Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi lippu liehuu? Tutkijat ovat ihmetelleet asiaa jo 150 vuotta

Jos lippu on pitkä ja kapea, tasainen ja jaksollinen liike voi muuttua kaoottiseksi.

Tiede
 
Jarmo Wallenius
Konstantin Labunskiy
EU:n tähtilipun voisi sopivissa tilaisuuksissa nostaa siniristilipun rinnalle, suosittaa sisäministeriö.
EU:n tähtilipun voisi sopivissa tilaisuuksissa nostaa siniristilipun rinnalle, suosittaa sisäministeriö. Kuva: Konstantin Labunskiy

Korkealla liehuva lippu on kaunis, mutta sen liikkeet ovat yhä arvoitus fyysikoille.

Lipun hulmuaminen ja lepattaminen ovat perinteisen neste- ja virtausmekaniikan vanhimpia kysymyksiä. Niitä on hyvin vaikea tutkia kokeellisesti.

Pulman parissa askartelevat fyysikot, matemaatikot ja lentokoneinsinöörit, mutta myös biologit, jotka tutkivat kalojen, lintujen ja hyönteisten biomekaniikkaa ja parvikäyttäytymistä. Evien ja siipien räpyttäminen on nimittäin eliömaailman liehuntaa ja lepattamista.

Kokeet tuulitunneleissa ja erilaisissa astian muotoon sopeutuvissa väliaineissa, kuten nesteessä, kaasussa ja plasmassa, ovat avanneet uusia keinoja lippujen ja viirien liikkeiden selvittämiseen. Asiantuntijat puhuvat fluidien tutkimisesta.

Rivissä olevat liput käyttäytyvät eri tavoin kuin yksittäiset liput. Tuulenhalkojan paikka lippujen jonossa ei kuitenkaan ole samanlainen kuin lintu- tai kalaparven kärjessä etenijän.

Liput liikehtivät tuulessa kaoottisesti ja epälineaarisesti. Yhtä yksittäistä selitystä lippujen käyttäytymiselle ei ole.

Liehumiseen liittyy turbulenssia eli pyörteisyyttä, hystereesiä eli jäännösaaltoilua ja inertiaa eli jatkuvuutta ja hitautta. Liike ei toistu samanlaisena, vaikka olosuhteet eivät muuttuisikaan.

Nobelisti lordi Rayleigh eli John William Strutt esitti vuonna 1879, että aaltoilevasti liehuvakin lippu alkoi lepattaa, koska siitä tuli epävakaa, kun ilman virtausnopeus lipun kummallakin puolella vaihteli nopeasti.

Hänen ajatuksensa pohjasi paljolti irlantilaisen George Stokesin ja ranskalaisen Claude-Louis Navierin yhtälöihin.

Navier-Stokesin yhtälöt kuvaavat fluidien virtausnopeuksia ja turbulenssia. Niille ei ole vielä yleistä ratkaisua. Clay-instituutti on luvannut sellaisen löytäjälle miljoonan dollarin palkinnon.

Yhtälöiden taustalla oli sveitsiläisen matemaatikon Daniel Bernoullin fluidien virtausteoria, jonka jalkapallon ystävätkin ehkä tuntevat. Bernouillin yhtälöthän määräävät kierteisen pallon reitin ilmassa: ilman virtausnopeus on erilainen kierteisen pallon lentoradan eri puolilla.

Lipun liikkeissä tuuli, lippu ja painovoima vuorovaikuttavat keskenään. Tuuli puhaltaa hyvin harvoin suoraan ja tasaisella voimalla. Lipun eri puolilla vaihteleva ilmanvastus muuttaa myös lipun liikettä ja suuntaa. Siksi tuuli työntää lippua eri suunnista aiheuttaen sen ympärille ilmaan paine-eroa, mikä taas synnyttää kankaaseen väreilyä.

Samanaikaisesti lippu painovoiman vaikutuksesta nojaa maata kohti. Lipun ja tuulen muodostama järjestelmä ei ole koskaan täysin tasapainossa.

Toisen näkemyksen mukaan myös tasapainotilanteessa lippu lepattaa, koska ilmavirta kokee lipputangon ja lipun esteenä.

