Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yksityinen yritys sai luvan laskeutua Kuuhun – nyt kehitetään sääntöjä kaupalliselle avaruusmatkailulle

Moon Express -yhtiö yrittää lähettää pienen luotaimen Kuuhun ehkä jo vuonna 2017. Jos se toteutuu, alkaa keskustelu avaruuden luonnonvarojen käytöstä.

Tiede
 
Moon Express
Taiteilijan näkemys Moon Express -laskeutujasta Kuun pinnalla.
Taiteilijan näkemys Moon Express -laskeutujasta Kuun pinnalla. Kuva: Moon Express

Pieni avaruusalan yritys sai keskiviikkona Yhdysvaltain liittohallituksen ilmailuviranomaisilta luvan laskeutua Kuuhun. Asiasta kertoo The New York Times.

Floridalaisen Moon Express -yhtiön laskeutuja olisi ensimmäinen yksityisen yrityksen laite toisella taivaankappaleella.

Jos Moon Express onnistuu, ehkä jo ensi vuonna, se voittaa samalla hakukoneyhtiö Googlen järjestämässä Lunar X Prize -kisassa 20 miljoonaa dollaria, eli noin 18 miljoonaa euroa.

HS kertoi Lunar X Prize -kilpailusta, kun se oli vielä alkutekijöissään 2013. Silloin kisassa oli toistakymmentä hanketta, joiden oli määrä viedä laitteensa Kuuhun.

Voittavan laitteen on sääntöjen mukaan päästävä ehjänä Kuuhun. Lisäksi sen on kuljettava Kuussa vähintään 500 metriä ja välitettävä videokuvaa Maahan.

Laskeutuja on pieni, eikä se edistä juurikaan Kuun tutkimusta.

Lento on kuitenkin periaatteellinen, sillä se voi avata Kuun yksityisille yrittäjille. Kuussa voisi joskus esimerkiksi yrittää kannattavaa kaivostoimintaa.

”Jos haluaisimme muotoilla presidentti John F. Kennedyn kuulua lausetta kuukisan alussa 1960-luvun alussa, niin se kuuluisi nyt näin: ’Emme päätä mennä Kuuhun siksi, että se on helppoa, vaan siksi, että se on hyvää bisnestä’”, totesi Moon Express -yhtiön yksi perustaja Naveen Jain.

Laskeutujassa on varmasti jonkin yhtiön kaupallinen logo. Naveen Jain sanoo, että 15 vuoden kuluttua Kuu on olennainen osa maapallon talouselämää.

Matkassa on vielä mutkia. Varsinainen laskeutuja on vielä kokoamatta. Lisäksi kantoraketti on valittava.

Taivaankappaleiden käyttöä ja asuttamista säätelee nykyisellään Ulkoavaruuden sopimus vuodelta 1967. Siihen aikaan ei voitu kuvitella, että yksityinen yritys lähettäisi laitteen vieraan taivaankappaleen pinnalle.

Tuolloin avaruuskisa oli kahden kauppaa, Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton välistä kisaa. Mutta nyt sopimus pätee 104 maassa.

Sopimuksen mukaan Kuuhun tai muualle ulkoavaruuteen ei saa lähettää joukkotuhoaseita. Ulkoavaruus ei myöskään kuulu millekään maalle, vaan on ihmiskunnan yhteistä omaisuutta.

Kukaan ei siksi voi vaatia omistusoikeutta Kuuhun, Marsiin tai muuhun taivaankappaleeseen.

Yhdysvaltojen viranomaiset kehittävät parhaillaan uusia sääntöjä kaupalliselle avaruusmatkailulle.

Yhdysvaltain viime kerrasta – ehjänä – Kuussa on jo kauan.

Maan avaruushallinto Nasa lähetti viimeksi ehjän laitteen Kuuhun joulukuussa 1972, kun Apollo 17 ja kaksi sen astronauttia laskeutuivat Kuuhun.

Kiinan lähettämä mönkijä saapui Kuuhun joulukuussa 2013. Yhteys siihen simahti juuri viime viikolla.

Miljardööri Elon Musk suunnittelee alusta Marsiin jo vuonna 2018. Lisäksi yksityiset toimijat suunnittelevat lentoja asteroideille.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!