Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Zikaviruksen taltuttamiseksi kokeillaan geneettisesti muunneltuja hyttysiä

Floridaan vapautettaisiin kokeeksi hyttysiä, jotka eivät voi lisääntyä normaalisti.

Tiede
 
JOE SKIPPER / Reuters
Yhdysvaltain tautiviraston johtaja, tohtori Tom Frieden puhui Floridan zikavirustartunnoista järjestetyssä lehdistötilaisuudessa torstaina.
Yhdysvaltain tautiviraston johtaja, tohtori Tom Frieden puhui Floridan zikavirustartunnoista järjestetyssä lehdistötilaisuudessa torstaina. Kuva: JOE SKIPPER / Reuters

Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) ei näe merkittäviä ympäristövaikutuksia kokeesta, jossa geenimuunneltuja hyönteisiä päästetään vapaaksi. Kokeen taustalla ovat Miamissa todetut zikavirustartunnat, kertovat muun muassa uutistoimisto Reuters ja brittilehti The Guardian. Tarkasta tartuntojen määrästä on ristiriitaista tietoa, mutta niitä on ilmeisesti toistakymmentä.

Kokeessa Floridaan vapautettaisiin hyttysiä, joiden perimää on muokattu geneettisesti niin, että niiden jälkeläiset syntyvät kuolleina. Hyttysistä toivotaan apua taistelussa leviävää zikavirusta vastaan.

Floridalaisviranomaisten mukaan paikallisen hyttyslajin edustajat olivat tartuttaneet zikaviruksen 16 ihmiseen Wynwoodin alueella Miamissa. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun virus levisi hyttysten avustuksella Yhdysvaltojen maa-alueella.

Hyttysten geneettisestä muuntamisesta vastaavan Oxitec-yrityksen johtaja Hadyn Parry sanoo Guardianille olevansa erittäin tyytyväinen FDA:n päätökseen sallia hyttysten vapauttaminen koemielessä.

”Aedes aegypti (keltakuumehyttynen) on yhteiskunnan vihollinen numero yksi. Se levittää erityisesti ihmisiin tarttuvia tauteja, se elää kotona ja pihassa, ja jos menet kaupungin keskustaan, se on sielläkin”, Parry sanoo.

Intrexon osti Oxfordin yliopiston projektista alkunsa saaneen Oxitecin jokin aika sitten. Intrexon tunnetaan muun muassa sen tuottamista omenoista, jotka eivät tummu ja tavallista nopeammin kasvavasta lohesta.

FDA:n päätös tasoittaa nyt yrityksen tietä hyttysten kokeelliseen vapauttamiseen Key Havenin saarella Floridassa. Ainoa mahdollinen este kokeen tiellä ovat enää Monroe Countyn äänestäjät.

Marraskuussa kunnan noin 52000 äänestäjää päättävät, annetaanko yritykselle lupa edetä kokeessaan. Äänestys ei ole sitova, mutta Florida Keysin hyttysiä valvova lautakunta on ilmoittanut noudattavansa äänestäjien tahtoa. Äänestyksestä odotetaan tiukkaa, sillä monet asukkaat ovat julkisesti ilmoittaneet vastustavansa hyttysten vapautusta.

Zikaviruksen uskotaan leviävän juuri keltakuumehyttysen välityksellä. Virus aiheuttaa syntymättömille lapsille pienipäisyyttä sekä vakavia kehityshäiriöitä.

Jos Oxitec saa kokeelle luvan, se tulee kestämään 6–22 kuukautta. Tavoitteena on selvittää, pariutuvatko luonnossa elävät naarashyttyset yrityksen geneettiseesti muokattujen urosten kanssa. Onnistuessaan koe tarkoittaisi, että syntyvät hyttyset eivät kehittyisi sukukypsiksi, mikä puolestaan pienentäisi hyttyskantaa.

Se on toistaiseksi epäselvää, kuinka monta hyttystä yrityksen on tarkoitus vapauttaa.

Jos äänestäjät tyrmäävät Florida Keysin kokeen, ei se ole yritykselle maailmanloppu. Oxitec on jo vapauttamassa hyttysiään koeluontoisesti Panamassa, Brasiliassa ja Caymansaarilla. Se on myös hakenut koelupaa Sri Lankaan ja Intiaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!