Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuore selvitys: Aurinkomyrsky oli vähällä laukaista ydinsodan vuonna 1967

Yhdysvalloissa luultiin Neuvostoliiton ydinhyökkäyksen alkaneen, kun Auringon yllättävä roihupurkaus pimensi pohjoiset tutkajärjestelmät.

Tiede
 
us air force
B-52 -pommikoneet partioivat ydinaselastissa läpi 1960-luvun, valmiina vastaamaan Neuvostoliiton ydinhyökkäykseen. Kuva ei liity jutun tapaukseen.
B-52 -pommikoneet partioivat ydinaselastissa läpi 1960-luvun, valmiina vastaamaan Neuvostoliiton ydinhyökkäykseen. Kuva ei liity jutun tapaukseen. Kuva: us air force

Kylmän sodan aikana koettiin useita läheltä piti -tilanteita, joissa ydinaseita oltiin vähällä käyttää väärinymmärryksen takia.

Coloradon yliopiston tuore tutkimus paljastaa ennen julkaisemattoman tapauksen vuodelta 1967.

Toukokuun lopulla 1967 Auringosta lähti voimakas roihupurkaus, jota seurannut geomagneettinen myrsky häiritsi radioliikennettä koko viikon. Yhdysvalloissa revontulia nähtiin jopa eteläisessä New Mexicon osavaltiossa.

Armeija ei kuitenkaan tiennyt, mistä oli kyse, kun purkauksen ensiaallot kirivät Maahan toukokuun 23. päivä. Kaikki kolme Neuvostoliiton ydinhyökkäyksestä varoittavaa Bmews-tutkajärjestelmää Yhdysvaltojen pohjoisosissa pimenivät yllättäen.

Jo näiden tutkajärjestelmien häirintä oli tulkittavissa sodanjulistukseksi.

Tieto Auringon purkauksesta ei heti tavoittanut ilmavoimia, joka uuden tutkimuksen mukaan kohotti ydinjoukkojen valmiutta hyökkäykseen havaittuaan tutkien pimentyneen.

1960-luvulla Yhdysvalloilla oli jatkuvasti ilmassa B-52 -pommikoneita ydinaselastissa. Ne olisivat voineet reagoida hyökkäykseen nopeasti.

Pohjois-Amerikan ilmapuolustuskomentokeskus Norad tajusi kuitenkin varmistaa avaruussääpalvelulta, voisiko kyse sittenkin olla jostain muusta kuin Neuvostoliiton hyökkäyksestä.

Vastaava meteorologi, majuri evp. Arnold L. Snyder vastasi kyselyyn.

”Muistan todenneeni innostuneena, että kyllä, puolet Auringosta on lennähtänyt taivaan tuuliin! Ja sitten rauhoituin ja kerroin yksityiskohdat perusteellisesti”, Snyder kertoo.

Selvisi, että kaikki tutka-asemat olivat päivän puolella ja siis Auringon roihuille alttiina. Kun purkaus hiljeni, myös tutkahäirintä väheni.

Ilmavoimat ei lopulta lähettänyt ylimääräisiä pommikoneita ilmaan, ja tieto aurinkopurkauksesta välittyi todennäköisesti presidentti Lyndon B. Johnsonille asti, arvelee tutkimusta johtanut avaruusfyysikko Delores Knipp.

”Jos Auringon aktiivisuuden ennustamiseen ja geomagneettisten myrskyjen seurantaan ei olisi panostettu, tapauksen seuraukset olisivat voineet olla paljon suuremmat”, Knipp sanoo.

Yhdysvaltain armeija oli alkanut tarkkailla avaruussäätä 1950-luvun lopulla, ja 1960-luvulla ilmavoimien sääpalveluun oli perustettu oma haara avaruussäälle.

Läheltä piti -tilanne selvisi tutkijoille sattumalta. Knippin ryhmän tutkimuksen tarkoitus oli selvittää aurinkomyrskyjen vaikutusta yhteiskuntaan, ja he tutkivat vanhoja raportteja vuoden 1967 myrskystä.

Ryhmä otti yhteyttä myös eläkkeellä oleviin ilmavoimien upseereihin, jotka paljastivat ensi kertaa, että myrskyllä oli tällaisiakin vaikutuksia.

”Yleensä kun jotain katastrofaalista tapahtuu, sanotaan, että on varmistettava, ettei näin käy uudestaan. Tällä kertaa oltiin valmistautuneita”, Knipp sanoo.

Tutkimus julkaistiin Space Weather -tiedelehdessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!