Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Varhaisen kivikauden ihmiset olivat uskottua älykkäämpiä – työkalulöytö viittaa jopa sarvikuonojen metsästykseen

Eläinproteiinit 250 000 vuotta vanhoissa työkaluissa paljastavat tutkijoiden mukaan, että esi-isämme harjoittivat kehittynyttä ja suunnittelua vaativaa metsästystä.

Tiede
 
Victorian yliopisto
Paleoliittiselta kaudelta olevista työkaluista on löydetty eläinproteiineja, jotka kertovat tutkijoiden mukaan kehittyneestä ja suunnittelua vaatineesta metsästyksestä.
Paleoliittiselta kaudelta olevista työkaluista on löydetty eläinproteiineja, jotka kertovat tutkijoiden mukaan kehittyneestä ja suunnittelua vaatineesta metsästyksestä. Kuva: Victorian yliopisto

Vaikka nykyihmisen esi-isät eivät ehkä olleet älyllisesti neroja, paleoantropologien uusi löytö viittaa heidän olleen huomattavasti viisaampia kuin tutkijat ovat aiemmin ajatelleet.

Yhdysvaltalais-kanadalainen tutkimusryhmä tutki nykyaikaisen oikeuslääketieteen keinoin työkaluja, jotka on valmistettu yli 250 000 vuotta sitten. Tutkimus julkaistiin Journal of Archaeological Science -tiedejulkaisun uusimmassa numerossa.

Tutkijoiden työkaluista löytämät eläinproteiinit saattavat olla vanhimpia koskaan löydettyjä. Ne saattavat olla myös ensimmäinen todiste siitä, että esi-ihmiset olivat itseasiassa varsin ovelia ja sopeutuivat haastaviin elinoloihin, vaarallisiin eläimiin sekä rankkaan ilmastoon.

Työkalut löytyivät muinaisen merenpohjan kaivauksissa vuosina 2013–2015 nykyisessä Jordaniassa. Kaikkiaan arkeologit löysivät yli 10 000 esinettä maan koillisosassa muinoin sijainneen vesistön alueelta.

Victorian yliopisto
Amer Al-Souliman Hashemiten yliopistosta Jordaniasta kaivauksilla Victorian yliopiston jatko-opiskelijoiden Jeremy Bellerin ja John Murrayn kanssa vuonna 2015.
Amer Al-Souliman Hashemiten yliopistosta Jordaniasta kaivauksilla Victorian yliopiston jatko-opiskelijoiden Jeremy Bellerin ja John Murrayn kanssa vuonna 2015.

Viime vuosikymmeninä vedenpinta Azraqin kaupungin lähellä sijaitsevalla suoalueella on laskenut, minkä johdosta tutkijat ovat päässeet käsiksi syvemmällä oleviin sedimenttikerroksiin.

Tutkijoiden mukaan alue oli eräänlainen paleoliittinen bussipysäkki Afrikan ja Euraasian välillä, uutiskanava CNN kertoo. Alueen läpi vaelsi tuhansien vuosien aikana edestakaisin monenlaisia eläimiä, mikä tekee siitä myös tutkimuksellisesti rikkaan.

Tutkiessaan tuhansia piikiviä, kaapimia ja kirveen teriä tutkijat havaitsivat, että pleistoseenikauden ihmiset eivät ainoastaan etsineet ruokaa vaan myös metsästivät sitä. Eläimet teurastettiin lihan saamiseksi ja työkaluja käytettiin suojautumisessa petoeläimiä vastaan.

Alueella asuneet esi-ihmiset pitivät myös vaihtelevasta ruokavaliosta. Siitä kertoo tutkijoiden mukaan se, että työkaluista löydettiin merkkejä ankoista, hevosista, kameleista, varhaisista nautaeläimistä ja jopa sarvikuonoista.

Nämä esi-ihmiset elivät tuhansia vuosia ennen nykyihmistä. Tutkijoiden mukaan se, miten monipuolisesti he työkaluja käyttivät, osoittaa heidän olleen tajunnallisesti monipuolisempia kuin monet tutkijat ovat uskoneet.

”Kun tarkastelemme ihmisen evoluutiota kokonaisuutena, huomaamme, että me syömme mitä vain, ja aivan kaikkea, selvitäksemme hengissä”, tutkimusta johtanut professori April Nowell Victorian yliopistosta sanoo CNN:lle.

Nowell kertoo olleensa haltioissaan, kun työkaluista löydettiin hevosen proteiineja. Työkaluilla metsästäminen vaatii suunnittelua, eikä sitä tehdä vain vaistonvaraisesti, hän toteaa.

Saalista ei myöskään voinut syödä vaarallisten eläinten rinnalla, ja sen kuljettaminen oli työlästä. Näiden esi-ihmisten piti olla perillä siitä, mitkä eläimet mihinkin vuodenaikaan liikkuivat. Heidän tuli suunnitella metsästysmatkansa ja opettaa muille, miten aseita tehtiin ja miten metsästettiin ryhmänä.

Työkaluissa säilyneet eläinproteiinit ovat harvinainen vihje siitä, millainen alueella elänyt esi-ihminen oli. Jordanian alueelta ei ole koskaan löydetty ihmisfossiileita. Professori Nowellin mukaan proteiinien nyt avaama ikkuna tuohon aikakauteen on jotain uskomatonta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!