Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asteroidille aiotaan perustaa kaivos – Edessä on kiistoja avaruuden kaupallisesta hyödyntämisestä

Deep Space Industries lähettää miniluotaimen etsimään raaka-aineita asteroidilta, joka on Maan lähellä.

Tiede
 
deep space industries
Prospector-luotain etsii asteroidilta raaka-aineita ehkä jo 2020-luvun alussa.
Prospector-luotain etsii asteroidilta raaka-aineita ehkä jo 2020-luvun alussa. Kuva: deep space industries

Avaruuden kaivosyhtiö Deep Space Industries kertoi alkuviikosta aikeistaan perustaa kaivos asteroidille. Se olisi ensimmäinen laatuaan.

Yhtiö aikoo lennättää ensi vuonna pienen luotaimen Maan kiertoradalle. Sen nimi on Prospector–X. Sillä testataan luotainta, joka menisi asteroidille kartoittamaan raaka-aineita.

Asteroidien asiantuntijat valitsevat kohteen, jossa kaivostoiminta ehkä alkaisi. Prospector–1-luotain yritää laskeutua asteroidille ja kartoittaa asteroidin pintaa sekä sen raaka-ainevaroja noin metrin syvyyteen.

Yhtiön kumppanina on Luxemburgin hallitus.

Luotain Prospector–1 olisi seuraava askel yhtiön hankeessa, jonka tavoite on korjata asteroidilta raaka-aineita Maahan tai tukikohtien rakentamiseen avaruuteen. Luotaimen avulla yhtiö määrittäisi asteroidin raaka-aineiden rahallisen arvon.

Asteroidin pitäisi sisältää todennäköisesti rautaa, nikkeliä ja kobolttia. Nähtävästi sillä ei ole niin paljoa aineita, jotka voivat haihtua, kuten vetyä, typpeä ja hiiltä.

Yksi vahva ehdokas ensimmäiseksi kohteeksi on asteroidi 2016 HO3. Sen leveys on 40–100 metriä. Asteroidi kiertää Maata noin 26 miljoonan kilometrin päässä. 2016 HO3 löytyi huhtikuussa 2016 Havaijilla sijaitsevan kaukoputken avulla.

Prospector-1 olisi hyvin pieni miniluotain. Se painaisi polttoaineineen vain 50 kiloa. Luotain lähettäisi tietoja satelliitille, jonka työnimi nimi on Hawkeye.

Sitten yhtiö lähettäisi lopulta luotaimia, jotka pystyy louhimaan asteroidilta raaka-aineita. Niiden työnimet ovat Harvestor–X ja Harvestor–1.

Yksi este hankkeelle on se, että Maasta lähetetty luotain voisi saastuttaa asteroidin. Maahan ajautuneista asteroideista tai niiden osista ei ole toistaiseksi löydetty elonmerkkejä.

Epäselvyyttä on myös siitä, rikkooko asterodille perustettava kaivos sopimusta ulkoavaruuden kohteiden käytöstä vuodelta 1967. Yhtiön mukaan ei, sanoo yhtiön lakimies Sagi Kfir.

Yhdysvaltainen nykyinen presidentti Barack Obama alleirjoitti marraskuussa 2015 asetuksen, jonka mukaan Yhdysvaltain kansalaiset ja kaupalliset toimijat ovat oikeutettuja hyödyntämään ulkoavaruuden resursseja. Tähän liittyisi myös asteroidien hyödyntäminen.

Itse asteroidia ei vuoden 1967 sopimuksen mukaan kukaan ei voi omistaa. Näistä pykälistä käydään vielä kovaa vääntöä, koska joidenkin asiantuntijoiden mukaan Obaman allekirjoitus rikkoo vuoden 1967 kansainvälistä sopimusta. Sen on allekirjoittanut 104 maata.

”Sopimus vuodelta 1967 kieltää asteroidien hyödyntämisen”, sanoo australialainen lakimies Ricky Lee CBC- uutiskanavan verkkosivuilla. Hän on väitellyt kansainvälisestä avaruusoikeudesta ja kirjoittanut siitä kirjan.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!