Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Röntgenkuvaus paljasti naisen muotokuvan Degas’n maalauksen alta

Maalauksen alkuaineista pääteltiin myös, mitä värejä maalauksessa käytettiin.

Tiede
 
australian synchrotron
Vasemalla piilossa ollut Degasin maalaus, oikealla Naisen muotokuva, Portait of a Woman.
Vasemalla piilossa ollut Degasin maalaus, oikealla Naisen muotokuva, Portait of a Woman. Kuva: australian synchrotron

Röntgenmaalauksiin perehtyneet tutkijat ovat paljastaneet muotokuvan taidemaalari Edgar Degas’n Naisen muotokuvan takaa.

Jo vuonna 1922 havaittiin, että Naisen muotokuvan alla on piilossa toisen naisen muotokuva. Se piirtyy hitaasti esiin, kertovat tutkijat Naturen Scientific Reports -lehdessä. Työ kuvaa naista, jolla on musta mekko ja hilkka. Teos on Victorian kansallisgallerian kokoelmissa Melbournessa Australiassa.

Edgar Degas oli kuulu ranskalainen impressionisti, joka eli vuosina 1834–1917.

Piilossa olevalla naisella on punaruskea tukka. Hänet on tunnistettu Emma Dobignyksi, joka oli yksi Degas’n suosikkimalleja.

Degas maalasi työnsä aikoinaan suoraan alla olevan muotokuvan päälle. Välissä ei ollut maalikerroksia. Hän käytti lisäksi poikkeuksellisen ohuita kerroksia, kirjoittavat tutkijat Naturessa.

Maalaus alkoi tulla aavemaisesti esiin vuosikymmenien aikana. Perinteisellä kuvauksella saatiin vain vinkkejä siitä, miltä maalaus oikeasti näyttäisi.

Maalin peittävyys yleensä ohenee, kun öljyvärimaali vanhenee. Siksi työ piirtyi osittain esiin ilman röntgeniäkin.

Maalausta kuvattiin menetelmällä, jossa tutkijat mittaavat röntgenfluoresenssin avulla maalauksessa käytettyjä aineita.

Röntgenin avulla tutkijat pystyivät määrittämään, mitä metallisia alkuaineita – kuten rautaa, sinkkiä ja kuparia – löytyy eri maaleista. Tutkijat tekivät kartan maaleista, joita Degas käytti.

Kartassa oli röntgenillä mitattuna toistakymmentä eri metallista alkuainetta. Kun kartan tulostukset laitettiin päällekkäin, saatiin esiin kuva oikeasta maalauksesta arvattavine väreineen.

Esimerkiksi rautaa oli eniten mallin hiuksissa. Se viittasi siihen, että Degas käytti työssä ruskeaa umbraa. Se on punertavanruskea maaväri.

Samaan tapaan tutkijat löysivät kasvoista kobolttia. Se on hopeanvalkoinen alkuaine. Koboltinsinisen avulla varmaankin tuotettiin pigmenttiä ihon väritykseen.

Vääräväritetystä kuvasta oli varsin helppoa tunnistaa maalauksen malliksi Dobigny, kertoi yksi maalausta tutkinut eli Daryl Howard BBC:lle.

”Kun kuva saatiin selville, katsoin vain läpi Degas’n teosten luetteloa. Hyvä ehdokas malliksi löytyi alle viidessä minuutissa.”

Tutkijoiden mukaan alla olevaan maalaukseen ei koskettu pitkään aikaan ennen kuin maalari yritti viimeistellä sen. Välissä oli ainakin seitsemän vuotta.

Piilossa olleessa työssä oli kevyempiä värejä, ja maalauksessa päällä lämpimämpiä ja tummempia sävyjä.

Röntgenfluoresenssin avulla on selvitetty jo vuonna 2008, että Vincent van Goghin maalauksen Patch of Grass alta paljastui toinen työ. Siinä kuvattiin nainen maataloustöissä.

Tämä teknologia on sen jälkeen nopeutunut. Se voi myös mitata piilevää työtä yhä tarkemmin, jopa siveltimen harjaksien tarkkuudella.

australian synchrotron
Naisen kuva oli päällisen maalauksen alla nurinpäin.
Naisen kuva oli päällisen maalauksen alla nurinpäin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!