Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Aivo-kone” palautti aistimuksia kauan sitten halvaantuneiden raajoihin – ”Emme osanneet ennustaa näin yllättävää tulosta”

Vuoden harjoittelun jälkeen jopa yli kymmenen vuotta sitten halvaantunut pystyi osin hallitsemaan jalkojensa lihaksia.

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
aasdap / Lente Viva Filmes
Tutkimuksen alussa potilaat eivät edes tunteneet sitä, kuinka heidän jalkansa kiinnitettiin eksokehoon.
Tutkimuksen alussa potilaat eivät edes tunteneet sitä, kuinka heidän jalkansa kiinnitettiin eksokehoon. Kuva: aasdap / Lente Viva Filmes

Kaksi vuotta sitten jalkapallon MM-kisojen avauspotkun vetäisi brasilialainen Julian Pinto.

Poikkeuksellista tyylinäytteessä oli se, että Pinto on alaraajahalvaantunut. Hän käskytti jalkojaan niin kutsutun aivo–kone-liittymän ja tukipuvun avulla.

Pinton saavutus oli kansainvälisen The Walk Again -tutkimusyhteisön ansiota. Siinä on mukana yli sata tutkijaa 35 maasta.

Nyt ryhmällä on taas uutisoitavaa: se on julkaissut ensimmäisen kliinisen tutkimuksensa, ja lupaavin tuloksin. Vuoden treeni nosti yli 10 vuotta sitten halvaantuneen potilaan tuettuna jaloilleen.

Tutkimukseen osallistui kahdeksan alaraajahalvaantunutta henkilöä, joita kuntoutettiin aivo–kone-menetelmällä tammi–joulukuussa 2014.

Vuoden harjoittelun jälkeen jokaisen koehenkilön jalkojen tunto oli osin palautunut – he pystyivät tuntemaan kosketusta ja kipua – ja he kykenivät myös osittain hallitsemaan selkäydinvammansa alapuolisia lihaksia.

Useimmilla parani myös virtsarakon hallinta sekä suoliston toiminta. He eivät joutuneet enää turvautumaan jatkuvasti katetriin, mikä vähensi tulehdusten riskiä.

Tulehdukset ovat halvauspotilailla yleisiä, ja johtavat jopa kuolemaan.

”Emme osanneet ennustaa näin yllättävää tulosta, kun aloitimme projektin”, sanoo tutkimusta vetänyt neurotieteilijä Miguel Nicolelis Duken yliopistosta.

”Kun aivo–kone-liittymä keksittiin 1990-lopulla, oletus oli, että se pystyy korkeintaan palauttamaan potilaiden liikkuvuuden keinotekoisesti – siis että he kykenevät ohjaamaan proteesiraajoja tai tukirankoja aivosignaaliensa avulla.”

”Emme odottaneet, että kun potilas käyttää näitä laitteita pitkän aikaa, hänen omat hermosolunsa saattavat elpyä ja palauttaa sellaisia toimintoja, jotka on menetetty kauan sitten”, Nicolelis täsmentää Alberto Santos Dumont -laboratorion tiedotteessa. Käytännön työ toteutettiin laboratorion neurologisessa kuntoutuskeskuksessa.

Vastaavaa palautumista ei ole koskaan aiemmin raportoitu useita vuosia aiemmin halvaantuneissa potilaissa, Nicolelis huomauttaa.

Kuntouksen alkaessa yksi koehenkilöistä oli halvaantunut kolme vuotta sitten, viisi yli viisi vuotta sitten ja kaksi yli kymmenen vuotta sitten.

Monen tila koheni seitsemän kuukautta harjoitusten aloittamisesta. Vuoden päästä neljän potilaan tuntoaisti ja lihaskontrolli olivat parantuneet niin, että lääkärit päivittivät heidän diagnoosinsa täydellisestä halvauksesta osittaiseksi.

Rajuimman muutoksen koki 32-vuotias nainen, joka oli ollut halvaantuneena 13 vuotta. Kun kuntoutus aloitettiin, hän ei kyennyt nousemaan pystyyn edes tukien avulla.

