Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lontoon kultamitalisti juoksee olympialaisissa tossuilla, jotka on tulostettu laserilla

Pikajuoksija Allyson Felix uskoo, että uusilla tossuilla hän saa puristettua ajasta muutamia sekunnin osia tai sadasosia.

Tiede
 
nike
Pitoa kaarteeseen?
Pitoa kaarteeseen? Kuva: nike

Urheilijoiden juoksutossut ovat pitkään näyttäneet siltä, kuin ne olisi tilattu tulevaisuudesta. Sama pätee tavallisiin lenkkareihinkin.

Osa oudoista tossuista on myös valmistettu uusilla tekniikoilla.

Nyt iso urheiluasusteita valmistava yhtiö Nike on valmistanut – tai tulostanut – Rion olympiakisoihin pikajuoksija Allyson Felixin tossut 3d-tekniikalla. Juoksukenkien pohja on saanut vaikutteita mehiläisten kennostosta, kertoo 3dprint world -verkkosivusto.

Pohja suunniteltiin tietokoneella ja tulostettiin laserilla. Sen rakenne on vanhoja paljon jäykempi, mutta tossut painavat samalla 50 prosenttia vähemmän kuin parhaat vanhat mallit, valmistaja sanoo.

Pikajuoksija Felix uskoo, että pohjan piikitys auttaa erityisesti kaarrejuoksussa. 200:n ja 400 metrin matkoilla voitot ratkeavat monesti kaarrejuoksun tekniikalla. Piikkien sijoittelulla luotiin pitoa kaarteeseen.

Felix on naisten kultamitalisti 200 metriltä Lontoon kisoista vuodelta 2012. Hän uskoo, että uusilla tossuilla hän saa puristettua ajasta muutamia sekunnin osia tai sadasosia.

3d-tulostettuja tossuja on räätälöity Felixin jalkaan jo joulukuusta 2014. Felix kokeili yli 70 mallia.

Hän sanoo, että nyt räätälöity tossu on hänelle kuin ”oman jalan jatke”. Kenkäparit on tehty vain Felixille, mutta osa tossulle kehitetyistä ideoista voi päätyä lopulta kuluttajien käyttöön.

Rion olympialaisten varustelukisan muita tuotteita ovat esimerkiksi ”laastarit”. Niitä on suunniteltu sekä pikajuoksijoille että pitkän matkan juoksijoille.

Laastaria käytti jo yhdysvaltalainen Galen Rupp, kun hän voitti Yhdysvaltain 10 000 metrin olympiakarsinnat heinäkuun alussa. Yleisö hämmästeli aluksi, juoksiko laastareilla pinnoitettu Rupp loukkaantuneena.

Valmistaja väittää, että laastarit voivat pudottaa ilmanvastusta 2–3 prosenttia. Näin on ainakin laskettu tuulitunnelien kokeissa.

Mittausten mukaan ilma virtaa laastarin päältä helpommin juoksija ihon ohi. Oikeassa ratajuoksussa etua on vaikea mitata. Hyöty voi olla myös psykologinen.

Laastareita on eri kokoisia pikajuoksijoille ja pitkän matkan juoksijoille. Pikajuoksijoilla niitä on enemmän käsissä, koska he viuhtovat käsillään rajusti ilmaa.

Yhdysvaltain yleisurheilujoukkueen asuissa on Riossa myös pieniä nystyröitä paidassa, juoksuhousuissa ja sukissa. Nystyrät saavat ilman pyörteilemään vartalon ympärillä. Mittausten mukaan se vähentää ilmanvastusta.

Samantyyppiset nystyräiset uima-asut tuotiin kansainvälisiin uimakisoihin vuonna 2008. Mallia oli otettu haikalojen nahasta. Asut kiellettiin Lontoon olympialaisissa, ja uima-asujen materiaaleille ja koolle annettiin tarkat ohjeet.

nike
Nystyrät urheiluasun pinnassa vähentävät ilmanvastusta, väitetään. Kielletäänkä ne joskus?
Nystyrät urheiluasun pinnassa vähentävät ilmanvastusta, väitetään. Kielletäänkä ne joskus?
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!