Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brasilian zika-tartunnat ovat vähentyneet – nyt huolta herättää 20 kertaa yleisempi uusi levittäjä

Olympiaturistin riski saada tartunta on edelleen hyvin pieni.

Tiede
 
Reuters
Culex quinquefasciatus voi olla Brasiliassa vielä keltakuumehyttystäkin tärkeämpi zika-viruksen levittäjä.
Culex quinquefasciatus voi olla Brasiliassa vielä keltakuumehyttystäkin tärkeämpi zika-viruksen levittäjä. Kuva: Reuters

Brasilian zika-epidemian huippu ohitettiin tutkijoiden mukaan todennäköisesti jo kuukausi sitten. Syynä on ainakin talven tulo eteläiselle pallonpuoliskolle.

Joidenkin tutkijoiden mukaan tartunnat ovat vähentyneet myös siksi, että viruksen kurittamassa maassa on alkanut kehittyä laumaimmuniteetti. Zikaan voi sairastua vain kerran, ja laumaimmuniteetti alkaa suojata sairastamattomiakin siinä vaiheessa, kun tarpeeksi moni ympärillä kantaa veressään vasta-aineita tautia vastaan.

Optimistisimpien laskelmien mukaan epidemia sammuisi parissa kolmessa vuodessa ja palaisi aikaisintaan vuosikymmentä myöhemmin. Silloin uhriksi valikoituisivat nuoret, joiden elinaikana virus ei ollut riehunut.

Rokotteiden kehittely käy kiivaana, mutta niitä tuskin saadaan markkinoille ennen seuraavan hyttyskauden alkua. Ainakin kaksi rokotetta on osoittautunut eläinkokeissa hyvin lupaaviksi.

Epidemia on jouduttanut myös hyttysten biologisen torjunnan kehittelyä. Brasiliassa geenimuunnelluilla keltakuumehyttysillä tehdyssä kokeessa denguekuume saatiin kokonaisesta naapurustosta käytännössä hävitettyä. Konstin tehokkuutta zikan torjumiseen testataan parhaillaan muualla.

Kiinnostusta ovat herättäneet myös Kiinassa kasvatetut hyttyset, jotka eivät niihin tartutetun bakteerin ansiosta pysty lisääntymään luonnossa.

Brasiliassa kasvatettuja hyttysiä on käytetty vasta tutkimusmielessä. Epidemiaa hillitään hyönteismyrkytyksillä ja siivoamalla asutuksen läheltä niiden lisääntymiseen sopivia paikkoja.

Orastavaa optimismia varjostaa se, että virusta löydettiin Brasiliassa hiljattain uudesta hyttyslajista, Culex quinquefasciatuksesta. Se on 20 kertaa yleisempi kuin keltakuumehyttynen, jota tähän asti pidettiin viruksen ainoana levittäjänä.

Tämän hyttysen roolia epidemiassa epäiltiin jo keväällä. Syynä oli muun muassa se, että ennen nykyistä epidemiaa zika-virusta on tavattu myös alueilla, joilla keltakuumehyttysiä ei juuri lentele. Laboratoriokokeissa virus myös onnistuttiin tarttumaan epäillyn lajin hyttysiin.

Kuun vaihteessa brasilialaiset tutkijat kertoivat löytäneensä zikavirusta luonnosta kerättyjen C. quinquefasciatus -hyttysten sylkirauhasista.

Löytö asetti kyseenalaiseksi Brasilian zika-torjuntaohjelman, joka on keskittynyt yksinomaan keltakuumehyttysen torjuntaan.

Keltakuumehyttynen munii puhtaan, seisovan veden lähteisiin, kuten vesitynnyreihin ja lätäköihin. C. quinquefasciatusille kelpaa likaisempikin vesi, esimerkiksi avoviemäri.

Keltakuumehyttysen torjunnassa sängyn päälle ripustettavat hyttysverkot eivät ole tarpeen, sillä hyönteinen hakee veriateriansa päiväsaikaan. C. quinquefasciatus sen sijaan hyökkää öisin.

Zika-viruksen aiheuttama kehityshäiriö on vahvistettu jo 1 806 Brasiliassa syntyneellä lapsella.

Aikuisille virus on tuottaa harvoin flunssaa pahempia oireita. Zika-tartunnan on lisäksi havaittu lisäävän riskiä sairastua Guillain-Barrénin oireyhtymänä tunnettuun hermojuuritulehdukseen.

Oireyhtymässä potilas halvaantuu hetkellisesti, ja voi tarvita jopa hengityskoneen apua. Valtaosa potilaista toipuu täysin.

Zika-virus näyttää kasvattavan sinänsä harvinaisen hermojuuritulehduksen riskiä 20-kertaiseksi tavanomaiseen nähden.

Olympiaturistin tai -urheilijan riski sairastua zikaan on pieni. Raskaana olevia ja raskautta yrittäviä kehotetaan kuitenkin välttämään Brasiliaan tai muualle tautialueelle matkustamista.

Zikaa suuremman terveysriskin muodostaa niin ikään keltakuumehyttysten levittämä denguekuume. Ensimmäisestä tartunnasta selviää yleensä influenssaa muistuttavin oirein.

Jos tartunnan sattuu saamaan toistamiseen ja viruksen eri alatyypistä, seurauksena voi kehittyä hengenvaarallinen verenvuotokuume. Rokotetta tai tehoavaa hoitoa dengueen ei ole.

Rio de Janeirossa on raportoitu kuusi kertaa enemmän denguetartuntoja kuin vuosi sitten.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!