Tällöin lipputanko synnyttää ympärilleen niin sanottuja von Karmanin pyörteitä: ilma virtaa lipun sivuitse epäsymmetrisesti, mikä johtaa lepatukseen.

Sama ilmiö, eli niin sanottu von Karmanin pyörrerata muodostuu usein myös savupiipun ympärille ja pilviselle taivaalle.

Tuulta voidaan pitää myös mekaanisena aaltona, jolloin tuulen iskeytyessä elastiseen kankaaseen lippu alkaa aaltoilla. Elastisen lipun ja muuttuvan tuulen yhdistelmä saa aikaan lipun lepatusta.

Lipun liikkeet ja vastusvoimat riippuvat tuulen nopeuden ja painovoiman lisäksi sen geometriasta ja materiaalista – massan ja pituuden suhteesta.

Kiinnostus lippujen ja viirien käyttäytymistä kohtaan sai jo 1930-luvulla uutta tuulta alleen, kun lentokoneiden perässä alettiin vetää mainosbannereita.

Tuolloin todettiin, että mitä pitempi lippu oli, sitä pienempi oli kitkakerroin.

Huomattiin myös, että joustavaan, lepattavaan lippuun kohdistuva kitkavoima oli kymmenkertainen vastaavaan jäykkään materiaaliin kohdistuvaan ilmanvastukseen verrattuna.

Vuosikymmenten kuluessa tuulitunneleissa tehtyjen kokeiden perusteella on todennettu, että lipun lepatus on sen sisäinen ominaisuus.

Kun lipusta tehdään riittävän pitkä, se alkaa lepattaa, olkoon ilman virtaus kuinka tasaista tahansa. Tämä johtuu lipun muodon elastisuudesta.

Pienetkin epäsymmetriat lipun muodossa muuttavat myös ilman virtauksia. Virtausmuutokset taas lisäävät muodonmuutosta ja voimistavat lipun lepatusta.

Nykyisin tutkijoilla on käytössään videotekniikkaa, joka tallentaa liki 500 kuvaa sekunnissa. Sen avulla hulmuamisen jaksollisuudesta on mahdollista saada riittävästi havaintoja.

Ranskan luonnontieteellisen tutkimuskeskuksen CNRS:n ja École polytechnique -korkeakoulun tutkimus osoitti, että lähes suorana liehuvilla lipuilla on pituudesta riippuva kriittinen tuulennopeus.

Kun kriittinen tuulennopeus ylittyy, lippu alkaa lepattaa. Pitkä lippu lepattaa alhaisemmalla tuulen nopeudella kuin lyhyt.

Kun tuulennopeutta kokeessa vähennettiin, lipun lepatus palautui lähes suoraksi hulmuamiseksi. Se toteutui kuitenkin vasta lepatuskynnystä alhaisemmalla kriittisellä nopeudella.

Samalla todettiin, että ilmanvastuksessa alkoi esiintyä epäjatkuvuutta, kun lipun pituuden ja leveyden suhde oli puolitoistakertainen tai suurempi.

Tuulen nopeuden kasvaessa lepattavaan lippuun ilmestyi yhä enemmän taipumia ja särmiä, jolloin lipun jaksollinen lepatus lopulta muuttui kaoottiseksi.

Lipun dynamiikkaa voidaan soveltaa eläinmaailman lentäjiin kuten kimalaisiin, kolibreihin tai perhosiin.

Ne eivät liidä, vaan niiden on tuotettava siipiään lepattamalla tai perhosten tapauksessa yhteen lyömällä nostetta, joka pitää ne ilmassa. Sen pitää onnistua hyvällä hyötysuhteella, ettei energiaa kulu liiaksi.

Kimalaisella ilmanvastus ja ilman pyörteinen liike hallitsevat siipien ja ruumiin liikkeitä ilmassa.

Kolibri taas pystyy muuttamaan helposti siipiensä lepatuskulmia ja taivuttamaan niitä edullisimman nosteen saavuttamiseksi.

Linnun elastiset lihakset toimivat tällöin ilmassa väkipyörän ja harmonisen jousen lailla.

Siipien alapuolella olevat lihakset vetävät siivet jaksollisesti ylöspäin ja helpottavat linnun pysymistä paikallaan ilmassa.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!