Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miehet osaavat sopia vastustajan kanssa ottelun jälkeen naisia paremmin

Psykologit seurasivat videolta, miten miehet ja naiset käyttäytyivät urheilun kaksinkamppailun päätyttyä.

Tiede
 
Alexander Zemlianichenko / Reuters
Raskaan sarjan nyrkkeilyottelun voittanut Vitali Klitshko ja hävinnyt Manuel Charr kättelevät Moskovassa vuonna 2012.
Raskaan sarjan nyrkkeilyottelun voittanut Vitali Klitshko ja hävinnyt Manuel Charr kättelevät Moskovassa vuonna 2012. Kuva: Alexander Zemlianichenko / Reuters

Miehet osaavat sovitella vihollisensa kanssa riidan jälkeen paremmin kuin naiset. Se on voinut vaikuttaa siihen, että työpaikoilla on johtotehtävissä enemmän miehiä kuin naisia. Tähän viittaa kaksinkamppailuista tehty tutkimus.

Tutkijat selvittivät, kuinka paljon miehet tai naiset puhuivat, keskustelivat ja halasivat keskenään urheilulajin kaksinkamppailun jälkeen. Miehet sovittelevat selvästi useammin kuin kuin naiset.

Apinatutkijoita hämmensi pitkään se, kuinka simpanssiurokset voivat kovin riitojen ja rähinöiden jälkeen ryhtyä nopeasti taas yhteistyöhön, esimerkiksi puolustamaan reviiriään. Tutkijat havaitsivat, että urokset sovittelivat tappelujen jälkeen.

Nyt psykologit ovat yrittäneet selvittää, päteekö sama myös miehiin. He katsoivat tenniksen, pöytätenniksen, sulkapallon ja nyrkkeilyn huipputason otteluja, joihin osallistui 160 miestä ja naista 34 maasta. He keskittyivät siihen, mitä kamppailijat tekivät ottelun jälkimainingeissa.

Psykologit mittasivat sekunnin sadasosien tarkkuudella lähikontaktien kestoa. He seurasivat fyysistä yhteyttä, kuten kädenpuristuksia ja syleilyjä.

Neljässä seuratussa lajissa miehet koskettelivat selvästi enemmän toisiaan matsin jälkeen. Psykologit kutsuivat tätä termillä ”konfliktin jälkeinen yhteys”.

”Kätellessään ottelun jälkeen naiset monesti vain hipaisevat kevyesti sormenpäillään toisen kättä. Miehet sen sijaan kättelevät tiukasti ja vahvasti. Siinä on mukana lämpöä”, sanoo tutkimusta johtanut professori Joyce Benenson Emmanuel Collegesta ja Harvardin yliopistosta.

”Odotimme, että tämä yhteys ei olisi niin vahva nyrkkeilyottelun jälkeen, sillä siinähän yritetään lähes tappaa vastustaja. Mutta päinvastoin, yhteys on vahvinta tässä lajissa. Tätä on vaikea ymmärtää”, Benenson sanoo BBC:lle.

Psykologit päättelevät, että miehet ovat kuin simpansseja näissä kohtaamisissa. He käyttävät paljon aikaa paikatakseen erimielisyydet ja saavuttaakseen taas yhteyden.

Tutkimuksen julkaisi tiedelehti Current Biology.

On myös havaittu, että avioeron jälkeen miehet ovat valmiimpia sopimaan rauhalliset suhteet entisten vaimojen uusien puolisoiden kanssa. Naiset eivät ole niin halukkaita tulemaan tuttaviksi uusien vaimojen kanssa.

Professori Benenson, itse nainen, uskoo, että sovittelun taidoissa on eroja sukupuolten välillä, ja että nämä erot vaikuttavat yhä. Miehillä on säilynyt mekanismi, joka sallii paremmin kovan kilpailun ja sopimisen sen jälkeen.

”Miehet ovat joutuneet sopimaan keskenään niin uskonnon, liike-elämän, koulutuksen kuin armeijan alalla.”

Nämä piirteet ovat naisten vahingoksi työelämässä, uskoo Benenson. Hän väittää, että perheissä naiset voivat sopia samaan tapaan kuin miehet, mutta toimistomaisessa ympäristössä samat yllykkeet eivät toimi.

Hän ehdottaa, että lastenhoitoa voitaisiin sisällyttää enemmän työelämään. Naiset jakaisivat tätä työtä naiskollegojen kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!