Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kakkapankit yleistyvät, sillä uloste on osoittautunut lupaavaksi lääkkeeksi

Ulosteensiirto on jo käytössä vaikeissa suolistotulehduksissa, ja hoitoa kokeillaan esimerkiksi reuman, diabeteksen ja masennuksen parantamiseen.

Tiede
 
Mari Heikkilä
LOUISE MURRAY / SCIENCE PHOTO LIBRARY
Elatusmaljalla kasvaa Clostridium difficile -bakteereja. Ne aiheuttavat vakavia tulehduksia ja ovat kehittäneet antibiooteille vastustuskykyisiä kantoja. Niitä on onnistuttu nitistämään ulosteensiirroilla.
Elatusmaljalla kasvaa Clostridium difficile -bakteereja. Ne aiheuttavat vakavia tulehduksia ja ovat kehittäneet antibiooteille vastustuskykyisiä kantoja. Niitä on onnistuttu nitistämään ulosteensiirroilla. Kuva: LOUISE MURRAY / SCIENCE PHOTO LIBRARY
Tästä on kyse

Monta menetelmää ulosteensiirtoon

  Ulosteensiirto on yleisesti käytössä C. difficile -infektioiden hoidossa.

  Sitä on tehty Suomessakin jo pitkään, ensimmäisen kerran 1960-luvulla.

  Tutkijat kokeilevat nyt hoitoa moniin sairauksiin, lihavuudesta masennukseen.

  Noin 3–5 desilitraa laimennettua, luovuttajalta saatua kakkaa siirretään potilaan suolistoon paksusuolen tähystyksessä, nenä-mahaletkulla tai peräruiskeena. On myös kehitetty ulostekapseleita, jotka potilas voi nielaista.

  Terveiden luovuttajien kakkaa on jo alettu kerätä ulostepankkeihin esimerkiksi Yhdysvalloissa, Britanniassa ja Hollannissa.

Neljäkymmentä dollaria per läjä. Sen verran yhdysvaltalainen OpenBiome-biopankki maksaa ulosteesta. Luit oikein, kyse on kakasta. Eikä tämä ole vitsi. Tosin luovuttajan pitää sitoutua esitutkimuksiin sekä käymään klinikalla kuukausia viitenä päivänä viikossa ulostamassa.

Siihen, että kakasta on tullut käypää valuuttaa, on syynsä. Ulosteensiirroista kaavaillaan apua moniin sairauksiin.

Teho on osoitettu selvästi Clostridium difficile -bakteerin aiheuttamissa suolistotulehduksissa, mutta parhaillaan tutkijat tekevät useita potilaskokeita myös tyypin 2 diabeteksen, tulehduksellisten suolistosairauksien ja lihavuuden parissa. Tulokset ovat lupaavia. Yhdysvaltain lääkevirasto FDA luokitteli vuonna 2013 ihmisen ulosteen kokeelliseksi lääkkeeksi.

Ei siinä kaikki. Lista taudeista, joiden hoitoon tutkijat kaavailevat ulosteensiirtoa, on pitkä: Parkinsonin tauti, autismi, MS-tauti, reuma, masennus, skitsofrenia, haimatulehdus, krooninen munuaistauti, maksasairaudet, syövät, sydänsairaudet. . .

Tutkimuksista on jo noussut meheviä otsikoita. Vuonna 2011 tutkijat raportoivat, että ulosteensiirron jälkeen kolme aiemmin pyörätuolissa ollutta MS-potilasta kykeni kävelemään. Tutkijat ovat myös kyenneet siirroilla helpottamaan Parkinson-oireita ja masennusta. Laajat kliiniset kokeet kuitenkin puuttuvat.

LOUISE MURRAY / SCIENCE PHOTO LIBRARY
Laboratorion työntekijä kaataa hoitoon tarkoitettua, suolaliuoksella laimennettua ulostetta pulloon lontoolaisessa sairaalassa.
Laboratorion työntekijä kaataa hoitoon tarkoitettua, suolaliuoksella laimennettua ulostetta pulloon lontoolaisessa sairaalassa.

Jotkut ovat jo sitä mieltä, että ala on ylikuumentunut – kakkaa kaupataan lääkkeeksi lähes vaivaan kuin vaivaan.

Ravitsemusprofessori, lääkäri Karine Clément Pierre ja Marie Curie -yliopistosta toteaa, että ulosteensiirto on erittäin tehokas menetelmä C. difficile -tulehduksissa ja alkaa olla yleisesti käytössä. Muutoin sen hyödyntäminen on tutkimusasteella.

”Vielä on useita avoimia kysymyksiä. Mistä tiedetään, kuka on hyvä ulosteen luovuttaja, kuka huono? Mikä on siirron vaikutus suolistossa? Uskon, että parin kolmen vuoden päästä meillä on jo enemmän vastauksia”, sanoi Clément heinäkuussa EuroScience Open Forum -konferenssissa Manchesterissa.

Hän on ryhmineen osoittanut, että mitä suppeampi mikrobilajisto suolistossa on, sitä suurempi lihavuuden, sydänsairauksien ja tyypin 2 diabeteksen riski. Monipuolinen bakteeristo näyttäisi olevan ihmiselle hyväksi.

