Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Cassini-luotain lentää lähelle Saturnusta juuri ennen tuhoaan – ”Yksikään avaruusalus ei ole tehnyt sitä”

Huhtikuusta 2017 Cassini sukeltaa 22 kertaa renkaiden läpi. Luotain voi silloin iskeytyä renkaiden jääkappaleisiin.

Tiede
 
nasa
Cassini ottaa loppulennoillaan vuonna 2017 paljon lähikuvia isosta Titan-kuusta, pienemmistä kuista ja Saturnuksen upeista renkaista.
Cassini ottaa loppulennoillaan vuonna 2017 paljon lähikuvia isosta Titan-kuusta, pienemmistä kuista ja Saturnuksen upeista renkaista. Kuva: nasa

Cassini-luotain on kiertänyt kaasuplaneetta Saturnusta jo yli kymmenen vuotta. Se on kuvannut läheltä myös planeetan kuita ja renkaita.

Kaikki hyvä loppuu aikanaan. Pian alkaa Cassinin viimeinen vuosi, ja Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa ottaa loppusuoralla vuonna 2017 enemmän riskejä – Cassini kun vajoaa ennen pitkää kuitenkin Saturnuksen valtavaan kaasukehään. Lennon päättymisen syy on se, että Cassinilta loppuu polttoaine.

Pian Cassini tarjonnee vieläkin hurjempia kuvia Saturnuksesta kuin kymmenen vuoden aikana.

Ensin Cassini tutkii läheltä Saturnuksen ulointa rengasta eli F-rengasta. Sitten se lähestyy planeettaa ja kiertää jopa kaksitoista kertaa Saturnuksen suurinta kuuta Titania, jolla tiedetään olevan nestemäisiä jokia ja järviä. Niiden nesteenä on hiilivetyjä.

Vuoden 2017 huhtikuusta syyskuuhun Cassini sukeltaa 22 kertaa planeetan renkaiden läpi.

”Yksikään avaruusalus ei ole tehnyt sitä, joten viime metreistä tulee todella jännittävät”, sanoo lennonjohtoon kuuluva Linda Spilker New Scientistille.

Lento päättyy suunnitelmien mukaan 15. syyskuuta 2017.

Cassini lentää sitä ennen lähempänä kuin koskaan kaasujättiläisen pintaa, noin 64 000 kilometrin päässä. Tämä Cassinin lähilento voi auttaa avaamaan Saturnuksen salaisuuksia. Onko sillä kivinen ydin? Myös Saturnuksen päivän tarkkaa pituutta ei tiedetä.

”Pääsemme mitaamaan Saturnuksen sisäosia. Voimme mitata sen gravitaatiota ja magneettikenttiä”, lupailee Spilker. Cassinin välineillä kootaan tietoa myös sen ionosfääristä, kaasukehästä ja renkaiden massasta.

Jos renkaiden massa tiedetään, auttaa se ratkaisemaan, ovatko renkaat yhtä vanhoja kuin aurinkokunta vai syntyivätkö ne myöhemmin.

Planeettatutkijat odottavat myös tarkkoja kuvia sisemmästä D-renkaasta.

Aiemmin Cassini on tehnyt yhtä rohkeita lähilentoja vuonna 2008, kun se kiisi vain sadan kilometrin päästä Enceladuksen pinnasta. Enceladus on kiinnostava Saturnuksen kuu, koska se suihkuttaa sisuksistaan geysireja jäiselle pinnalleen.

Koska Enceladuksella ja muillakin kuilla voi olla alkeellista elämää, päätyi lennonjohto tuhoamaan luotaimen ajamalla sen jättiplaneetan kaasukehään. Näin luotain ei tuo Enceladuselle vieraita mikrobeja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!