Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koirien siemenneste on huonompaa kuin ennen – syyksi arvellaan ympäristön kemikaaleja

Niin kutsuttuja hormonihäiritsijöitä löytyi niin koirien kiveksistä ja siemennesteestä kuin ruuista. Tutkijat uskovat, että havainto selittää myös miesten siittiöiden rapautumista.

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Roni Rekomaa
Walesinspringerspanielin pentuja. Jos koiran sperma huononee, voi se ennen pitkää näkyä koiranpennuissa.
Walesinspringerspanielin pentuja. Jos koiran sperma huononee, voi se ennen pitkää näkyä koiranpennuissa. Kuva: Roni Rekomaa

Sperman laadun on raportoitu romahtaneen viime vuosikymmeninä monissa maissa. Näin on käynyt myös Suomessa, kertoi Helsingin Sanomat kolme vuotta sitten.

Nyt brittitutkijat tekivät saman havainnon koirista. Saarivaltion koiraurosten siittiöt ovat laiskempia kuin 30 vuotta sitten eläneiden koirien, osoitti seuranta.

Hedelmällisyyden heikentymisen syypääksi tutkijat epäilevät samoja ympäristön kemikaaleja, joiden on esitetty rusikoivan miestenkin siittiöitä.

“Keskeinen viestimme on, että koirien siemennesteen laadun heikkeneminen voi olla yhteydessä saasteisiin. Emme kuitenkaan osoittaneet kytköstä pitävästi, vaan osoitimme, että näytteissä oli saasteita.

Ne vaikuttavat siittiöiden toimintaan”, kertoo tutkija Richard Lea Nottinghamin yliopistosta Helsingin Sanomille.

Tutkimus keräsi siemenneste- ja kivesnäytteitä viiden eri koirarodun siitokseen käytetyiltä uroksilta vuosina 1988–2014.

Mukana oli labradorinnoutajia, kultaisianoutajia, kiharakarvaisia noutajia, bordercollieita ja saksanpaimenkoiria. Kaikki koirat olivat terveitä.

Yhteensä spermanäytteitä kertyi 1925, ja ne olivat peräisin 232 koiralta. Osalta otettiin näyte useamman kerran. Vuosittain spermaa napattiin 42–97 eri urokselta. Kiveskudosta saksittiin talteen 35 urokselta.

Tulokset osoittivat, että nykykoirien siittiöt liikkuvat heikommin kuin edeltäjillään. Tulos pysyi samana, vaikka tutkijat poistivat laskuista poikkeuksellisen surkean näytteen antajat.

Lisäksi ilmeni, että piilokiveksisyys yleistyi tutkittujen koirien siittämillä pennuilla. Sama havainto on tehty myös ihmisillä pojista.

Koirilla piilokiveksisyydessä toinen tai molemmat kivekset ovat jääneet laskeutumatta kivespusseihin.

Tutkijat tarkastelivat, voisiko ilmiö johtua ympäristökemikaaleista. Vastaus on kyllä: Niin spermasta kuin kiveskudoksesta löytyi ftalaatteja, PCB-yhdisteitä sekä polybromattuja bifenyylejä.

Samoja yhdisteitä löytyi myös koirille tarjotuista kuivamuonista – eniten sellaisista, jotka oli tarkoitettu erityisesti pennuille.

Tutkijat testasivat laboratoriossa, mitä kyseisten aineiden havaitut pitoisuudet tekevät siittiöille. Ilmeni, että ne häiritsivät siimahäntien uiskentelua.

”Nämä ympäristökemikaalit ovat niin kutsuttuja hormonihäiritsijöitä. Ne on yhdistetty miehen hedelmällisyyden heikkenemiseen. Uskommekin, että koira heijastaa ihmisen altistumista”, Lea sanoo.

Koira kun elää ihmisen seurassa samoissa oloissa ja jopa sairastuu osin samoihin tauteihin.

Entä sisäsiittoisuus? Rotukoirien jalostuksessa sen on raportoitu olevan ikävän yleistä. Eikö se voisi selittää pulmat hedelmällisyydessä?

Tuskin, Lea vastaa. Tutkittujen koirien sisäsiittoisuusaste oli pieni.

“Tutkimme monelta kantilta siemennesteen ominaisuuksien perinnöllisyyttä, ja se oli vähäistä”, Lea sanoo.

“Voi olla, että perimä vaikuttaa piilokiveksisyyteen. Jos otamme huomioon, kuinka nopeasti muutos on tapahtunut, niin siemennesteen laadun heikentyminen ja poikien piilokiveksisyyden lisääntyminen on todennäköisesti ympäristöllistä juurta.”

“Geenien ja ympäristön osallisuutta on tietenkin vaikea eritellä toisistaan”, hän myöntää.

Tutkimuksia miesten siittiöiden rapautumisesta on moitittu epätasaisuudesta. Joidenkin mielestä mitään päätelmiä ei voi tehdä, koska näytteet on otettu ja analysoitu eri tavoilla.

Lean mukaan koiratutkimuksen vahvuus onkin se, että kaikki näytteet keräsivät samat neljä koulutettua näytteen ottajaa, ja ne on analysoitu samassa laboratoriossa samoin menetelmin.

Tutkimuksen julkaisi Scientific Reports.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!