Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aalto-yliopiston tutkijat tekivät valokuva-aurinkokennoja tavallisen mustesuihkutulostimen avulla

Osittain valoa läpäisevää kennoa voi käyttää uusissa tuotteissa ja rakennuksissa.

Tiede
 
Aalto-yliopisto
Kuvassa osittain valoa läpäisevä väriaineaurinkokenno. Siinä on punaisella aurinkokennon väriaineella tulostetut Aallon tutkijoiden muotokuvat: vasemmalta ylhäältä Ghufran Hashmi, Merve Özkan ja Janne Halme. Oikealla alhaalla QR-koodilinkki, joka vie työstä raportoivaan tiedejulkaisuun.
Kuvassa osittain valoa läpäisevä väriaineaurinkokenno. Siinä on punaisella aurinkokennon väriaineella tulostetut Aallon tutkijoiden muotokuvat: vasemmalta ylhäältä Ghufran Hashmi, Merve Özkan ja Janne Halme. Oikealla alhaalla QR-koodilinkki, joka vie työstä raportoivaan tiedejulkaisuun. Kuva: Aalto-yliopisto

Valoa osittain läpäisevään, väriainetta sisältävään aurinkokennoon voi painaa vaikka oman kuvansa ja QR-koodilinkin. Uudenlaisen aurinkokennon valmistivat Aalto-yliopiston tutkijat.

Aurinkokennoja on pitkään valmistettu edullisista materiaaleista eri painotekniikoilla. Painamiseen soveltuvat erityisesti orgaaniset aurinkokennot ja väriaineiset aurinkokennot.

”Halusimme viedä painettujen aurinkokennojen idean vielä pidemmälle ja kokeilla, voisiko niiden materiaaleilla tulostaa kuvia ja tekstejä mustesuihkutulostimen avulla, perinteisten painomusteiden tapaan”, kertoo yliopistonlehtori Janne Halme Aalto-yliopiston tiedotteessa.

Normaaliin painomusteeseen imeytyvän valon energia muuttuu lämmöksi. Aurinkokennomuste sen sijaan muuttaa osan tästä energiasta sähköksi.

Mitä tummempi väri, sitä enemmän sähköä syntyy. Sen vuoksi tehokkain mahdollinen aurinkokenno on pikimusta.

Värillisen kuvioidun aurinkokennon idea on yhdistää samalle pinnalle muita valoa hyödyntäviä ominaisuuksia kuten visuaalista informaatiota tai grafiikkaa.

”Esimerkiksi riittävän virtapihiin sähkölaitteeseen asennettuna tällainen aurinkokenno voisi olla osa tuotteen muotoilua. Samalla se voi kuin huomaamatta tuottaa energiaa”, pohtii Halme.

Mustesuihkutulostimen avulla aurinkokennon sähköä tuottava väriaine voitiin tulostaa valitun kuvatiedoston määräämään muotoon. Eri kuva-alueiden tummuus ja valon läpäisevyys voitiin säätää tarkasti.

”Mustesuihkulla värjätyt aurinkokennot ovat yhtä tehokkaita ja kestäviä kuin perinteisellä tavalla valmistetut vastaavat kennot. Ne kestivät yli tuhat tuntia jatkuneet valo- ja lämpörasituskokeet, ilman merkkiäkään hyötysuhteen laskusta”, sanoo tutkijatohtori Ghufran Hashmi.

Paras väriaine ja elektrolyytti saatiin sveitsiläiseltä École Polytechnique Fédérale de Lausanne -yliopiston ryhmältä. Hashi oli vieraillut siellä tutkijana.

”Haastavinta oli löytää väriaineelle sopiva liuotin ja ne tulostuksen parametrit, joilla painojäljestä saatiin tarkkaa ja tasaista”, kertoo tohtorikoulutettava Merve Özkan.

Työ avaa uusia mahdollisuuksia koristeellisten, tuotteisiin ja rakennuksiin integroitujen aurinkokennojen kehitykselle. Tulokset julkaisi energiatutkimusalan maineikas julkaisusarja Energy & Environmental Science.

Tutkimusta rahoittivat Suomen Akatemia ja Euroopan Unionin Select+ Erasmus Mundus -tohtorikoulutuksen ohjelma.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!