Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Kivikaudella metsästettiin kiviä heittämällä, ja se oli tärkeää evoluution kannalta

Kivi saattoi aiheuttaa huomattavaa vahinkoa, vaikka sen heitti eläimeen niinkin kaukaa kuin 25 metrin päästä.

Tiede
 
Leeds Beckett University
Pyöreät kivet olivat asevarasto. Käteen sopivia kiviä säilytettiin kivikaudella metsästämistä varten.
Pyöreät kivet olivat asevarasto. Käteen sopivia kiviä säilytettiin kivikaudella metsästämistä varten. Kuva: Leeds Beckett University

Ihminen saalisti esihistoriallisella ajalla myös heittämällä kiviä. Näin todistelee tutkimus, joka tehtiin Leedsin Beckettin yliopistossa Britanniassa.

Kivi saattoi aiheuttaa huomattavaa vahinkoa, vaikka sen heitti eläimeen niinkin kaukaa kuin 25 metrin päästä.

Tutkijat selvittivät 55:n pallon muotoisen kiven käyttöä tappovälineinä. Kiviä oli löytynyt arkeologisilta kaivauksilta Hearthsin luolasta Makapan laaksossa Etelä-Afrikassa.

Pyöreät kivet ovat noin tennispallon kokoisia, mutta paljon raskaampia. Tutkimus osoittaa, että ne ovat hyviä metsästysaseita, kun niitä heittää kuin palloa.

Kaivauksien iät vaihtelivat varhaisesta kivikaudesta yli 1,8 miljoonaa vuotta sitten keskipaleoliittiseen kauteen 70 000 vuotta sitten.

Tutkijat mallinsivat ja laskivat kivien liikerataa ja niiden aiheuttamaa mahdollista tuhoa, kun niitä heitettiin. Sitten tutkijat arvioivat, millä todennäköisyydellä kivi aiheuttaisi vahinkoa esimerkiksi sellaiseen keskikokoiseen eläimeen kuin impalaan.

Yli neljä viidestä kivestä olisi voinut aiheuttaa eläimelle tarpeeksi pahaa vahinkoa aina 25 metrin etäisyydestä asti, kertoo Science Daily News.

Aiemmin on ehdotettu, että pallomaisia kiveä käytettiin lyömäkivinä. Esihistorialliset ihmiset olisivat muotoilleet niiden avulla muita aineita.

Kuitenkin kivien paino ja muoto viittaavat siihen, että ne aiheuttavat heitettäessä mahdollisimman paljon vahinkoa. Tämä viittaa siihen, että kivikauden metsästäjät olisivat valinneet niitä käytettäviksi ”ammuksina”.

Ihmiset ovat anatomisesti sopivia heittämiseen. Heittämisellä olikin tärkeä rooli evoluution aikana, sanovat tutkijat Scientific Reports -tiedelehden mukaan.

”Ei ole tiedossa muita eläimiä, jotka voisivat heittää esineitä tarkasti ja nopeasti etäältä”, sanoo heittämistä tutkinut tohtori Andrew Wilson.

Heittämisellä on voitu metsästää saalista ja kilpailla muiden lihansyöjien kanssa tilaisuudesta saada kaivella ruhoja. Kyky vahingoittaa tai tappaa saalis etäältä laajentaa ruuan valikoimaa. Kiviase myös voi vähentää vaarallisia yhteenottoja muiden saalistajien kanssa.

Ennen keihäiden keksimistä esi-isämme yrittivät löytää sopivia esineitä metsästykseen ja puolustautumiseen.

Tärkeää oli löytää kohde, joka oli sopiva kooltaan. Iso ja raskas kivi lentää tarpeeksi pitkälle ja aiheuttaa vahinkoja, mutta se ei kuitenkaan saa olla liian iso tai raskas heittämiseen.

Henkilön pitää pystyä erottamaan esineitä, joissa on nämä ominaisuudet. Muut tutkimukset ovat osoittaneet, että moderni ihminen on poikkeuksellisen hyvä arvioimaan esineiden tällaisia ominaisuuksia.

”Me tiedämme, että varhaiset ihmiset osasivat heittää voimakkaasti ja tarkasti. Heidän ylävartalonsa anatomia oli paljolti samanlainen kuin nykyihmisellä”, sanoo arkeologi Larry Barham Liverpoolin yliopistosta, arkeologian osastolta.

Kivet kannettiin luolaan. Se viittaa siihen, että nämä ihmiset valitsivat kiviä niiden koon, muodon ja painon perustella, sanoo Barham.

”Kivien heittämisellä oli keskeinen rooli metsästyksessä ennen keihäiden kehitystä”, sanoo professori Geoffrey Bingham.

”Näin saatiin lounas. Olemme ainoita eläimiä ja kädellisiä, joilla on tämä kyky.”

Tutkimus on julkaistu Scientific Reports -lehdessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!