Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen pitkäikäisimmät eläimet ovat kovia selviytyjiä – raakuista vain yksi sadasta miljoonasta kehittyy toukasta simpukaksi

Ruokkivanhus saattoi pistää Suomen lintujen ennätykset uusiksi tänä kesänä. Ikäkisassa se ei kuitenkaan pärjää ankeriassenioreille.

Tiede
 
Meri Liukkonen
Harri Nurminen
Jokihelmisimpukat ovat Suomen eläimistä pitkäikäisimpiä. Kuvan yksilö on yli 12-senttinen ja yli satavuotias.
Jokihelmisimpukat ovat Suomen eläimistä pitkäikäisimpiä. Kuvan yksilö on yli 12-senttinen ja yli satavuotias. Kuva: Harri Nurminen

Suomen selvästi pitkäikäisin eläin viihtyy kirkkaissa ja viileissä vesissä. Lajina se on erittäin uhanalainen.

Lajin toukista arviolta vain yksi sadasta miljoonasta kehittyy simpukaksi. Aikuinen jokihelmisimpukka eli raakku onkin melkoinen selviytyjä.

Raakut tulevat sukukypsiksi 10–20 vuoden ikäisinä ja pystyvät sen jälkeen lisääntymään koko loppuelämänsä. Niiden eliniästä esiintyy erilaisia lukuja, mutta ne pääsevät enimmillään ainakin yli sataan vuoteen. Joidenkin arvioiden mukaan jokihelmisimpukat voivat elää pohjoisilla joilla jopa 130–250-vuotiaiksi.

Helsingin Sanomat kertoi perjantaina tuoreesta tutkimuksesta, jonka mukaan nykymaailman vanhin selkärankainen, jäähai, voi elää jopa 400-vuotiaaksi. Nyt asiantuntijat kertovat, mitkä ovat kotimaan pitkäikäisimmät eläimet.

Raakkuihin verrattuna muut Suomen eläimet elävät varsin lyhyen aikaa. Tyypillisesti pienet eläimet ovat lyhytikäisiä ja isot pitkäikäisiä, mutta tässäkin poikkeukset vahvistavat säännön. Esimerkiksi lepakkojen keskimääräinen elinikä on kymmenisen vuotta, mikä on pitkä aika suhteessa siihen, että kyse on varsin pienestä eläimestä. Lentävistä yökyöpeleistä vanhin on tiettävästi elänyt yli kolmekymppiseksi, tosin muualla kuin Suomessa.

Suomen pitkäikäisimpien lajien selvittäminen ei olekaan aivan yksinkertaista. Osa eläinlajeista tunnetaan yhä verrattain huonosti. Lisäksi ikäennätykset ja keskimääräinen elinikä ovat usein kaukana toisistaan. Vaikka esimerkiksi maailman vanhin ihminen on elänyt 122-vuotiaaksi, ei se suinkaan tarkoita, että valtaosa ihmisistä eläisi yhtä pitkään. Sama pätee myös eläinkuntaan yleisesti. Vankeudessa monet lajit elävät pidempään kuin vapaana, mutta keskitytään tällä kertaa luonnossa asusteleviin eläinyksilöihin.

Kaloista pitkäikäisimpiä ovat ankeriaat, jotka voivat elää yli kolmekymppisiksi. Vanhimmat tavatut yksilöt ovat tiettävästi olleet noin 70-vuotiaita.

”Ennen kuin ankerias on sukukypsä, se voi luuhata jossakin järjettömän pitkiä aikoja”, kuvailee museomestari Jaakko Kullberg Luonnontieteellisestä keskusmuseosta.

”Se vain jumittaa jossakin järvessä, jos sitä ei huvita vaeltaa mihinkään. Sitten kun ankeriaiden päässä naksahtaa, ne tulevat vaikka kuivan maan kautta jokeen. Ne ovat aika erikoista sakkia.”

Juha Metso
Ruokit tunnetaan pitkäikäisinä lintuina.
Ruokit tunnetaan pitkäikäisinä lintuina.

Suomen lintujen vanhuuskisassa rikottiin puolestaan tänä kesänä ainakin ruokkien ennätys. Ruotsin länsirannikolla tavattiin pesivä ruokkinaaras. Merilinnun jalassa ollut rengas oli kulunut niin, ettei sen rengasnumeroa saatu ensin luettua, kertoo museomestari Juha Honkala Luonnontieteellisestä keskusmuseosta.

”Ruotsalaiset irrottivat sivistyneesti renkaan linnulta ja tutkivat sen laboratorio-olosuhteissa. Tällöin rengasnumero selvisi”, hän sanoo.

Ruokki oli rengastettu poikasena vuonna 1981 Ahvenenmaalla. Laji on tiedetty pitkäikäiseksi, mutta 35 ikävuodellaan nyt Ruotsista tavattu yksilö saattaa olla jopa Suomen vanhin lintu.

Seniorisiivekäs sai uuden renkaan ja pääsi sitten jatkamaan linnun eloaan. Honkalan mukaan ruokki elää kuitenkin ”aikamoisen kiirastulen keskellä”.

”Ruokki joutuu selviytymään merialueilla, joilla on kalastusta ja öljyvahinkoja. Pesimäpaikoilla on petoja eli minkkejä, jotka vievät aikuisiakin lintuja. Ne, jotka ovat onnistuneet löytämään niin hyvän pesimäpaikan ja turvalliset ruokailuvedet, että selviävät vuosikymmenestä toiseen, ovat todellisia selviytyjäyksilöitä”, hän sanoo.

Useat Suomen eläimet voivat saavuttaa ainakin neljännesvuosisadan iän. Muun muassa linnuista monet pääsevät ikäkisan yleisessä sarjassa varsin pitkälle. Vanhimmat Suomen luonnossa tavatut huuhkajat ovat olleet noin 25-vuotiaita. Samaan on yltänyt myös maakotka. Merikotkissa on kohdattu noin kolmekymppinenkin yksilö, samoin kuin lokeissa useita.

Korkeasaaren eläintarhasta puolestaan vihjataan, että nisäkkäistä pitkäikäisiä ovat muun muassa hylkeet ja karhut. Harmaahyljenaaras voi myös vapaudessa saavuttaa 40 vuoden iän, kun taas urokset jäävät tästä puoleen. Metsissä tallustelevat karhut kuolo korjaa viimeistään 25–30 vuoden iässä.

Hyönteisistä pitkäikäisiä voivat museomestari Kullbergin mukaan olla ainakin kekomuurahaisnaaraat. Esimerkiksi puukovakuoriaiset puolestaan saattavat elää jopa kymmeniä vuosia toukkana. Niiden aikuiselämä ei kuitenkaan ole kovin pitkä.

Juttua varten on haastateltu myös eläintieteen tohtori Heidi Kinnusta. Muita lähteitä ovat muun muassa Metsähallituksen kustantama julkaisu raakuista, Luonnontieteellisen keskusmuseon lintujen ikäennätykset ja Ruokatiedon verkkosivut.

Hannes Heikura / HS
Kaloista vanhimpien joukkoon uiskentelevat ankeriaat.
Kaloista vanhimpien joukkoon uiskentelevat ankeriaat.
Antti Johansson / HS
Harmaahyljenaaras on urosta pitkäikäisempi. Laji tunnetaan myös nimellä halli.
Harmaahyljenaaras on urosta pitkäikäisempi. Laji tunnetaan myös nimellä halli.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!