Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Panpsykismi on nyt muotia, kertoo tiedeohjelma Sfääri

Tiede
 
Helsingin Sanomat
Sfääri – tieteen ohituskaista – osa 14
Sfääri – tieteen ohituskaista – osa 14
Sfäärin neljännessätoista osassa vieraana kognitiotieteen filosofian dosentti Paavo Pylkkänen. Ohjelman juontaa Ivan Puopolo.

Tietoisuus on tieteellinen ja filosofinen mysteeri. Miten ihmeessä tietoiset kokemukset voivat syntyä pelkistä neurofysikaalisista tapahtumista?

Jotkut filosofit, kuten yhdysvaltalaiset filosofit Daniel Dennett ja Patricia Churchland, pitävät koko ongelmaa näennäisenä, kertoo kognitiotieteen filosofian dosentti Paavo Pylkkänen Helsingin yliopistosta Sfäärin haastattelussa.

Dennettiläiset ja churchlandilaiset muistuttavat, että elämänkin ajateltiin ennen olevan suuri mysteeri ja sitä piti selittää erityisellä elämänvoimalla. Nykyään tätä vitalismia ei kannata kukaan.

”Tietoisuudelle käy samoin, ja ongelma katoaa”, Pylkkänen kuvaa filosofien näkemystä.

Useimmat tutkijat kuitenkin näkevät asiassa aidon ongelman ja esittävät siihen erilaisia ratkaisuja. Yllättäviäkin teorioita on viritelty.

”Sellainen vanha oppi kuin panpsykismi on kaivettu naftaliinista. Se on kovaa muotia nyt. Ajatus on, että todellisuuden peruselementeillä olisi jonkinlainen alkeellinen mieli”, Pylkkänen kertoo.

Pylkkänen itsekin on tuntenut vetoa panpsykismin suuntaan. Hänen mielestään tietoisuuden ongelman ratkaisemiseksi tarvitaan yleinen maailmankuvan muutos. Silloin luonnontieteitäkään ei ajateltaisi yhtä mekanistisesti kuin nykyään.

Matti Nousiainen / HS
Ivan Puopolon juontamassa Sfäärissä selvitetään tietoisuuden ongelmaa.
Ivan Puopolon juontamassa Sfäärissä selvitetään tietoisuuden ongelmaa.
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!