Harjoittelun edetessä hän pystyi jopa kävelemään apuvälineiden ja avustajan tukemana. 13 kuukauden päästä hän liikkui itse kävelytelineen avulla, kun hänen kehoaan kannateltiin valjailla.

AASDAP / Lente Viva Filmes
Eksokeho liikuttaa potilaan jalkoja, mutta käskyt robotille tulevat suoraan käyttäjän aivoista.
Eksokeho liikuttaa potilaan jalkoja, mutta käskyt robotille tulevat suoraan käyttäjän aivoista.

Nicolelis kollegoineen uskoo, että viikottainen aivo-kone-treeni pistää vipinää sellaisiin selkäkäytimen hermosyihin, jotka ovat selvinneet onnettomuudesta – mikä se sitten ikinä olikaan.

“Aiempi tutkimus on osoittanut, että monilla potilailla, joilla diagnosoidaan täydellinen halvaus, voi olla joitakin ehjiä hermosoluja jäljellä selkäytimessä”, Nicolelis sanoo.

Hänen mukaansa sitkeä aivoharjoittelu saattaa saada nämä toimettomina horrokseen vaipuneet hermot heräämään. Ne alkavat taas kuskata signaaleja liikeaivokuorelta selkäytimeen.

Tutkimuksessa koehenkilöt käyttivät vähintään kaksi tuntia viikossa aivo–kone-liittymää tai laitteita, joita he ohjasivat omien aivosignaaliensa avulla. Ensimmäiseksi he opettelivat hallitsemaan avatariaan eli itseään esittäviä virtuaalihahmoja.

AASDAP / Lente Viva Filmes
Ennen kävelyharjoituksia liikealueita aktivoitiin virtuaalitodellisuuden avulla.
Ennen kävelyharjoituksia liikealueita aktivoitiin virtuaalitodellisuuden avulla.

Potilailla oli lakki, johon oli kiinnitetty 11 elektrodia. Ne rekisteröivät koehenkilöiden aivosähkökäyrää. Aluksi, kun koehenkilöitä pyydettiin kuvittelemaan, että he kävelivät virtuaaliympäristössä, tutkijat eivät havainneet signaaleja alueilla, jotka kontrolloivat jalkojen liikettä.

”Käsien liikuttaminen näkyi aivoissa, mutta alaraajat olivat ikään kuin pyyhkiytyneet pois”, Nicolelis sanoo.

Treeni kuitenkin palautti jalkojen edustuksen aivoihin: kuukausien harjoittelun päästä raajojen liikealueilla näkyi taas vipinää.

Vähitellen potilaat siirtyivät virtuaalitodellisuudesta haastavampiin laitteisiin, jotka vaativat enemmän asennonhallintaa, tasapainoa ja käsiä. He tekivät myös harjoitteita, joissa käytettiin robotiikkaa, kuten Pinton käyttämään tukipukua.

AASDAP / Lente Viva Filmes
Täysin kävelykyvyttömiä liikuttavat eksokehot ovat vielä melkoisen kookkaita laitoksia.
Täysin kävelykyvyttömiä liikuttavat eksokehot ovat vielä melkoisen kookkaita laitoksia.

Osallistujat hyödynsivät myös niin kutsuttua haptista palautetta, joka stimuloi aivoja lisää. Haptiikassa käytetään avuksi muun muassa värinää. Kun avatar esimerkiksi käveli rannalla, potilas tunsi erilaista painetta käsivarrellaan kuin silloin, kun hänen hahmonsa käveli ruoholla tai asfaltilla.

”Aistimusten avulla aivot muodostavat tunteen, että potilas kävelee itse. Syntyy illuusio, että hän liikuttaa jalkojaan. Uskomme, että tämä ruokkii aivojen plastisuutta”, Nicolelis selittää.

Lähes kaikki tutkimukseen osallistuneet potilaat ovat jatkaneet kuntoutusta nyt yli kaksi vuotta. Nicolelis kollegoineen aikoo julkaista jatkotutkimuksen heidän kehityksestään.

He aikovat myös selvittää uudessa hankkeessa, tuottaako aivo–kone-liittymätreeni vielä parempia tuloksia, jos se aloitetaan nopeammin vammautumisen jälkeen.

Tutkimuksen julkaisi Scientific Reports.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!