koska teon oletettu suunnitelmallisuus vaikuttaa syytetyn tuomioon, huomauttaa Eugene Caruso Chicagon yliopistosta kollegoineen.

Caruso työtovereineen testasi tapahtumien hahmottamista koesarjalla, johon osallistui yli 1 600 ihmistä.

Osassa kokeita hyödynnettiin oikeaa valvontakameran tallennetta ryöstöstä, joka päättyi ampumiseen. Osassa käytettiin videopätkää amerikkalaisesta jalkapallo-ottelusta. Siinä näkyi toisen pelaajan taklaus.

Chris Wattie / Reuters
Jos taklausta katsoo hidastettuna, se vaikuttaa suunnitelmalliselta, osoittaa tuore tutkimus. Kuva on Ottawa Redblacksien ja Toronto Argonautsien heinäkuisesta pelistä.
Jos taklausta katsoo hidastettuna, se vaikuttaa suunnitelmalliselta, osoittaa tuore tutkimus. Kuva on Ottawa Redblacksien ja Toronto Argonautsien heinäkuisesta pelistä.

Joillekin koehenkilöille tallenne näytettiin hidastettuna, toisille normaalinopeudella. Jotkut saivat katsottavakseen molemmat versiot. Joihinkin kuvanäytteisiin oli lisätty kello, mistä pystyi seuraamaan videon etenemisen tahtia.

Analyysi osoitti, että hidastus sai teon näyttämään suunnitelmalliselta eikä spontaanilta.

Hidastettua ryöstöä katselleet olivat myös valmiimpia tuomitsemaan tekijän kuolemaan verrattuna niihin, jotka seurasivat samaa tapahtumaa normaalilla nopeudella.

Ilmiötä selittää tutkijoiden mukaan se, että hidastus saa tilanteen tuntumaan siltä, kuin tekijällä olisi ollut todellista enemmän aikaa toimiinsa. Näin kävi siitä huolimatta, että katsoja tiesi, kuinka paljon aikaa oikeasti kului.

“Se, että video näytettiin sekä hidastettuna että normaalinopeudella, vähensi tätä vääristymää muttei poistanut sitä kokonaan”, tutkijat kirjoittavat.

Onkin tärkeätä tietää, että tapahtumien hahmotus ei ole puolueetonta, vaikka me usein oletamme niin, tutkijat korostavat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!