Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Selvitys: Tehotuotanto ja riistokäyttö uhkaavat lajeja enemmän kuin ilmastonmuutos – Luonnonsuojelijat kritisoivat tulosta

”Jos ongelmiin ei puututa nyt, useat lajit ehtivät kadota jo ennen kuin ilmastonmuutoksen vaikutukset alkavat todella näkyä”, yksi artikkelin kirjoittajista sanoi.

Tiede
 
Meri Liukkonen
Benjamin Suomela / HS
Tutkimuksen mukaan muun muassa karjan kasvatus on biodiversiteetille suurempi uhka kuin ilmastonmuutos.
Tutkimuksen mukaan muun muassa karjan kasvatus on biodiversiteetille suurempi uhka kuin ilmastonmuutos. Kuva: Benjamin Suomela / HS

Suurin syy biodiversiteetin eli luonnon monimuotoisuuden vähenemiseen ei ole ilmastonmuutos, vaan riistokäyttö ja maataloustuotanto, kuten hyötykasvien viljely, karjan kasvatus, vesiviljely ja metsien kasvatus.

Tähän tulokseen tuli joukko tutkijoita, joiden selvitys eri eliölajeja uhkaavista tekijöistä julkaistiin vertaisarvioidussa Nature-tiedelehdessä hiljattain. He vetosivat punnitsemaan uudelleen, mitä uhkia vastaan tulisi taistella välittömästi.

Tiedemiehet tarkastelivat tietoja lähes 9 000 eläin- ja kasvilajista, jotka ovat Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n luokituksen mukaan uhanalaisia tai silmälläpidettäviä. IUCN julkaisee ”Punaista listaa”, jolle on koottu tieto eliölajien uhanalaisuudesta maapallolla.

Analyysin mukaan yli 70 prosenttia lajeista riistokäytetään muun muassa kaupankäynnin yhteydessä tai ihmisten ajanvietteisiin liittyen.

Esimerkiksi sumatransarvikuono on äärimmäisen uhanalainen siksi, että ihmiset haluavat hyödyntää sen lihaa ja ruumiinosia. Myös gorilla ja kovan panssarin peittämä nisäkäs kiinanmuurahaiskäpy ovat samasta syystä lähellä sukupuuttoa.

Yli puolet tarkastelluista lajeista puolestaan kärsii siitä, että niiden luonnollisia elinympäristöjä muutetaan tehotuotantotiloiksi, joissa kasvatetaan etenkin karjaa ja hyötykasveja ruoaksi tai polttoaineeksi.

Ilmastonmuutos taas vaikuttaa tällä hetkellä vain 19 prosenttiin tarkastelluista lajeista. Tilanne voi kuitenkin muuttua tulevina vuosikymmeninä.

Yksi artikkelin kirjoittajista, biodiversiteettiin perehtynyt asiantuntija James Watson, huomautti uutistoimisto AFP:n mukaan, että eliölajeja katoaa nykyisin 1 000–10 000 kertaa nopeammin kuin sata tai kaksisataa vuotta sitten. Nykyinen luonnon riistokäyttö ja maataloustuotanto muodostavat lajeille välittömän uhan.

”Jos näihin ongelmiin ei puututa nyt, useat lajit ehtivät kadota jo ennen kuin ilmastonmuutoksen vaikutukset alkavat todella näkyä”, Watson sanoi.

AFP:n mukaan osa luonnonsuojelijoista on suhtautunut tutkijoiden analyysiin ja vetoomukseen kriittisesti. Esiin on tuotu muun muassa se, ettei biodiversiteettiä uhkaavia asioita tulisi niinkään tarkastella yksittäisinä tekijöinä, vaan kokonaisuutena.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!