Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mies hyppäsi 7,6 kilometristä ilman laskuvarjoa ja selvisi ehjänä – Miten hän onnistui siinä?

Kypärän satelliittipaikannus ja laskeutumisverkkoon kiinnitetyt valot auttoivat ennätyshyppääjä Luke Aikinsia, kun hän tähtäsi 30x30 -metriseen verkkoon heinäkuun lopulla.

Tiede
 
Hurjapää loikkasi lentokoneesta ilman laskuvarjoa
Hurjapää loikkasi lentokoneesta ilman laskuvarjoa
Yhdysvaltalainen Luke Aikins hyppäsi lauantaina 25000 jalan eli runsaan 7,6 kilometrin korkeudesta ilman laskuvarjoa tai liitopukua. Kuva: Reuters / Mondelez International, leikkaus: Janne Elkki

Amerikkalainen laskuvarjohyppääjä Luke Aikins teki hurjan tempun heinäkuun lopulla: vapaa pudotus yli seitsemän kilometrin korkeudesta ilman laskuvarjoa. Matkaa alla olleeseen verkkoon oli 7 620 metriä eli runsaat seitsemän ja puoli kilometriä. Hyppy kesti suunnilleen kaksi minuuttia.

Aikins putosi siististi 30x30 -metriseen verkkoon, joka oli viritetty Similaaksoon Kaliforniassa. Nopeutta oli lopussa hieman yli 190 kilometriä tunnissa.

Suoritus toi hänelle ilman laskeutumisvarusteita hyppäämisen maailmanennätyksen.

Raajojen levittäminen hidastaa alastuloa vajaat 20 kilometriä tunnissa, sanoo laskuvarjohyppääjä Nancy Koreen Scientific American -lehden verkkopalstalla. Maahan osuessa Aikinsin vauhti olisi siis ollut yhä 160 kilometriä tunnissa. Se tappaa varmasti.

Alastulon paikantaminen ei ole niin vaikeaa kuin voisi kuvitella, sanoo fysiikan professori Jean Potvin. Hän on myös ilmailualan asiantuntija Saint Louisin yliopistolla Missourissa.

Aikinsilla oli kypärä, joka oli yhdistetty satelliittipaikannus. Se ohjasi häntä kohti verkkoa. Alussa seurana oli kolme laskuvarjoilla varustettua hyppääjää, joista yksi ohjasi kerran kädestä kevyesti Aikinsin hyppyä.

Lisäksi verkon kannatinpylväisiin oli kiinnitetty isot valot. Ne muuttuivat valkoisesta punaisiksi heti, jos Aikins oli vaarassa ajautua kohtalokkaasti pois syöksyssä kohti verkkoa.

Aikins ei hypännyt koneesta ulos suoraan verkon yllä. Koska kone liikkuu eteenpäin hypyn hetkellä, hän ennakoi ja tuli ulos pienkoneen oviaukosta hieman ennen kuin kone tuli verkon ylle.

Aikins saattoi hieman ohjailla kulkuaan kahden minuutin pudotuksen aikana. Tämä onnistuu esimerkiksi, jos laittaa kädet pitkin vartaloa. Aikins saattoi siis liukua eteen- ja taaksepäin.

Juuri ennen alastuloa Aikins kääntyi lennossa selälleen niin, että hänen selkänsä iski verkkoon ensin. Se toi joustoa iskuun.

Vapaassa pudotuksessa syntyy paljon liike-energiaa. Jos osuu maahan, kineettinen energia heijastuu maasta takaisin kehoon ja murskaa sen. Sen sijaan verkko, joka pyydysti Aikinsin, oli valmistettu joustavasta polyeteenistä.

Sen tiheä kudelma venyi sopivasti ja imi Aikinsin liike-energian. Verkon nurkissa oli neljä ilmanpaineella toimivaa sylinteriä, jotka niiasivat Aikinsin osuessa verkkoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!