”Todennäköisesti suolistoon syntyy bakteerien välille sosiaalinen verkosto, johon moni laji osallistuu. Ehkä tarvitaan sopiva yhdistelmä hyviä mikrobeja.”

Antibioottikuurit, yksipuolinen ja vähäkuituinen ravinto, ympäristön saasteet ja monet muut tekijät voivat kuihduttaa mikrobistoa ja tappaa hyviä bakteerilajeja sukupuuttoon. Ja kun mikrobisto voi huonosti, koko elimistö kärsii. Ulosteensiirrolla lajikirjo voidaan palauttaa.

Ihmisen suolistossa on noin 1,5 kiloa mikrobeja. Koktailissa voi olla sadoista yli tuhanteen eri lajia, ja sen koostumus on yksilöllinen. Tutkijoiden haasteena on selvittää, mitkä mikrobeista ovat terveyden kannalta olennaisimpia, mitkä hyviä, mitkä pahoja. Tämä auttaisi myös seulomaan ulosteen luovuttajat.

Jos ulosteensiirrot tehdään umpimähkään, voi lopputulos yllättää. Eräs yhdysvaltalaisnainen sai ulosteensiirron päästäkseen eroon C. difficile -bakteerista. Ulosteen luovutti hänen 16-vuotias tyttärensä, joka oli ylipainoinen. Sen jälkeen nainen lihoi puolessa vuodessa 15 kiloa, vaikkei ollut muuttanut ruokavaliotaan eikä liikkumistaan.

Vastaava ilmiö on havaittu hiirikokeissa: jos lihavan hiiren suolistobakteereita siirretään laihalle, tämä lihoo. Suolistobakteerit voivat ilmeisesti vaikuttaa rasvan varastointiin, veren glukoositasapainoon ja kylläisyyshormoneihin.

Esimerkin nainen saattoi lihoa myös siksi, että hänellä todettiin ennen ulosteensiirtoa Helicobacter pylori -tartunta. Tuon mahahaava- ja mahasyöpäriskiä lisäävän bakteerin on todettu estävän lihomista.

Yksi positiivinen signaali suoliston hyvinvoinnista näyttäisi olevan Akkermansia muciniphila -bakteeri. Suolen limakalvolla elelevän bakteerin määrä vähenee useissa sairauksissa, kuten tulehduksellisissa suolistosairauksissa ja tyypin 2 diabeteksessa. Mikäli bakteeria on runsaasti, se saa aikaan hyviä muutoksia aineenvaihdunnassa sekä estää lihomista ja insuliiniresistenssin kehittymistä. Onkin mahdollista, että tulevaisuudessa ulosteen luovuttajia valikoidaan A. muciniphilan ja joidenkin muiden hyvien mikrobien esiintymisen perusteella.

Sen sijaan negatiivinen signaali on trimetyyliamini-N-oksidin eli tmao:n kertyminen vereen. Yhdistettä muodostuu vain silloin, kun suolistossa on tiettyjä mikrobeja. Tällöin käy niin, että ihmisen syödessä koliinia ja l-karnitiinia sisältäviä ruokia, kuten punaista lihaa, munankeltuaista ja rasvaisia maitotuotteita, mikrobit muuttavat kyseiset ravinteet trimetyyliamiineiksi. Maksa tekee niistä edelleen tmao:ta.

Tmao:n pitoisuus veressä auttaa suoraan ennustamaan sydäntautiriskiä. Yhdiste edistää kolesterolin kertymistä verisuonten seinämiin. Hiirikokeissa taipumus suonten tukkeutumiseen on saatu siirrettyä terveelle yksilölle ulosteensiirron kautta.

Vuonna 2014 keräykset aloittanut OpenBiome on jo saanut seuraajia. Britanniassa on perustettu kansallinen kakkapankki EuroBiotix CIC ja Hollannissa NDFB, Netherlands Donor Feces Bank. Ranskassa toimii EU-projektiin liittyvä Sambo, joka pyrkii keräämään tutkimusten käyttöön 10 000 ulostenäytettä tänä vuonna.

Ihminen voi kakkaa luovuttaessaan olla tyytyväinen, sillä lämmin lahja tulee tarpeeseen. OpenBiomen vuonna 2015 käsittelemällä 360 kakkakilolla tehtiin yli 7 100 ulosteensiirtoa C. difficile -potilaille.

Organisaatio on alkanut tarjota ihmisille mahdollisuutta säilöä omaa ulostettaan myöhempää käyttöä varten. Esimerkiksi antibioottikuurin jälkeen ihminen voisi palauttaa mikrobistonsa käyttämällä omaa ulostettaan.

Suomessa kakkapankkia ei vielä ole. Yleislääkäri Risto Laitila jo maalaili Ylen ykkösaamun kolumnissaan, että SPR:n veripalvelun naapurissa saattaa joskus toimia SRR:n (Suomen Ruskea Risti) ulostepalvelu. Tulevaisuudessa älypuhelin saattaa hälyttää, kun jätöstäsi kaivataan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!