Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Naiset hyväksyvät kehonsa aiempaa paremmin

Tutkijoiden mukaan miehet olivat naisia tyytymättömämpiä ulkonäköönsä, mikäli mittarina oli lihaksikkuus.

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Marja Airio / LEHTIKUVA
Naiset ovat aiempaa paremmin sinut painonsa kanssa, havaitsivat yhdysvaltalaiset tutkijat.
Naiset ovat aiempaa paremmin sinut painonsa kanssa, havaitsivat yhdysvaltalaiset tutkijat. Kuva: Marja Airio / LEHTIKUVA

Ihmiset ovat entistä pulskempia, mutta naiset eivät ole niin kriittisiä ulkomuotonsa suhteen kuin ennen. Miesten kohdalla vastaavaa muutosta ei ole, havaitsivat asiaa tutkineet yhdysvaltalaiset tutkijat.

Maailma lihoo. Kymmenen vuoden päästä jo joka viides aikuinen on lihava, kertoi Helsingin Sanomat viime huhtikuussa. Tästä huolimatta naiset ovat amerikkalaistutkijoiden mukaan paremmin sinut painonsa kanssa kuin ennen.

”Vaikka naiset ovat säännönmukaisesti tyytymättömämpiä kehoonsa kuin miehet, tyytymättömyys on 31 vuodessa lientynyt”, tutkija Bryan Karazsia Woosterin yliopistosta sanoo.

1990-luvulla ennustettiin, että kävisi toisin. Tuolloin kilojaan karsastavien naisten määrä oli nimittäin kasvussa.

Karazsia kollegoineen kartoitti ihmisten mielipiteitä kehostaan ja niiden muutoksia yli 250 aihetta ruotineen tutkimuksen avulla. Meta-analyysi kattoi yli sadantuhannen miehen ja naisen näkemykset vuosilta 1981–2012.

Naisten tyytyväisyys puntarinsa lukemaan koheni tuona aikana, miesten sen sijaan pysyi samana.

Koska miesten kehon pulmat eivät välttämättä liity painoon vaan esimerkiksi lihaksiin, tutkijat tekivät myös toisen meta-analyysin. Siinä käytiin läpi 81 tutkimusta, joihin osallistui 23 000 ihmistä 14 vuoden aikana.

Paljastui, että miehet olivat naisia tyytymättömämpiä ulkonäköönsä, mikäli mittarina oli lihaksikkuus. Tämän seikan suhteen näkemykset eivät ole juuri muuttuneet.

Aineistoissa oli mukana myös eurooppalaisia.

”Otoksessa ei valitettavasti ollut tutkimuksia Suomesta, mutta Ruotsista ja Norjasta oli”, Karazsia kertoo Helsingin Sanomille.

Maailmankolkka ja ihmisen ikä eivät vaikuttaneet tuloksiin, hän sanoo.

”Uskon, että tutkimus pätee myös Suomen sosiokulttuurisiin muutoksiin, siinä määrin kuin eurooppalaiset suuntaukset ovat samanlaisia kuin Suomessa”, Karazsia arvelee.

Tutkijat myöntävät hieman hämmästyneensä tuloksista.

”Yhdysvalloissa, missä useimmat läpikäymämme tutkimukset on tehty, ihmiset ovat fyysisesti suurempia kuin koskaan ennen. Yli kaksi kolmasosaa amerikkalaisista aikuisista on ylipainoisia tai lihavia. Olisi siis voinut odottaa, että nyrpeys kehonkuvasta olisi lisääntymässä. Vaan asia olikin päinvastoin”, Karazsia toteaa.

Hän sanookin olevansa varovaisen toiveikas sen suhteen, että sosiaalinen paine olla tietynkokoinen tai -mallinen hälvenisi. Muutosta ovat hänen mukaansa edistäneet muun muassa mediassa esiintyvät roolimallit. Ne eivät enää taivu perinteisiin hoikkuuden vaatimuksiin.

Karazsia esitteli tuloksiaan yhdysvaltalaisten psykologien järjestön APA:n vuosikokouksessa Denverissä Coloradossa. Tutkimusta ei ole vielä julkaistu vertaisarvioidussa tiedelehdessä.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!